+13° - +34°
Nincs front

Pszichopaták: jutalmat akarnak bármi áron

Egy vasárnap közzétett tanulmány szerint a pszichopaták agya valószínűleg úgy van "vezetékezve", hogy még akkor is a jutalmat keressék, amikor a következmények önmagukra vagy másokra nézve életveszélyesek.

A kutatók úgy vélik, hogy a természetesen előforduló vegyület, a dopamin kulcsszerepet játszik a kórosan erőszakos viselkedés bizonyos formáiban és a kábítószer-függőségben. A korábbi kutatások inkább arra összpontosítottak, ami a pszichopatákból hiányzik a félelem és az empátia, illetve a normális kapcsolatok fenntartásának képessége.

A nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói azonban Joshua Buckholtz vezetésével azt vizsgálták, miből van túl sok: nevezetesen az impulzivitásból és a kockázatvállalás és a jutalom iránti extrém vonzalomból.

"A büntetésre való érzékenység hiánya és a félelem hiánya nem különösebben jó előjelei az erőszakos vagy bűnös viselkedésnek" - nyilatkozta David Zald, a tanulmány társszerzője.

A Nature Neuroscience szaklapban megjelenő eredmények szerint a pszichopaták a "mézes madzag" kifejezéssel élve olyan erősen vonzódnak a "mézhez", hogy túlszárnyalja a kockázat vagy veszély érzését a "madzaggal" kapcsolatban.

A kulcs a dopamin nevű idegi átvivőanyag lehet, amely a gondolkodást és a viselkedést befolyásolja, és különösen a motivációval, a büntetéssel és a jutalmazással áll összefüggésben. A kokain, az alkohol és a nikotin mind-mind az agy dopamin-rendszerét serkenti.

A dopamin-diszfunkcióval összefüggő egyéb kóros állapotok közé tartozik az autizmus, a skizofrénia és a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) is.

"A pszichopatákat gyakran hidegvérű bűnözőknek tartják, akik elveszik, amit akarnak anélkül, hogy a következményekre gondolnának" - mondja Buckholtz. "Kiderítettük, hogy a hiperaktív dopamin jutalmazórendszer lehet az alapja a néhány legproblémásabb pszichopata viselkedésnek, például az erőszakos bűncselekményeknek, a visszaesésnek és a kábítószer-fogyasztásnak."

A bizonyíték olyan önkéntesek agyi képalkotó vizsgálataiból származik, akiket pszichológiai tesztek alapján pszichopata jegyeik szerint rangsoroltak. Az erőszakos bűnözők kerültek a rangsor egyik végére, majd őket követték a normálisan funkcionáló személyek, akik ugyanolyan manipulatívan, agresszíven és kockázatvállalóan viselkedtek.
Az első kísérletben pozitronemissziós tomográfia (PET) képalkotó eljárással mérték a dopamin-felszabadítást az agyban, miután a résztvevők egy adag amfetamint, ismertebb nevén "speedet" kaptak.

"Azt feltételeztük, hogy a pszichopata jegyek a dopamin jutalmazórendszer diszfunkciójával is összefüggnek" - nyilatkozta Buckholtz.

A várakozásoknak megfelelően a kábítószer közel négyszer annyi dopamint szabadított fel azokban az alanyokban, akik a pszichopata rangsor elején helyezkedtek el.

A második kísérlet során az önkénteseknek azt mondták, hogy pénzt kapnak egy egyszerű feladat elvégzéséért. Agyukat funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal képezték le feladatmegoldás közben. A pszichopata rangsor elején elhelyezkedő alanyokban ezúttal is sokkal aktívabbnak mutatkozott a dopaminnal kapcsolatos agyi jutalmazási központ, mint a többi résztvevőben.

"Mivel az eltúlzott dopaminválaszok következtében a pszichopaták a jutalom esélyére összpontosítanak, képtelenek megváltoztatni figyelmük irányát addig, amíg meg nem kapják, amire vágynak. E két eltérő technikával nagyon hasonló mintát láthattunk, és mindkettő felerősödve volt jelen a pszichopata jegyekkel rendelkező személyekben" - mondta a kutató.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag