Ezt tegyük, ha szüleink szívbetegek

Meglepő, de a gének nemcsak bizonyos tulajdonságokat örökítenek át generációról generációra, hanem például a szív-érrendszeri betegségekre való hajlamot is. Honnan tudjuk, hogy minket is veszélyeztet?

Ha valamilyen kardiológiai betegség gyanújával fordulunk orvoshoz, a szakember nemcsak az akut panaszaink felől érdeklődik, hanem azt is megtudakolja, hogy a családban (és inkább hozzánk közelebb a családfában, mint távolabb) fordult-e már elő korábban hasonló megbetegedés, hiszen akkor esetünkben is számolni lehet a fokozott kockázattal.

Ha tudomásunk van a genetikai kockázatokról, 40 év felett indokolt lehet egy kivizsgálás
Ha tudomásunk van genetikai kockázatokról, 40 év felett indokolt egy kivizsgálás. Kép: GettyImages

Mikor nagyobb a kardiológiai rizikó?

Amennyiben a családunkban az édesapánknál vagy a fiútestvérünknél 55 évnél, édesanyánknál vagy lánytestvérünknél 65 évnél fiatalabb korban diagnosztizáltak kardiovaszkuláris betegséget, esélyes, hogy minket sem fognak elkerülni ezek a problémák. Mindez persze nem jelenti biztosan azt, hogy magasvérnyomás-betegségünk vagy trombózisunk lesz, de ezek mellett (vagy ettől függetlenül) más is ellenünk dolgozhat, amit családi "örökségként" hozunk! Ilyen lehet az, ha - szüleinkhez, nagyszüleinkhez hasonlóan - mi is egészségtelenül élünk, dohányzunk, nem táplálkozunk úgy, ahogy szívünk megkövetelné, hiszen rossz mintát láttunk annak idején.

Vannak jelek is! Tudta, milyen jelek mutatják a megnövekedett kockázatot?

Ha tudomásunk van a genetikai kockázatokról, 40 év felett indokolt lehet egy kivizsgálás, hiszen a korai megelőzés, az erek és a szív állapotának ellenőrzése számtalan szövődménytől, vagy akár halálos kimenetelű betegségtől óvhat még minket meg éveken, sőt évtizedeken keresztül!

Írjuk felül az örökséget!

Ha adott egy kedvezőtlen genetikai háttér, akkor egyet tehetünk: életmódunkat kell a lehető legegészségesebb irányba elmozdítani, így minimalizálva a szív- és érrendszeri veszélyek előfordulásának esélyét. Ennek érdekében továbbra is csak a klasszikus eszköztárat tudjuk módosítani, amit bár úton-útfélen hangoztat mindenki, mégsem lehet elégszer elmondani:

  • Tegyük le a cigarettát!
  • A mozgás és a sport legyen a mindennapok része, méghozzá olyan formában, ami mindig megdobogtatja a szívünket!
  • Ne engedjük, hogy a kilók tartósan felkússzanak ránk, azaz éljen a testsúlykontroll mindenekelőtt!
  • Ha magas a vérnyomásunk, koleszterinszintünk vagy vércukorszintünk, ne hagyjuk annyiban, forduljunk orvoshoz, aki szükség szerint gyógyszeres terápiával csökkenti a magas értékeket!
  • Bármennyire is kecsegtető és kívánatos a pacalpörkölt, a tepertő vagy a kolbász, mégis inkább a helyes, zöldségben és gyümölcsben, illetve rostokban, növényi olajokban, teljes kiőrlésű pékárukban gazdag menüket állítsunk össze!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)