Horkol a párja? Küldje el edzeni

Testedzéssel enyhíthetjük ennek a gyakori alvási rendellenességnek a tüneteit, valamint még az agyunk egészségi állapotán is javíthatunk - állapították meg egy kutatásban.

Az enyhe és a súlyos obstruktív alvási apnoénak is hasznos kiegészítő kezelése lehet a rendszeres testedzés. Erre az állapotra jellemző a hangos horkolás és a szakadozó levegővétel, ez pedig növelheti a szívbetegségek, a stroke és a kognitív zavarok kialakulásának kockázatát. Általában folyamatos pozitív légúti nyomásterápiával (CPAP) kezelik, ezt egy olyan eszközzel állítják elő, amely egy maszkon keresztül nyomja a levegőt a légutakba, hogy azok folyamatosan nyitva maradjanakalvásközben. "Úgy tűnik, hogy a testedzés vonzó, nem gyógyszeres kiegészítő terápia lehet" - mondta Linda Massako Ueno-Pardi vezető kutató, a brazíliai São Paulo-i Egyetem docense, valamint az egyetem Orvosi Karán működő Szívgyógyászati és Pszichiátriai Intézet kutatója.

Akik nem edzettek, azoknál nem tapasztaltak változásokat az alvásban.
Akik nem edzettek, azoknál nem tapasztaltak változásokat az alvási apnoeban. Kép: GettyImages

Ez a betegség gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, és az életkor előrehaladtával nő a kialakulás valószínűsége. Az Amerikai Szív Társaság júniusban kiadott tudományos jelentése szerint a szív- és érrendszeri betegek 40-80 százalékának van alvási apnoéja. Ez az állapot gyakran együtt jár az elhízással, hisz emiatt beszűkülhetnek a torok hátsó részében húzódó légutak, és ezért nehezebb hanyatt fekve levegőt venni. A dohányzás, a családi előfordulás, az orrdugulás, a hanyatt fekve alvás, az alkoholfogyasztás, a vastagabb nyak vagy a szűkebb torok és bizonyos hormonális eltérések szintén elősegíthetik ennek az állapotnak a kialakulását. Vannak olyan betegségek, amelyek szintén növelik az alvási apnoé kockázatát, ilyen például a kettes típusú cukorbetegség.

A becslések szerint az Egyesült Államok lakosságának hozzávetőlegesen 9-38 százaléka él obstruktív alvási apnoéval, a becslés bizonytalansága abból származik, hogy a legtöbb eset nincs diagnosztizálva.

Korábbi kutatásokban már kimutatták, hogy az alvási apnoés személyeknek csökken az agyi glükózanyagcseréjük, vagyis az agynak az a képessége, hogy megfelelően feltöltődjön glükózzal és azt hatékonyan tudja felhasználni, és ez azért fontos, mert ez az agy legfőbb üzemanyaga. A glükózanyagcsere romlása miatt gyengülhetnek a kognitív funkciók. Ueno-Pardi és kutatócsoportja azt tárta fel, hogy a testedzés miként tud javítani ezen az állapoton. A mostani kutatás egy 2019-es vizsgálatból indult ki (ezt a Brain Plasticity című folyóiratban publikálták), amelyben azt a következtetést vonták le, hogy az intenzív aerob testmozgás javítja az agy glükózanyagcseréjét és működését az idősebb és középkorú,Alzheimer-kórmiatt veszélyeztetett felnőtteknél. Ebben az új vizsgálatban 47 brazil felnőtt vett részt, akiknek enyhe vagy súlyos alvási apnoéjuk volt. A csoport fele felügyelet mellett heti három alkalommal végzett 60 perces edzést hat hónapon keresztül. A csoport másik felének nem voltak edzéseik. Az edzések 5 perces bemelegítésből, 25-40 perces szobakerékpározásból, 10 perces izomerősítő gyakorlatokból és 5 perces levezetésből álltak.

Mindkét csoport tagjain elvégeztek egy vizsgálati sorozatot, mérték az edzettségüket, az agy glükózanyagcseréjét és a kognitív funkciókat (a figyelmet és a végrehajtási funkciót -a célok megtervezésének és végrehajtásának képességét). A kutatók az obstruktív alvási apnoé tüneteinek a súlyosságát is mérték: a levegővétel megszakadását, a test oxigénszintjének a csökkenését, vagyis a hypoxia mértékét, mindezek befolyásolják a figyelmet és a végrehajtási funkciót.

A hat hónap elteltével az edzést végzőknek növekedett az edzettségük, javult az agyi glükózanyagcseréjük, az agy glükózfelhasználása hatékonyabb lett, enyhültek az alvási apnoé tünetei, javultak a kognitív funkciók: 32 százalékkal javult a koncentráció és a végrehajtó funkció. Akik nem edzettek, azoknál nem tapasztaltak változásokat, eltekintve attól, hogy tovább romlott az agyuk glükózanyagcseréje. Ezeket a kutatási eredményeket az Amerikai Szív Társaság magas vérnyomással foglalkozó tudományos ülésszakán mutatták be, és mindaddig csak előzetesnek számítanak, amíg lektorált tudományos folyóiratban meg nem jelenik a tanulmány.

Ez a kutatás szépen bizonyítja, hogy miért kell testedzéssel kiegészíteni az alvási apnoé kezelési stratégiáját - hívta fel a figyelmet Michael Grandner, az Alvás és Egészség című kutatási program igazgatója és a Tucsonban lévő Arizonai Egyetem pszichiáter docense, aki nem vett részt a kutatásban. Ezek az eredmények azért fontosak, mert bebizonyítják, hogy a testedzés javíthatja az alvási apnoés páciensek agyának egészségét. "A jelenlegi kezelés abból áll, hogy a páciens légutaiba levegőt áramoltatunk, ez nagyszerű és hatásos módszer, de ezt nem csak egy szerkezet segítségével érhetjük el. A testedzés olyan lehetőség, amely hasznos és gyógyítani is képes. Ez pedig különösen fontos egy olyan betegségnél, amelynél az elfogadott terápiának nincs gyógyító hatása" - mondta a szakember. A CPAP berendezések kevésbé befolyásolják az elhízást, ami pedig az alvási apnoé alapvető kiváltó oka. A testedzés csökkenti a légutak körüli zsírfelesleget, és éppen ez a zsírfelhalmozódás nehezíti meg a páciensek éjszakai légzését - magyarázta Michael Grandner.

Ueno-Pardi szerint ez lehet az egyik következménye a vizsgálatuknak, ám a kutatócsoportjuk nem mérte a testsúlycsökkenést vagy az izomtónus változását, a testzsírszázalékot viszont mérték, és ez jelentősen csökkent az edzéseket végző csoportnál - mondta a kutató. A testedzés enyhítheti az alvási apnoé súlyosságát, mert csökkenti a testzsír mértékét, és ez különösen a légutak körül tapasztalható. "Számos tanulmány bizonyítja, hogy a fogyás az alvási apnoé leghatékonyabb kezelési stratégiája" - jelentette ki Michael Grandner.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)