Szexfüggőség tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 Faludi Viktória, tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a szexfüggőség?

A szexfüggőség - amibe a maszturbálás is beleértendő - az addiktív viselkedészavarok közé tartozik: egyfajta kényszert és függőséget jelent, olyan csillapíthatatlan nemi vágyat, amely kontrollálatlan reakciókhoz vezet. A szexuális tevékenység és a kielégülés keresése az érintettek egész életvitelét áthatja, akár annak árán is, hogy az őket is veszélyezteti.

Pszichológiai szempontból nézve a szexfüggőség - akár a többi függőség - mentális zavar tünete is lehet: ilyen például a kényszerbetegség, de akár a pszichopátia is. Utóbbit az magyarázza, hogy a szexkeresés hátterében általában valamilyen érzelmi kötődési képtelenség áll, amelyet a szex helyettesít. Emiatt ez a tevékenység a hosszú kapcsolódásra képtelen személyiségzavarral bírók viselkedési mintája is lehet.

A szexfüggőség előfordulása

A szexfüggőség gyakoriságáról pontos adatok nincsenek, reprezentatív felmérések nem készültek. Nemi eltérés vélhetően nincs a szexfüggők arányában, a mérleg nyelve valószínűleg csak a "társadalmi normák" miatt billen a férfiak irányába. Ennek alapját az adja, hogy a férfiak ezt a problémát szabadabban kezelik, nyíltabban fölvállalják, náluk jobban felszínre kerül.

Az arányokat az is kiegyenlíti, hogy a szexfüggőség hátterében nárcisztikus pszichopátia és borderline személyiségzavar is állhat, és míg előbbi a férfiak körében gyakoribb, addig az utóbbi a nőkre jellemzőbb. Nőknél ugyancsak gyakoribb a teátrális pszichopátia, ami szintén vezethet szexfüggőséghez.

A probléma serdülőkorban is gyakrabban kialakulhat, de ez inkább a nemi éréssel van összefüggésben, és alapvetően nem szexuális aktusról, hanem maszturbálásról szól. Utóbbi sok dologra megoldást jelenthet, ha pedig a fiatalok rájönnek, hogy az orgazmus milyen feszültségeket old, könnyen kényszeressé válhat ez a tevékenység.

A szexfüggőség diagnózisa

A szexfüggőség a mentális rendellenességeket meghatározó DSM IV-ben (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) önálló kórképként még nem szerepel, de a viselkedési addikciók csoportjába beletartozik. Külön szexfüggőség alcsoport viszont nincs, így kritériumait pontosan meghatározni nem lehet. Számszakilag nem meghatározható az sem, hogy mi az a gyakoriság, ami már szexfüggőséget jelez, így a diagnózis felállításakor ez sem lehet mérvadó adat.

Magát a problémát a szakemberek arról ismerik fel, hogy a beszélgetésekből kiderül: páciensüket a szexuális aktusoknál a kényszer vezérli. Azaz ha nincs meg a napi vagy a heti "elvárt aktusszám", akkor feszülté válnak, ahogyan a kábítószer függő is azzá válik, ha nem jut hozzá az adagjához.

Ilyen esetben a szexfüggők a drogosokhoz hasonlóan "kereső tevékenységbe" kezdenek: az tölti ki életüket, hogy szükségletüket kielégítsék. Erre mondják azt a pszichológusok, hogy ez a tevékenység az életet már átitatja, az elvonás már feszültséget, rossz közérzetet okoz, az érintett nem tudja megtartóztatni sem magát. Innentől kezdve beszélhetünk szexfüggőségről.

Ha a szexfüggőség komolyabb személyiségzavarral is társul, akkor az nagyon kritikátlan viselkedést is eredményezhet: a beteg például úton-útfélen leszólíthat embereket, botrányosan viselkedhet. Ez érintettek emiatt is eljuthatnak a szakemberekhez, a diagnózist - ami tulajdonképpen a mögötte álló betegség diagnózisa - pedig ebből kiindulva is föl lehet állítani.

A szexfüggőség okai és tünetei

A szexfüggőség hátterében jellemzően kényszerzavar áll, de kötődési képtelenség is okozhatja, ami általában gyors partnerváltásban mutatkozik meg. Az érintettek mindenkit meg akarnak kapni, de csak a szexuális aktus erejéig, utána mint egy tárgyat, eldobják partnerüket. Ők csak így tudnak másokhoz kapcsolódni, ez a maximum, amire képesek. A szakmai értelemben vett szexfüggőség tipikus tünete az nárcisztikus pszichopátiának is, ebben a betegségben ugyanis különösen jellemző a kapcsolódási képtelenség.

Sok egyéb pszichés zavarnak is kísérőtünete lehet a szexfüggőség: ilyen például a hisztérikus vagy teátrális pszichopátia is, de jellemző lehet a borderline személyiségzavarra is. Ezek esetében a függőség szintén a kötődési, kapcsolódási képtelenségre vezethető vissza.

A korai anya-gyerek kapcsolat sérülése ugyancsak állhat a háttérben, egyszerűen azért, mert ez esetben olyan kötődési sérülés alakul ki, ami miatt elveszhet a biztonság. Emiatt az érintett a későbbiekben is képtelen lehet a biztonságos kapcsolódásra, kötődni csupán pár percre vagy órára - tehát csak egy aktus erejéig - lehet képes.

Élhetnek párkapcsolatban is a szexfüggők, ám ez esetben is jellemző rájuk az, hogy nem partnerüket akarják megkapni, hanem mást, tehát hűtlenek.

A szexfüggőség párkapcsolaton belül is előfordulhat

A szexfüggőség párkapcsolaton belül is előfordulhat

Párkapcsolaton belül is előfordulhat, hogy az egyik fél nagyobb szexuális étvággyal rendelkezik, mint a másik, ám ezt a közhiedelemmel ellentétben nem nevezhető szexfüggőségnek. Ezt inkább csak a partner definiálhatja annak. Persze párkapcsolatban is lehet kényszeres a szex, viszont ez esetben ez a tevékenység inkább egyfajta konfliktusmegoldási módszerként funkcionál. Ez sem számít azonban klasszikus értelemben vett szexfüggőségnek, hiszen nem a szex elvonása áll mögötte, hanem az, hogy problémát akarnak vele megoldani.

A szexfüggőség kezelése

A probléma kezelése megegyezik bármely más függőségével: lehet pszichoterápia és gyógyszeres terápia, illetve a kettő kombinációja is. Mivel kényszeres tevékenységről, függő személyiségről van szó, a háttérben pedig valamilyen szorongás vagy személyiségzavar is állhat, a gyógyszerek közül főleg az antidepresszánsok, szorongásoldók jöhetnek szóba.

A szexfüggőség gyógyulási esélyei

Mivel a szexfüggőség hasonló a többi függőséghez, igaz rá az is, hogy az érintettek csak tünetmentessé válnak, gyógyultnak nem nevezhetők. Tünetmentes állapotban is függő személyiségek maradnak, hajlamosak lesznek a visszaesésre, egyéb függőségekre: például alkoholfogyasztóvá válhatnak, és fordítva, ugyanis a függőségek között gyakori az "átjárás".

Megfelelő kezeléssel az érintettek többsége teljesen tünetmentessé tehető, bár ha a háttérben valamilyen pszichopátia áll, akkor a helyzet nehezebb: ilyenkor biztosan sok évi munkára van szükség a lelki sérülések felszámolásához.

A szexfüggőség megelőzése

A megelőzést segítheti, ha valaki törekszik a mentális egészségre, illetve szülők esetében az, ha figyelnek arra, hogy gyerekük kötődése ne sérüljön.

A szexfüggőség szövődményei

A szexfüggőség kiürüléshez, teljes kiégéshez, burnout szindrómához vezethet. Ez akkor következik be, amikor az érintettnek a szex már nem okoz örömet, esetleg már nem is képes rá. Fontos, hogy ezt a képtelenséget nem a gyakori szex okozza, hanem a mögötte álló mentális probléma.

Hasznos tudnivalók

A szexfüggőséggel szemben a társadalom sokáig sokkal elnézőbb, sokkal toleránsabb, mint az egyéb függőségekkel szemben. Azaz hiába látja egy serdülő édesanyja azt, hogy fia hetente többször visz haza lányokat, nem tartja azt olyan betegségnek, mintha fia drogozna. Sokszor az ilyen problémák csak akkor kerülnek felszínre, amikor az érintettek már felnőtt fejjel is ugyanígy cselekszenek.

Sőt sokszor még a harmincas korosztálynál sem tartják ezt gondnak, nem merül fül annak gyanúja, hogy a tünet mögött tulajdonképpen kényszerbetegség áll. Emiatt megesik, hogy a problémát csak idősebb korban veszik észre.

A cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szexfüggőség kezelésére! További kérdésem van Szexfüggőség témában
Aktuális
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Elek Csabanőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-7, -2 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt északon, északkeleten alig zavarja felhő a napsütést, délen azonban változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag