Rögeszme: mit jelent a megszállottság?

A rögeszme vagy megszállottság olyan szorongásos pszichológiai zavar, melynél az érintett élete egy bizonyos gondolat vagy cselekedet körül forog, mindent ennek rendel alá, és ez jelentősen rontja az életminőségét. A leggyakoribb rögeszme talán a kényszeres viselkedés.

A rögeszme olyan akaratlan gondolat, kép vagy ötlet, mely felkavaró, zavaró, de "eltávolíthatatlan", és nagyon erősen befolyásolja az érintett életét. A rögeszmés gondolatok nagyon sokszor agresszióval, szexualitással vagy éppen a társadalmi tabukkal, vallásossággal vannak összefüggésben.
Szinte minden embernek lehetnek olyan gondolatai, melyeket felkavarónak, zavarónak vagy éppen kifejezetten ijesztőnek tartunk, azonban ezeket a legtöbben nagyon könnyen elvetjük, egyszerűen elfeledkezünk róluk, és csak pillanatnyi stresszt okoznak az életünkben. Ezek közé tartozik például, ha valakinek eszébe jut egy bizarr vagy erőszakos szexuális cselekedet, valamilyen tabukat döntögető ötlet, az, hogy agresszívan bántalmazzon nála jóval gyengébbeket vagy megkínozzon valakit. Ezek a gondolatok tulajdonképpen természetesek, az emberi elme részét képezik, és általában nem kell ezekkel különösebben foglalkozni.
Rögeszme: mit jelent a megszállottság?

Rögeszme: mit jelent a megszállottság?

A leggyakoribb rögeszmés gondolatokat három csoportba lehet osztani: agresszióval összefüggő gondolatok, szexualitással összefüggő gondolatok, illetve vallással és istenkáromlással, illetve társadalmi tabukkal összefüggő gondolatok. Az agresszív gondolatok között lehetnek olyanok, melyek másokra irányulnak (például gyermekek, idősek, állatok kínzása vagy bántalmazása), de olyanok is, melyek magára az érintettre vonatkoznak. A fizikai erőszak mellett a verbális erőszak is nagy szerepet játszhat.
A szexualitással összefüggő rögeszmék között találhatjuk a nem megfelelő partnerrel való szexuális aktust (például szülővel vagy testvérrel), a nemi erőszakot, a bizarr vagy perverziónak minősített szexuális cselekedeteket. A vallással és istenkáromlással összefüggő rögeszmés gondolatok között találhatjuk az Isten, a szentek vagy vallási személyek felé irányuló szexuális vágyat, az imával és imádkozással kapcsolatos félelmeket, a megszállottsággal kapcsolatos gondolatokat, vagy annak a vágyát, hogy megbotránkoztató, tabunak számító cselekedetet kövessen el valaki a templomban vagy a vallásos szertartás közben.
Néhány embernél azonban ezek a gondolatok állandóan jelen vannak, és nem tudják ezeket ignorálni, vagyis ezek a gondolatok folyamatosan foglalkoztatják őket, annak ellenére, hogy tudják, mennyire felkavaróak vagy félelmetesek. Bizonyos esetekben ezek a gondolatok, rögeszmék olyan mértékben befolyásolják az érintett életét, hogy azokat különböző rituálékkal tudják csak távol tartani.

Szorongás!

A szorongásos zavarokra a beteg irracionális félelme jellemző, amelyet egy mások számára lényegtelen, vagy jellegtelen inger vált ki.

A kényszeres betegség az egyik legelterjedtebb szorongásos zavar, melynél a beteg életét nagyban meghatározzák bizonyos zavaró, felkavaró, állandóan jelen lévő gondolatok, illetve az azokkal összefüggő kényszeres, folyamatosan ismételt cselekedetek vagy rituálék.
A kényszeres betegség jellemzője, hogy a rögeszmés gondolatokat, illetve a rituálékat hatalmas erejűnek tartják, és a beteg úgy gondolja, hogy a cselekedetekkel, rituálékkal megakadályozható valamilyen rossz dolog. Az összefüggés azonban nem létező, csak a rögeszmés gondolkodó fejében létezik, és nagyon sokszor teljesen illogikus. A kényszeres cselekedetek között találhatjuk a tárgyak ellenőrizgetését, a gyűjtögetést, a számolgatást, a rendezgetést.
A rögeszmék egyéb pszichológiai betegségekkel is összefüggésben lehetnek. A rögeszmék gyakoriak például depressziónál, szülés utáni depressziónál vagy poszttraumás stressz zavarnál.
A rögeszmékkel összefüggő betegségek gyógyítása történhet pszichoterápiával, viselkedésterápiával, illetve gyógyszeres kezeléssel is.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag