Ez az 5 dolog hosszabbítja meg az életét

Egymást érik azok a tanulmányok, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy bérmennyire is nehéznek tűnik, de megéri az egészséges életmódot választani. Azaz, megfelelően táplálkozni, rendszeresen mozogni, nem dohányozni és visszafogni az alkoholfogyasztást. De vajon mennyivel lehet ezek hatására tovább élni?

A Harvard Egyetem T.H. Chan Közegészségügyi Intézetének kutatásából kiderült, hogy ha betartjuk az egészséges életmód öt elemét, akkor a nők várható élettartama 14 évvel, a férfiaké pedig 12 évvel nő meg. Az egészséges életmód öt eleme a következő:

  • növényi eredetű táplálékban gazdag, zsírban szegény étrend,
  • közepestől erőteljes intenzitású testedzés hetente több órában,
  • az egészséges szintű testsúly fenntartása
  • a dohányzás mellőzése,
  • nőknek legfeljebb napi egy, férfiaknak napi két alkoholos ital fogyasztása (de természetesen az alkoholfogyasztás mellőzése is tökéletes).

Ezeken az eredményeken túl a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a plusz életévekből vajon mennyit tölthetünk el egészségesen, mentesen az általános krónikus betegségektől: szív- és érrendszeri betegségek, kettes típusú diabétesz és a rák nélkül.

Az egészséges életmód 5 eleme, amely növeli az élettartamot.
Az egészséges életmód 5 eleme, amely növeli az élettartamot.

A BMJ című folyóiratban frissen közzétett egyik tanulmányban arról számolnak be, hogy az egészséges életmód egyre több és több, valóban betegségtől mentes életévet eredményez. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az egészséges életmód öt elemét betartó nők az 50. életévük betöltése után várhatóan 10 további, betegségtől mentes évet élhetnek, míg a férfiak 8 további, egészségben eltöltött életévvel növelhetik meg az élettartamukat azokhoz a képest, akik nem élnek egészséges életet.

Mindenki jobban jár!

"Azért fontos figyelnünk az egészségben eltöltött életévekre, mert ezeknek több következménye is van, egyrészt javítják az általános életminőséget, másrészt pedig csökkentik az összesített egészségügyi kiadásokat" - mondta Dr. Frank Hu, a Harvard Egyetem T.H. Chan Közegészségügyi Intézet Táplálkozási tanszékének a vezetője, aki a tanulmány vezető szerzője. "Az élettartam növelése önmagában nem elegendő, mi az egészséges életéveket szeretnénk növelni, tehát hogy atöbb életév teljen el jelentősebb krónikus betegségektől és a miattuk kialakuló fogyatékosságok nélkül."

Annak érdekében, hogy megtalálják ezeket az összefüggéseket, a kutatók 111 ezer, az Egyesült Államokban élő, 30 és 75 év közötti személy egészségügyi adatait elemezték 1980-tól, majd 1986-tól két kutatási szakaszban. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki az életmódbeli szokásaikról és az egészségi állapotukról 2014-ig minden második évben. A válaszok alapján minden résztvevőnek adtak egy "életmód" pontszámot 0-tól 5-ig, azok kaptak magasabb értéket, akik jobban betartották az egészséges életmódra vonatkozó ajánlásokat. A kutatók összevetették a pontszámokat azzal, hogy a páciensek mennyi ideig éltek szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség és rák nélkül.

Azok a nők, akik arról számoltak be, hogy az egészséges életmódra vonatkozó öt szokásból négyet vagy ötöt betartottak, átlagosan 34 egészségben eltöltött évet éltek az 50. életévük betöltése után, míg azok a nők, aki saját bevallásuk szerint egyik egészséges életszokást sem tartották be, csak átlagosan 24 egészséges életévet töltöttek el az 50. születésnapjuk után. A férfiak közül pedig azok, akik négy vagy öt egészséges életszokás betartásáról nyilatkoztak, átlagosan 31 betegségtől mentes évet éltek 50 éves koruk után, míg akik egyiket sem tartották be az öt szokásból, csak átlagosan 23 egészséges életévet töltöttek el az 50. életévük után.

Dr. Hu szerint az öt egészséges életszokás közül egyik sem fontosabb a másiknál; mind az öt faktor ugyanolyan mértékben járul hozzá a betegségek elkerüléséhez és az egészséges életévek növeléséhez. Továbbá a kutatás bizonyítékai arra utalnak, hogy az öt egészséges életmódbeli szokás pozitív hatásai összeadódnak: az egészséges életévek száma minden egyes tényező betartásával folyamatosan nő. "Az embereket nem szabad elriasztani az egészséges életmódra való törekvéstől, ha az öt tényező közül egyiket vagy másikat nehezen képesek betartani" - mondta Dr. Hu.

Mivel a kutatásban résztvevő összes személy 30 évesnél idősebb volt, az eredmények azt üzenik, hogy "sosem késő életmódot váltani" - figyelmeztetett Dr. Hu. "Mindig jobb, ha fiatalabban kezdünk egészségesen élni, de még ha viszonylag idősebben is váltunk életmódot, akkor is érzékelhető egészségügyi haszna lesz az egészséges életmódnak a további életünk során.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: