A magyarok negyede nem él meg a fizetéséből

Elkeserítő adatok érkeztek a magyar lakosság anyagi helyzetéről. Ugyan sokan optimistábbak most, mint fél évvel ezelőtt, a felnőtt lakosság harmada nem tudna kifizetni egy 100 ezer forintos hirtelen kiadást.

A magyar felnőtt lakosság 29 százaléka nem tudna kifizetni egy 100 ezer forintos hirtelen kiadást - írja a 24.hu az Egyensúly Intézet és a Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Budapesti Irodája által készített kutatás alapján. 42 százalék azt mondta, hogy meg tudná oldani saját erőből, de gondot okozna, és mindössze a lakosság negyede állította, hogy nem okozna problémát egy ilyen váratlan kiadás.

A szegénységi trendeket vizsgáló kutatás szerint tavaly ősz óta összességében javult a magyarok szubjektív jövedelmi helyzete, bizakodóbban tekintenek a jövőbe. Azonban sokan vannak olyanok, akik nem keresnek annyit, amennyi a szűkös megélhetéshez szükséges.

megélhetés fizetés anyagi helyzet
Sokaknak gondot okozna egy váratlan kiadás. Fotó: Getty Images.

Ugyanis a megkérdezettek 27 százaléka keres kevesebbet nettó 200 ezer forintnál, tehát minden negyedik magyar egyedül, házastársa vagy családi segítség nélkül nem rendelkezik a szűkös megélhetés minimumjövedelmi feltételeivel.

A lakosság további negyede (26 százalék) nettó 350 ezer forint alatt keres, azaz a magyar társadalom több mint felének nincs meg az átlagos élethez szükséges havi bevétele. 2023 áprilisában az átlagos szintű életet biztosító jövedelmi sávban, azaz 350–500 ezer forint között a magyarok mindössze 10 százaléka helyezkedett el, míg mindössze 4 százalék mondta azt, hogy havi nettó 500 ezer feletti jövedelme van, ami a gondtalan élethez szükséges.

Módszertan

Az Egyensúly Intézet személyes, reprezentatív közvélemény-kutatásának adatfelvételi ideje: 2023. április 4–14. A megkérdezettek száma: 1000 fő. A megkérdezettek együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban. Az 1000 fő kiválasztása kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, vagyis minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre. Az adatfelvételt a ZRI Závecz Research végezte.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

Nagyrészt gomolyfelhős idő várható, emellett a délkeleti tájakon is tovább szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Szórványosan fordulhatnak elő záporok, jégdara záporok. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában zivatarok is kialakulhatnak. A hegyekben hózápor sem zárható ki. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok is átmeneti szélerősödéssel járhatnak. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra