Fiatalon így kerülhetjük el a szívbetegségeket

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy ma hozzuk meg azokat az okos döntéseket, amelyek kifizetődnek későbbi életünk során. 30 éves korunk végéig rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre!

A testmozgás hiányának, az egészségtelen étrendnek és a többi egészségtelen szokásnak évekkel később kell megfizetni az árát. Az alábbi, az Amerikai Szív Társaság oldalán olvasható lépésekkel meg lehet őrizni a szívünk egészségét, és ebből bárki, bármelyik életszakaszában profitálhat.

Bármelyik életkorra érvényes tanácsok

Nem számít, hány évesek vagyunk, mindenkinek használ az egészséges étrend és a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás.

 • Alakítsunk ki egészséges étrendet! Vannak olyan ételek, amelyek csökkenthetik a szívbetegség és a stroke kockázatát.
 • Válasszunk olyan ételeket, amelyekben kevés a telített zsírsav, a transzzsírsav és a nátrium. Az egészséges étrend az alábbi élelmiszereket tartalmazza: sok gyümölcsöt és zöldséget, rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonát, halat (különösen olajban gazdag tengeri halat, hetente kétszer), diót és mogyorót, hüvelyeseket és magvakat. Továbbá próbáljunk meg időnként húsmentes ételeket is fogyasztani. Válasszunk inkább alacsony zsírtartalmú tejterméket és baromfihúst (a bőre nélkül). Csökkentsük a cukrozott üdítőitalok és a vöröshúsok fogyasztását. Ha húsos ételt ennénk, akkor a legsoványabb húst válasszuk.
 • Legyünk fizikailag aktívak! Fokozatosan érjük el, hogy hetente legalább két és fél óra (150 perc) közepes intenzitású, aerob mozgásformát végezzünk (például intenzív sétát), vagy választhatjuk azt is, hogy hetente legalább egy és negyedóra (75 perc) intenzív aerob mozgást végzünk (például kocogunk vagy futunk), ám ezeket a mozgásformákat kombinálhatjuk is. Tanulmányozzuk az Amerikai Szív Társaság felnőtteknek és gyermekeknek szánt fizikai aktivitási ajánlásait.

Ha korán elkezdünk vigyázni a szívünkre, akkor nagyon sokáig szolgálhat minket!
Ha korán elkezdünk vigyázni a szívünkre, akkor nagyon sokáig szolgálhat minket! Kép: GettyImages

 • Ezenkívül hetente legalább két alkalommal van szükség olyan izomerősítő gyakorlatokra, amelyek megmozgatják anszervezet összes izomcsoportját (láb, csípő, hát, has, mellizmok és karok). A gyerekeknek legalább napi 60 perc mozgásra van szükségük.
 • Soha nincs késő ahhoz, hogy megtanuljuk, mik a stroke figyelmeztető jelei. Nem mindenki tapasztal stroke esetén a hirtelen zsibbadást vagy szívinfarktus esetén erős mellkasi fájdalmat. Ráadásul a nők szívinfarktus-tünetei eltérhetnek a férfiakéitól.

A 20-as éveinkben

Ha korán elkezdünk vigyázni a szívünkre, akkor nagyon sokáig szolgálhat minket! Amit ebben az életkorban teszünk, az előrejelzi, hogy milyen életminőségben és milyen hosszan fogunk élni - mondta dr. Richard Stein. "Senki sem mondta még azt, hogy az ülő életmód hosszú távon jót tett neki, vagy hogy jó volt egész életében igazán egészségtelenük étkeznie" - állította dr. Stein, a New York-i Egyetem Orvosképző Intézetének kardiológus professzora.

 • Vizsgáltassuk ki magunkat, és állítsunk össze magunknak edzéstervet! Az egészséges embereknek is el kell menniük az orvosukhoz. Ha felvesszük a kapcsolatot az orvosunkkal, akkor a szívünk állapotát is elkezdhetjük rendszeresen vizsgáltatni. Beszéljük meg az étrendünket, az életmódunkat, méressük meg a vérnyomásunkat, a pulzusunkat, a koleszterinszintünket, a vércukorszintünket és számíttassuk ki a testtömeg-indexünket.

  A terhesség időszakában, túlsúly vagy ismert cukorbetegség esetén is fontos avércukorszintrendszeres ellenőrzése. Ha idejekorán megismerjük az értékeinket, könnyebben észrevehetjük későbbi életszakaszunkban, ha esetleg változtatásra, beavatkozásra lesz szükség.

 • Mozogjunk! Sokkal könnyebb fizikailag aktívnak lennünk és annak is maradnunk, ha ezt már fiatal korunkban elkezdjük. "Ha hozzászokunk a rendszeres testmozgáshoz, akkor ezt később is fenn fogjuk tartani" - mondta dr. Stein. Az edzéstervünket azzal tehetjük izgalmassá és érdekessé, hogy váltogatjuk az edzésmódszereket és a mozgásformákat, mert így mindig új motivációs forrásokra találunk.
 • Ne dohányozzunk és kerüljük el a passzív dohányzást is! Ha kamaszkorunkban elkezdtünk dohányozni, akkor a húszas éveinkben éppen eljön az ideje annak, hogy abbahagyjuk! Még a passzív dohányzás is komolyan veszélyezteti az egészségünket. Ha egy nem dohányzó ember a munkahelyén vagy az otthonában folyamatosan ki van téve a passzív dohányzásnak, az legalább 30 százalékkal megnöveli a szívbetegség vagy a tüdőrák kialakulásának valószínűségét.

A 30-as éveinkben

A család és a karrier miatti feladatok sok fiatal felnőttnek eltereli a figyelmét a szíve egészségi állapotáról. Íme néhány tanács, amely segíthet egyensúlyba hozni ezt a három tényezőt.

 • Tegyük a családi életünket szívbaráttá! Alakítsunk ki szívbarát szokásokat a gyermekeinknek, és ezekből mi is profitálunk. Töltsünk kevesebb időt a kanapén és mozogjunk többet! Fedezzük fel gyalogosan vagy kerékpárral a közeli parkot! Focizzunk vagy sétáltassunk kutyát! A családdal együtt palántázzunk zöldséget a kertben, és tereljük be a gyerekeket a konyhába, hogy segítsenek a főzésben.
 • Ismerjük meg a családunk egészségügyi előtörténetét! Ha valamelyik rokonunknak szívbetegsége volt, akkor a mi kockázatunk is megnövekedik, különösen akkor, ha ez a rokon a szülőnk vagy a testvérünk. Ennek köszönhetően figyelhetjük azokat a kockázati tényezőket, amelyeket csökkenteni tudunk az egészséges testsúly fenntartásával, a rendszeres testmozgással, a dohányzás mellőzésével és az egészséges étrenddel. Az orvosunkat is tájékoztassuk a családunkban korábbal előfordult szívbetegségekről.
 • Csökkentsük a stresszt! A hosszan fennálló stressz növeli a vérnyomást, a pulzust, és ez károsítja az artériák falát. Ha megtanuljuk a stresszkezelési technikákat, az nemcsak a testünknek használ, hanem az általános életminőségünknek is. Próbáljuk ki a mélylégző-technikákat, és szánjunk időt minden nap arra, amit igazán élvezünk! Ha önkénteskedünk, az is csodálatos mértékben csökkenti a stresszt.

A későbbi életkorban kialakuló szívbetegségek gyakran visszavezethetők a fiatalabb korban elkövetett hibáinkra. Aki tudatosan, magára odafigyelve éli az életét, az nagyobb eséllyel őrzi meg szíve egészségét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra