Meglepő, mire lehet jó a savanyú káposzta

Egy apró étrendi változtatás segíthet leküzdeni a stresszt ír kutatók szerint. A titok nyitja bélflóránk támogatásában rejlik.

„Amikor a stressz elleni küzdelemről esik szó, gyakran mondjuk, hogy a legjobb, amit tehetünk, a testmozgás, illetve ha időt szakítunk kedvenc elfoglaltságainkra, vagy kipróbáljuk a meditációt vagy a tudatos jelenlétet. Csakhogy elfogyasztott ételeink típusa is legalább annyira hatékony módja lehet a stresszel való megküzdésnek” – hívja fel a figyelmet a The Conversation oldalán megjelent cikkében John Cryan, a Corki Egyetem kutatásért és innovációért felelős alelnöke. Mint írja, az elmúlt évtizedben számos kutatás született, amely igazolja, hogy az étrendnek hatalmas befolyása van mentális egészségünkre. Mi több, az egészséges táplálkozás révén csökkenthető számos gyakori mentális betegség kialakulásának kockázata.

savanyú káposzta
A prebiotikus és fermentált élelmiszerek segíthetnek enyhíteni a stresszt. Fotó: Getty Images

Bélflóránk befolyásolja agyműködésünket

A jelenség hátterében meghúzódó folyamatokat még nem teljesen érti a tudomány. Lehetséges magyarázat, hogy kapcsolat állhat fenn agyunk és bélflóránk, azaz a bélrendszerünkben élő több billió baktérium között. Az úgynevezett bél-agy tengely folyamatos kommunikációt biztosít testünk e két távoli része között, megalapozva olyan esszenciális testi folyamatokat, mint az emésztés és az étvágy kialakulása. Egyszersmind ez azt is jelenti, hogy érzelmi és kognitív központjaink az agyban közeli kapcsolatban állnak bélrendszerünkkel. Korábbi vizsgálatok azt is felfedezték, hogy a stressz és a viselkedés szintén összefüggésben áll a bélflórával. Mostanáig azonban nem volt ismert, hogy az étrend – és így a bélflóra – megváltoztatása kihatással lehet-e arra, miként éljük meg a stresszt a mindennapokban.

Éppen ezt a hiányt pótolja Cryan és munkatársai friss tanulmánya, amelyet a Nature Molecular Psychiatry című folyóiratában jelentettek meg. Összesen 45 egészséges önkéntest toboroztak egy kísérlethez a 18-59 éves korosztályból. A résztvevőket aztán két csoportba osztották. Az egyik csoport tagjai dietetikus vezetésével egy hagyományos egészséges étrendet követtek, míg a másik csoport az úgynevezett pszichobiotikus diétát. Utóbbit dr. Kirsten Berding táplálkozási szakértő alkotta meg, és lényege, hogy a prebiotikus és fermentált ételek étrendi arányának növelésével minél több olyan élelmiszert fogyasszunk, amely a jobb mentális egészséggel hozható kapcsolatba.

A kísérlet keretében ez azt jelentette, hogy a résztvevőknek négy héten át napi hat-nyolc adag prebiotikus rostokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt kellett magukhoz venniük, beleértve például vörös- és póréhagymát, káposztát, almát, banánt és zabot. Naponta öt-nyolc adag gabonafélét is fogyasztaniuk kellett, valamint heti három-négy adag hüvelyes zöldséget. Ezenkívül napi két-három adag fermentált élelmiszer is bekerült a menüjükbe, mint amilyen a savanyú káposzta, a kefir és a kombucha.

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már több évszázada ismernek az emberek. De mit kell feltétlenül tudnunk róla?

A stressz is kevésbé kínzó, ha jól eszünk

A kísérlet végére kirajzolódott, hogy a pszichobiotikus diétát követők – önbevalláson alapuló visszajelzéseik alapján – kevésbé érezték magukat stresszesnek, mint a kontrollcsoport tagjai. Sőt, azt is ki lehetett mutatni a beszámolókból, hogy minél következetesebben betartották az étrendi előírásokat, annál kiegyensúlyozottabb volt a hangulati állapotuk.

Mindkét vizsgált csoportban javult az önkéntesek alvásminősége a kísérlet négy hete során, bár a pszichobiotikus diéta e téren is jobb eredményeket hozott. Egyébként korábbi tanulmányok már feltárták, hogy a bélflóra is részt vesz az alvási folyamatokban, ami magyarázatul szolgálhat erre az összefüggésre. Mindet egybevetve a prebiotikus és fermentált ételek fogyasztása csak enyhe változásokat eredményezett a résztvevők bélflórájának összetételében és működésében. Annál jelentősebb változást lehetett viszont megfigyelni egyes kulcsfontosságú vegyületek termelődésében, amelyeket a bélflóra baktériumai állítanak elő. E vegyületek némelyike a mentális egészséggel is kapcsolatban áll, ami tehát válasz lehet arra a kérdésre, hogy a pszichobiotikus étrendet követő alanyok miért érezték kevésbé stresszesnek a mindennapjaikat.

A tanulmány szerzői elismerik, hogy kísérletüknek akadtak korlátai. Ezzel együtt úgy vélik, izgalmas bizonyítékkal tudnak szolgálni arra vonatkozóan, hogy a stressz csökkenthető táplálkozásunk révén. „Éppen ezért, amikor legközelebb különösen stresszesnek érezzük magunkat, talán érdemes lesz alaposan átgondolni, mit is tervezünk enni ebédre vagy vacsorára. Ha egy kicsivel több rostot és fermentált élelmiszert fogyasztunk pár hétig, az segíthet, hogy kevésbé érezzük magunkat feszültnek” – húzta alá John Cryan.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: