11 fegyver a depresszió ellen

Ősszel és télen élen minden egyre sötétebb, szürkébb. Az embernek nincs kedve kimászni az ágyból, felkelni, munkába menni. Mindez a szezonális depresszió tünete.

<strong>Mit kell tudni a szezonális depresszióról?</strong>

Novembertől március elejéig több ember tapasztalja magán a kedvetlenség, a levertség, a rossz hangulat tartós állapotát. A szakorvosi rendelőkben is megnő azoknak a száma, akiknél az úgynevezett szezonális depressziót diagnosztizálják . A hűvösebb hónapok beköszöntével ugyanis kevesebb a napsütéses órák száma, szervezetünk több energiát éget el, felhasználva vitamin- és ásványianyag-tartalékainkat.

Ezek hiányában erősödik a fáradtság és a levertség érzete, ami elősegíti a betegségek, vírusok megtelepedését. A test átmenetileg legyengül, és ha lelki kimerültséggel is találkozik, akkor könnyen kialakulhat a depresszív hangulat. Ráadásul ilyenkor jönnek a nagyobb ünnepek, amikor az ember többet foglalkozik sorsának, családi életének, baráti kötődéseinek alakulásával és ezek esetleges hiányával. Mert a mérleg nem mindig pozitív.

A szezonális depresszió nem vicc
A szezonális depresszió nem vicc, nem csak divathóbort

<strong>A depresszió átragad a családra is</strong>

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérése szerint világszerte 121 millió ember szenved depresszióban, és 2020-ra a koszorúér-betegségek után ez lesz a második leggyakoribb kezelendő kór. Mivel élete során minden harmadik embernek vannak depressziós periódusai, kizárt, hogy valaki soha ne találkozzon ezzel a betegséggel. Még ha ő maga egészséges is, valamely családtagja, barátja biztosan szenved benne. Érdemes hát megjegyezni, mi az, ami segíthet kilábalni belőle, mert ez a tudás bármikor hasznos lehet.

"A depresszió divatos fogalom. Manapság könnyen rákerül valakire ez a címke, pedig valódi diagnózist csak szakember állíthatna fel!" - figyelmeztet Baktay Zelka pszichológus. A hétköznapokban ugyanis azt gondoljuk, könnyű felismerni a depressziót. Ha valaki sokat szomorkodik, bánatos a lelke, nincs kedve elvégezni bizonyos feladatokat, és különféle alvászavarokkal küzd, máris megkapja ezt a címkét. Pedig a valódi depresszió ennél sokkal durvább betegség. Jellemző rá a teljes apátia, a "fel sem tudok kelni az ágyból" állapot, a kora hajnali ébredés, ami után az ember nem tud újra elaludni, csak a problémákra tud gondolni, bűntudat, táplálkozási zavar jellemzi. Ráadásul a depressziósok csaknem 50 százaléka olyan komoly tünetekkel is küzd, mint a téveszme vagy hallucináció.

Sokan azt gondolják, a depressziós egyszerűen akaratgyenge, és csak össze kellene szednie magát. Pedig ha az ember belesüllyedt a mocsárba, onnan már nagyon nehéz kijutnia. Okosabb lenne arra se mennie.

<strong>Divat a depresszió?</strong>

Vannak persze csapások, amelyek ellen nehéz küzdeni. Nem meglepő, hogy a statisztikai vizsgálatok alapján a depresszió különböző formái nagyobb arányban fordulnak elő elváltak, illetve különélők között, ráadásul kétszer-háromszor gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Hogy genetikai oka lehet, vagy a családi minta tehet róla, még nem sikerült kideríteni, de tény, hogy a depressziós szülők gyermekei között gyakoribb az előfordulása, mint azok között, akik az ilyen tünetektől mentes családban nevelkedtek.

minden harmadik embernek vannak depressziós periódusai
minden harmadik embernek vannak depressziós periódusai

"Bárki életében történhetnek olyan változások, amelyek fogékonyabbá tehetnek a depresszív állapot kialakulására. Feszültséget okozhat egy párkapcsolatban az összeköltözés, a kisbaba születése vagy a hirtelen jött veszteségek, a gyász, a munkahely elvesztése, ezek mind megterhelhetik a szervezetet" - sorolja Baktay Zelka. "A legerősebb autó is elakad, ha mély a sár. Ezért van a csörlő, amellyel kihúzhatja magát egy fix pontot találva. A depressziós ember a jelenben vagy a múltban ragadt, és a jövőkép az a külső pont, melyhez kapcsolva a személy kihúzható a beragadt állapotból. Ezért elsősorban a pozitív jövőkép kialakítására kell felépíteni a terápiát."

<strong>Lendület, fény, mozgás...</strong>

A megelőzésben tehát fontos lenne a pszichológiai kultúra fejlesztése és az önismeret erősítése. De vannak ennél kézzelfoghatóbb és gyorsabb módszerek is. Mert számtalan házi praktika valóban segít elüldözni a depressziós napokat! Íme, a legfontosabb tizenegy módszer:

1. Hozza magát lendületbe! Akár kis lépésekkel is kikerülhet a depressziós állapotra jellemző búskomorság spiráljából. Fontos, hogy ne csak heverésszen egész nap. Öltözzön fel, sminkeljen , mozduljon ki otthonról. Tervezze meg előre, hogy mit fog csinálni, és ragaszkodjon ahhoz, hogy minden napra legyen egy nem otthon elvégzendő feladata, így a mozgás mellett a természetes fény is sokat javít majd a hangulatán.

2. Alkalmazzon fényterápiát! Egyes kutatók szerint a fény segítségével lelkiállapota akár már két héten belül helyreállítható. Erre legalkalmasabb a speciális fényterápiás lámpa, amely fehér (vagy kék) fényt kibocsátó égő, UV- és infravörös szűrőkből és egy fényerőszabályzóból áll. A 10 000 lux fényerejű lámpát 30 percig, az 5000 lux fényerejű lámpát 60 percig lehet használni, lehetőleg reggel, mert a depresszív állapot ekkor a legintenzívebb. Ha nem talál a környéken ilyen speciális lámpát, kipróbálhat más megoldásokat is. Növelje meg a lakásbelső világítását, fényeit, és fesse át a falakat élénkebb, vidámabb, narancssárgás, sárgás színekre.

3. Sportoljon! Negyvenpercnyi sportolás felér egy antidepresszánssal. Szinte minden tanulmány kiemeli a sport jótékony hatását a depresszió megelőzésében. Nem kell versenyszerűen űzni, a lényeg, hogy találjunk motiváló és játékos tevékenységet. Ez lehet tajcsi , kerékpározás, rollerezés, ugrókötelezés vagy a síelés, melyről e havi számunkba olvashat. Az eredményesség érdekében szánjon rá legalább heti két alkalmat. Lehetőleg a szabadban, kora reggel végezze. A fokozott izomtónus, a dinamikus mozgás, a fölpörgő szív hatására a lélek is olyan állapotba kerül, mely cselekvésre ösztönöző, így jótékony hatású a hangulat javításában. Nagyon hasznosak a monoton, kitartást igénylő sportok, mint a futás, biciklizés, mert a hipnózishoz hasonló transzállapotot idéznek elő, így hatásosak lehetnek a kedélyállapot javításában.

4. Nyújtózzon többet! Ha nincs kedve intenzív sportba fogni, próbálja ki legalább a nyújtást, amely az egész testet átmozgatja, így oxigénnel látja el az egész testet, beleértve az agyat is. Először próbálja megérinteni lábujjhegyre állva, magasra nyújtott karral a mennyezetet. Majd próbálja meg hátrafeszített csuklóval a tenyerével ellökni az eget.

Stressz-kalkulátor Kalkulátorunkkal kiszámolhatja, milyen magas az Ön stressz-szintje! 5. Fedezze fel az önhipnózist! A hipnózis segít a lendületesség visszaszerzésében, mert gyors, akár napi tíz perc hatásos lehet, mégis nagyon hatékony, és egyszerű megtanulni.

  • Feküdjön egy kényelmes, sík felületre.
  • Lélegezzen az orrán keresztül, majd a száján keresztül lassan fújja ki a levegőt. Ismételje meg ezt háromszor.
  • Képzelje el, hogy fa alatt fekszik. Egy levél lassan a földre hull. Minél lejjebb hullik, ön annál jobban ellazul.
  • Találjon ki egyszerű, világos, pontos, konkrét és pozitív kijelentéseket. Például: "Ellazult és nyugodt vagyok" vagy: "Lendületes vagyok".
  • Tudatosítsa ezt a pozitív állapotot úgy, hogy egy mozdulatot kapcsol hozzá. Hatásos például, ha a hüvelykujját és mutatóujját összeérinti. Később a nap bármely szakában tudatosíthatja ezt az állapotot, ha elvégzi ezt a mozdulatot.

6. Használja a homeopátiát! A homeopátia eredményei a lelki nyavalyák kezelésében a legjobbak. Ha tudja, hogy minden évben egy adott időpontban éri el a depresszió, akár már két hónappal a tünetek jelentkezése előtt megerősítheti a szervezetét heti kétszer öt golyó Sepia C15-tel. Ha a rossz hangulatot sok gond és hormonális zavarok kísérik, akkor mindennapi szedését is javasolják. Ingerlékenység és rosszkedv ellen hasznos lehet még a heti egyszer beszedett Lycopodium 15 CH is.

7. Párologtasson aromaterápiás szert! Ha megteheti, kétóránként szagoljon bele az alábbi aromaterápiás szerek egyikébe. Otthon tegye illatmécsesbe, a munkahelyén csepegtesse zsebkendőre, és onnan inhalálja! Ha intenzívebb hatást szeretne elérni, valamelyik keverékből 50 cseppet keverjen össze 100 ml mandulaolajjal, majd masszírozza a bőrébe a nagyobb ereknél.

  • Stressz megelőzéséhez: egyforma arányban bergamott + levendulaolaj + rózsafa.
  • depresszió kezeléséhez: 40 százalék citromverbéna + 45 százalék rózsafa + 15 százalék ilang-ilang.

8. Válassza a Bach-virágterápiát ! A depresszióelixír azokon segít, akik lehangoltak és túlérzékenyek. Van benne sülzanót, szelídgesztenye, ernyős madártej, vadrózsa, tárnics, mustár, fűz. Tegyen négy cseppet a nyelve alá három-négy héten át. Ez a szer nemcsak a tüneteket enyhíti, de az okok kezelésében is jótékonyan hat. Kimozdít a negatív érzelmi állapotból, és segít megtenni az első lépést a jövő felé, mely a terápia során körvonalazódik.

Depresszió teszt Tesztünk segítségével megtudhatja, mennyire hajlamos a depresszióra! 9. Keressen új időtöltést! Egyszerűnek tűnik, de nagyon hatásos! Válasszon hobbit, amely segíti érzelmei kifejezését, ezáltal egyensúlyt és harmóniát hoz életébe. Tanuljon meg táncolni, zenélni, esetleg varrni, menjen el főzőtanfolyamra vagy szakmai továbbképzésre. A rendszeres és aktív hobbi elősegíti az örömet szerző dopamin nevű hormon termelését.

10. Bújjon ágyba korábban! Gyakran a kimerültség a depresszió egyik okozója. Ezért hasznos lehet, ha több pihenést iktat be. Nagyon fontos, hogy az ébredését semmiképpen ne halassza későbbre! Az csak ront az állapotán, ha egész nap az ágyban fetreng. De feküdjön le korábban, legkésőbb 22.30-kor vagy 23.30-kor.

11. Szedjen folsavat! A legfrissebb tanulmányok azt mutatták ki, hogy a folsav hiánya szoros kapcsolatban állhat a depresszió kialakulásával. A megfigyelések szerint a depressziósok 15-38 százalékának vére kevés folsavat tartalmaz. A legtöbb folsav a zöld színű zöldségekben van, mint a spenót, a brokkoli, a kelkáposzta, a saláta. Ezek fogyasztásával az egészségének is jót tesz.

Melyiket válasszam? Otthoni kezelés, pszichológus vagy pszichiáter? Melyik mellett döntsünk? "Ha a hangulat a házi praktikák alkalmazása ellenére tartósan borús marad, mindenképpen érdemes pszichológushoz fordulni" - javasolja Baktay Zelka. "A pszichoterápia, különösen a páciens környezetének fontos szereplőivel együttműködve, a kapcsolatrendszeren is alakítva sokat segíthet a lelki problémák kezelésében. A pszichiáter által felírt gyógyszeres kezelés megszüntetheti a kellemetlen tüneteket, de ilyenkor is szem előtt kell tartani, hogy tartós javulást csak az okok kezelésével érhetünk el, ezért a rendszeres pszichoterápia ilyenkor is elengedhetetlen lenne. Mindenképpen kerülje az olyan szakembereket, rendelőket, ahol néhány perc alatt megkapja a receptet, miközben a valódi problémára, annak okaira nem jut idő. Azért is nagyon fontos a depresszió kezelésében a terapeutával való folyamatos kapcsolattartás, mert a gyógyszerhatás kialakulásánál van egy olyan időszak, melyben a viselkedésaktivitás már visszatér, de a hangulat még mélyen lent van. Ilyenkor az öngyilkosság elkövetésének a kockázata is fennáll, a pszichológussal való beszélgetések azonban átsegítenek ezeken a gondolatokon."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra