Megugrott a házasságok száma

Tavaly "esküvőboom" volt Magyarországon. Szeptember végéig ugyanis többen házasodtak, mint 2018-ban az egész évben - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb előzetes adataiból. Ez soha nem látott emelkedést jelent az elmúlt három évtizedben.

A 1970-es évek közepétől egyre kevesebben mondták ki a boldogító igent Magyarországon. Az évtizedeken át tartó csökkenés azonban 2010 után fordulatot vett, és 2010 és 2016 között csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma.

házasság, házasságkötés, esküvő, Magyarország, KSH
házasság, házasságkötés, esküvő, Magyarország, KSH

Tavaly pedig még nagyobb növekedés volt: míg 2010-ben 36 ezer házasságot kötöttek, addig tavaly novemberig már 62 ezer pár mondta ki a boldogító igent. Figyelembe véve az átlagértékeket, a KSH becslése szerint 2019-ben akár a 64 ezret is átléphette a frigyre lépők száma, amire csaknem harminc éve nem volt példa.

Mikor házasodunk?

Megvan a tökéletes kor a házassághoz - kattintson!

A magyar házasodó férfiak átlagos életkora mintegy 3 évvel magasabb a nőkénél. 2018-ban a férfiak 36,6, a nők 33,5 pedig évesen álltak anyakönyvvezető elé. Az első házasságkötés azonban ennél fiatalabb korban történik: a nők átlagosan 30,1, a férfiak pedig 32,8 éves korukban mondkák ki először a boldogító igent.

házasság, házasságkötés, statisztika, KSH
házasság, házasságkötés, statisztika, KSH

Az először házasulók átlagos életkora 1990 óta mindkét nemnél több mint 8 évet emelkedett. A számokból az is látszik, hogy az első házasságot kötő férfiak és nők száma eltér egymástól. Gyakoribb, hogy újraházasodó férfi vesz el olyan nőt, aki korábban még nem élt házasságban.

Ünnepeljük a házasságot!

Februárban egyébként a házasság kerül a középpontba Magyarországon. Idén már 13. alkalommal rendezik meg a házasság hetét, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a családi köteléken belüli együttélés fontosságára. A programsorozat február 9-étől 16-áig tart.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció