Szakítás után ezért rizikós új párt keresni

Mindenképpen érdemes egy kis szünetet tartani, miután kiszálltunk egy kapcsolatból, különben nagy valószínűséggel rossz döntéseket fogunk hozni a párkeresésben. Mindezt a hormonok összjátékának köszönhetjük.

Ölelkezés és orgazmus

Hogyan élhetjük túl a szakítás okozta lelki fájdalmakat? A legjobb tanácsokért kattintson.

"A hormonok rendkívül lecsendesíthetik egy ilyen szituációban az ítélőképességet, ezáltal megnehezítve, hogy észrevegyük valakiben a negatívumokat" - mondta el a Daily Mailnek dr. Danielle Forshee párkapcsolati pszichológus, házassági tanácsadó. A szakember rámutatott, az emberi szervezet éppúgy képes függővé válni a szerelemtől, mint a szerencsejátéktól , a szextől vagy a kábítószerektől. "Ez a fajta addikció azt jelenti, hogy egyrészt a másikhoz való kötődés és a vele átélt komfortérzet okoz függőséget, másrészt pedig az a magas szintű dopamintermelés, amely a párkapcsolat velejárója" - tette hozzá.

szakítás, párkeresés, párkapcsolat, ex, szerelem
Megbánhatjuk, ha szakítás után azonnal beleugrunk egy új kapcsolatba

A dopamin mellett két másik addiktív hormon is közreműködik ezekben a folyamatokban, így az oxitocin és az antidiuretikus hormon, avagy vazopresszin. Ezeket az agy nagy mennyiségben bocsátja ki, ha több mint 10 másodpercen át fogjuk a párunk kezét, ha ölelkezünk, vagy ha szex közben eljutunk vele a csúcsra. Az oxitocin ezen felül az anyatejben is megtalálható, így anya és gyermeke között is erősíti a köteléket. A pszichológus szerint a párok között is valami hasonló ragaszkodás jön létre a hormonális hatások következtében.

Hajlamosak vagyunk rosszul dönteni

Mindez persze magával hozza, hogy szakításkor nem csupán egy személyt veszítünk el az életünkből, hanem mindazokat a hormonokat is, amelyek a kapcsolat megélése során hangosan zakatoltak a testünkben. Dr. Forshee éppen emiatt arra figyelmeztet, hogy amennyiben ilyenkor azonnal beleugrunk egy új kapcsolatba, az gyakran sokkal inkább a hormonok számlájára írható, mintsem a kiszemelt fél javára. Természetesen az exekkel való kibékülés és újraegyesülés is e körbe tartozik. "Az emberek hajlamosak visszatérni azokhoz az emberekhez és szokásokhoz, akik és amelyek kényelmesek, illetve akiket és amelyeket már jól ismernek" - mutatott rá.

Ahelyett tehát, hogy hagynánk, hogy a hormonok diktálják a döntéseinket, érdemes inkább egy időre egyedül maradni, ezáltal átmenni azon az érzelmi hullámvasúton, amely végül visszalendíti a szervezetünket a tényleges egyedüllét állapotába. Ellenkező esetben ismét az exünk karjaiban találhatjuk magunkat, vagy egy olyan ember mellett, akivel normál körülmények között eszünkbe sem jutna összeállni. Mivel minden ember és minden kapcsolat más és más, a szakértő szerint nem lehet pontosan meghatározni azt az időkeretet, amely szükséges ahhoz, hogy a talpunkra álljunk. Ezt mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.