Szívroham után jön a depresszió

A szívinfarktust túlélők között az első fél évben háromszoros valószínűséggel alakul ki depresszió, mint a nem szívbetegekben - derült ki egy nemrég nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményeiből.

A kezeletlen depresszió rossz prognózissal jár, a következmény további szívroham, vagy akár szívhalál is lehet.

A oldalain megjelent vizsgálat szerint a szívinfarktuson átesettek körében mért magasabb depressziós arány okai eleddig nincsenek tisztázva.

Claus Vögele professzor (Luxembourgi Egyetem) és munkatársai harminchat szívbeteget kérdeztek ki a szívinfarktust követő 5-15. napon, a 6-8. héten, majd hat hónappal később. Rákérdeztek a fáradtságra, az általános egészségi állapotra, egyes betegségtünetekre, továbbá a munkát és a családi életet meghatározó tényezőkre. A kérdőív és a klinikai tünetek alapján depressziós skálát állítottak fel.

A tanulmány elsőként bizonyította, hogy az újabb szívinfarktustól való félelem egyenes úton növeli a depresszió kialakulásának valószínűségét. Ha a szívinfarktust súlyos szorongásként élik meg, az könnyen depresszióba torkollik . Másrészt amennyiben a betegek inkább saját felépülésükre fókuszáltak, a depresszió kockázata csökkent.

Ezen eredmények megerősítik a pozitív gondolkodás és életszemlélet fontosságát, még az olyan drámai, életveszélyes esemény után is, mint a szívroham. A tanulmány aláhúzza a szívinfarktuson átesett betegek esetén a depresszió megelőzésének fontosságát.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: