Párkapcsolati problémák: így oldhatjuk meg!

Kutatók szerint nehéz élethelyzetekben az a legjobb taktika, ha megpróbálunk eltávolodni a problémától és egyes szám harmadik személyben gondolkozni róla.

Igor Grossmann professzor, a kanadai Waterloo Egyetem szakembere és Ethan Kross professzor, a Michigan Egyetem munkatársa arra kérték a kísérletükben részt vevő alanyokat, hogy vagy saját vagy pedig valaki másnak a párkapcsolati problémájáról - nevezetesen arról, hogy párjukat rajta kapják egy közeli baráttal - gondolkodjanak el.

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor nem a saját, hanem valaki másnak a problémájáról kellett véleményt formálniuk, a többség sokkal bölcsebben gondolkodott és sokkal megfontoltabb véleményt formált meg.

Amint azt Grossmann professzor kifejtette, most először sikerült tudományosan is bebizonyítani, hogy a legtöbb ember nem képes előítélet-mentesen gondolkodni, ha saját magáról van szó, míg, ha valaki másnak a helyzetébe kell beleképzelnie magát, sokkal objektívabb bír lenni. A szakemberek Salamon-paradoxonnak nevezték el ezt a jelenséget a zsidók jól ismert királya után, aki híres volt bölcsességéről, ám saját magával kapcsolatban mégis rossz döntést hozott.

Párkapcsolati problémák: mindenre lehet megoldás

A kutatók szerint azért vagyunk bölcsebbek mások problémáival kapcsolatban, mert olyankor sikerül eltávolodnunk a semmivel sem hoztak bölcsebb döntéseket , mint a fiatalabbak, ami ellentmond annak a közkeletű nézetnek, miszerint a korral az ember egyre bölcsebb lesz.

A vizsgálatok részleteiről a című lapban olvashatunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra