Szerelmes vagyok belé, de már nem kívánom

Friss vizsgálat készült azzal kapcsolatban, hogyan élik meg a nők, ha - bár ugyanúgy szeretik a párjukat, mint régen - az iránta érzett szexuális vágyuk jócskán lecsökkent.

A párkapcsolatok elején - jó esetben - még mindkét félben erős a másik iránt érzett szexuális vágy, az együtt töltött évek során azonban a szenvedély csökkenhet. Hogy ennek pontosan mi az oka, az változó: van, akinél a családalapítás miatt megszaporodó teendőkből fakadó időhiány, fáradtság áll a háttérben, másoknál egészségügyi problémák, folyamatos munkahelyi gondok, vagy egyszerűen csak a kapcsolat kényelmébe való beleszokás, az idő a változás előidézője. De jelentheti-e azt a szexuális vágy csökkenése, hogy valami nincs rendben a párkapcsolatunkkal? Mert bár tény, hogy negatív hatással lehet az együtt töltött időre, sokan számolnak be arról, hogy annak ellenére, hogy nem kívánják annyira a párjukat, nagyon szeretik őt.

Jelek, hogy párterápiára lenne szükségünk Minden párkapcsolatnak megvannak a maga hullámhegyei és hullámvölgyei, ami teljesen normális. Ha viszont úgy érezzük, hogy megakadtunk, akkor egy szakember jelentős segítséget nyújthat. Például az alábbi esetekben.

Sokakat érdeklő, érintő téma ez, nem véletlen, hogy új kutatás készült azzal kapcsolatban, hogyan élik meg a nők, ha szeretik ugyan a párjukat, de már nem kívánják annyira a vele való szexet. A vizsgálat során, amelynek eredményei egyébként a The Journal of Sex Research című szaklapban jelentek meg, a kutatók 15, 25 és 59 év közötti nőkkel beszélgettek, akik régóta (legalább egy éve) boldog párkapcsolatban élnek, de saját bevallásuk szerint a másik iránt érzett szexuális vágyuk már erősen megcsappant, olyannyira, hogy jóval alacsonyabb, mint a párjuké. Gyereke csak az alanyok felének volt.

A nőknek számot kellett adniuk arról,

  • milyen a párkapcsolatuk minősége,
  • a csökkent szexuális vágy hogyan hat a párkapcsolatukra,
  • szerintük mi a magyarázata a vágy csökkenésének,
  • mit gondolnak, hogyan hat ez rájuk,
  • hogyan rendezik le önmagukban a helyzetet,
  • és hogyan birkóznak meg a párjukkal együtt, közösen a tapasztalatokkal.

Életfeladat, amin dolgozni kell

A résztvevők azt állították, a csökkenő szexuális vágy ellenére sem kételkedtek soha a párkapcsolatukban, vagy a partnerük iránti érzéseikben - vagyis szerintük a szexuális vágy és a szerelem között nincs összefüggés. Sőt, a válaszadók fele úgy vélte, a vágy csökkenése nem volt negatív hatással a párkapcsolatukra: a párjukkal való viszonyt sokkal mélyebbnek, intimebbnek érzik, ami messze túlszárnyalja a szexuális aktivitás jelentőségét. Sok nő azt hozta fel példának, mennyire megerősíti a kapcsolatukat, hogy kedvesükkel együtt küzdenek meg az élet nehézségeivel, nevelik a gyerekeket stb. Sajnos azonban a vizsgálat során arra is fény derült, vannak nők, akik önmagukat hibáztatják azért, mert nem kívánják eléggé a párjukat, és emiatt rendszeresen éreznek bűntudatot.

A szerelem megvan, a vágy hiányzik - sokan megtapasztalják, milyen érzés ez.
A szerelem megvan, a vágy hiányzik - sokan megtapasztalják, milyen érzés ez.

Bár a válaszadók fele úgy nyilatkozott, a vágy csökkenése nem volt negatív hatással a párkapcsolatukra, az eredmények azt mutatták, a legtöbb nő érez némi nyomást és feszültséget a kapcsolatukban amiatt, hogy a partnerük jobban vágyik rájuk, mint ők rá. Többen bevallották, még mindig vannak vitáik a másikkal azzal kapcsolatban, mióta nem szeretkeztek már. Sokan attól is félnek, partnerük személyes sértésnek veszi a szenvedélyük hiányát, és előbb-utóbb megkérdőjelezi az iránta tanúsított érzéseiket. Néhány nő nem titkolta: előfordul, hogy kifogásokkal próbál kibújni a szex alól, például fáradtságra panaszkodik, vagy úgy tesz, mintha aludna. A vizsgálat során azonban a nők arról is beszámoltak, ha összebújásra kerül a sor, még mindig nagyon élvezik a szexet.

Bár annak a problémának a leküzdése, amelyet a partnerek eltérő erősségű szexuális vágya generál, nem könnyű feladat, a vizsgálatban részt vevő nők nem misztifikálták túl a szex jelentőségét: szerintük csakúgy, mint a pénzügyek, a házimunka vagy az evés, a szeretkezés is egyike azon életterületeknek, életfeladatoknak, amelyekkel egy párkapcsolatban foglalkozni kell. Úgy gondolják, abban, hogy áthidalják a csökkenő szexuális vágy okozta helyzetet, olyan megoldások segíthetnek, mint a nyitott és őszinte kommunikáció, a kompromisszumkészség, illetve a megértés.

A legtöbb esetben teljesen természetes

A tanulmány szerzői összegzésképpen megjegyzik, a nők csökkent szexuális vágya nem minden esetben patologizálható. Éppen ezért előnyös lehet, ha nem hibáztatják magukat miatta, és elfogadják, hogy mindez az együtt töltött évek múlásának természetes velejárója is lehet. A szakemberek az eredmények alapján úgy vélik, vágykülönbségek esetén fontos az egymáshoz való kapcsolódás egyéb módjaira összpontosítani, közösen megegyezni abban, mennyire legyenek gyakoriak az összebújások, és mindig teret engedni a nyitott kommunikációnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés