A stressz stresszt szül

Az anya-magzat kapcsolatanalízis segítségével a mama és babája saját kezükbe vehetik sorsukat. Nem lesznek kiszolgáltatva a kettejük kapcsolatát meghatározó pszichés tényezőknek, a kapcsolatanalízis optimális fejlődési pályára állíthatja a babát.

A kapcsolatanalízis a pszichózis (elmebaj) terápiákból fejlődött ki. Ma már persze tudjuk, hogy nem csupán a pszichózisok, hanem gyakorlatilag az öszszes pszichoszomatikus megbetegedés gyökerei a méhen belüli életidőig nyúlnak vissza. Utólag pszichoterápiával lehet gyógyítani ezeket a betegségeket, de a kapcsolatanalízissel a megelőzésük is lehetséges.

Meghatározó a harmónia

A mellékvese megnagyobbodása, a gyomor- és bélfekély, a hipertónia és a szívinfarktus rizikófaktora, a koronária megbetegedés - hogy csak néhányat soroljak fel a stresszbetegségek közül - mind visszaeredeztethetők a születés előtti életidőbe.
A stressz tünetegyüttes jelenségeit a születés előtti és körüli pszichológiában kísérletileg is ki lehet mutatni. Az a tény, hogy az anya stressze felnövekvő gyermeke stresszét is jelenti, ma már mérhető.
Ha a legkézenfekvőbb stresszfaktorokat vesszük számba, akkor az emberi szülés biológiájával kell kezdenünk. Ehhez társul a várandósság végén a relatív oxigénhiány. A placenta működése az utolsó hetekben már az oxigénfeldolgozó kapacitásának a határát súrolja. Vannak olyan kutatók, akik ebben vélik felfedezni a szülést elindító tényezőt.

Korán jövünk

Az embernél ehhez jön egy harmadik tényező: a koraszülöttség. Az antropológusok megállapítása szerint, míg a majmok kisgyermekként jönnek a világra, addig mi, emberek magzati állapotban. A törzsfejlődés és a biológiai program szerint a másállapotnak hozzávetőlegesen húsz hónapig kellene tartania. Ha a gyermek húsz hónap után jönne a világra, csak akkor lenne képes saját szükségleteinek megfelelően viselkedni és alkalmazkodni a környezetéhez. Az agytérfogat megnövekedésének következtében megindult törzsfejlődési átalakulás az embernél a csecsemőkorban jelentkezik, ami az emberré válás során egyre hoszszabb lett. A homo erectusnál 3-5 hónapig tartott, a homo sapiensnél már több mint egy évig.

Sebezhető csecsemő

A csecsemőkor egyik fontos jellemzője, hogy a születés előtti és körüli stresszélményeket kedvező feltételek esetén fel lehet dolgozni. Ha azonban a feltételek kedvezőtlenek, akkor ezek a hatások hátrányosan felerősödhetnek, és a következmények feldolgozása lehetetlenné válik. A betegségek megjósolhatók, és jönnek is menetrendszerűen.
A születés előtti stresszek kutatására kezdetben az volt a jellemző, hogy összefüggést próbáltak kimutatni az anya stressze és a születő gyermek személyisége, állapota között. Ezen a területen Lester Sonntag amerikai pszichológus volt az úttörő. ő a férjek háborús szolgálatát tekintette stresszfaktornak. Vizsgálatai szerint a katonák magzatai magasabb pulzusszámot produkáltak, ami egészen a felnőttkorukig megmaradt.
Ezzel csaknem egy időben a német Hau arra az eredményekre jutott, hogy a stresszel teli várandósságból született gyermekek kevesebbet alszanak, ingerlékenyebbek, a születési súlyuk alacsonyabb, hangulatuk pedig a sírás és az apátia között ingadozik.
A skót Stott az anyák szociális és kulturális hátrányát tekintette stresszfaktornak, és a hátrányos környezetben született gyermekeknél gyakoribb megbetegedéseket talált. Más hasonló kutatások is azt erősítik, hogy ahol a leendő anyát körülményei akadályozzák anyasága megélésében, ott a gyermek a fejlődésben gátolt lesz.
Különleges stresszt jelent a nem kívánt gyermekek problémája is. A témának a későbbiekben akár több fejezetet is szánhatunk. Most csak annyit jegyezzünk meg, hogy a nem kívántság önmaga elutasításába fordulhat át, ami pedig önpusztító magatartáshoz vezet.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag