Szívroham után jön a depresszió

A szívinfarktust túlélők között az első fél évben háromszoros valószínűséggel alakul ki depresszió, mint a nem szívbetegekben - derült ki egy nemrég nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményeiből.

A kezeletlen depresszió rossz prognózissal jár, a következmény további szívroham, vagy akár szívhalál is lehet.

A oldalain megjelent vizsgálat szerint a szívinfarktuson átesettek körében mért magasabb depressziós arány okai eleddig nincsenek tisztázva.

Claus Vögele professzor (Luxembourgi Egyetem) és munkatársai harminchat szívbeteget kérdeztek ki a szívinfarktust követő 5-15. napon, a 6-8. héten, majd hat hónappal később. Rákérdeztek a fáradtságra, az általános egészségi állapotra, egyes betegségtünetekre, továbbá a munkát és a családi életet meghatározó tényezőkre. A kérdőív és a klinikai tünetek alapján depressziós skálát állítottak fel.

A tanulmány elsőként bizonyította, hogy az újabb szívinfarktustól való félelem egyenes úton növeli a depresszió kialakulásának valószínűségét. Ha a szívinfarktust súlyos szorongásként élik meg, az könnyen depresszióba torkollik . Másrészt amennyiben a betegek inkább saját felépülésükre fókuszáltak, a depresszió kockázata csökkent.

Ezen eredmények megerősítik a pozitív gondolkodás és életszemlélet fontosságát, még az olyan drámai, életveszélyes esemény után is, mint a szívroham. A tanulmány aláhúzza a szívinfarktuson átesett betegek esetén a depresszió megelőzésének fontosságát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra