Meddig hozható helyre egy párkapcsolat?

HáziPatika

Állandó veszekedések? Halálos unalom? Már a szex sem megy? - bizony, ez előfordul. Teljesen természetes, hogy a párkapcsolatok mélypontra kerülnek bizonyos időközönként, és ez nagyon frusztráló lehet. De mit lehet tenni egy elhidegülő kapcsolatban?

Kutatások azt mutatják, hogy a párok hosszú távú elégedettsége és boldogsága csupán néhány kulcsfontosságú tényezőn múlik. Ezek a következők: pozitívan gondolkodni a másikról, gondolni a másikra akkor is, amikor nincs velünk, szeretettel cselekedni a másikért, megosztani az új élményeket, kihívásokat, és boldognak lenni a saját és a közös életben egyaránt. Ja, és persze a szexuális élet. Ezek az egyszerű dolgok azonban nem maradnak állandóak egy párkapcsolat során.
Teljesen természetes, hogy a párkapcsolatban élők az együtt töltött idejük során hol nagyobb, hol kisebb intimitást élnek meg. Egy-egy felhőtlenül szerelmes időszakot elhidegülés követ, de hogy ezek az időszakok mennyi ideig tartanak, az a pároktól, illetve a személyektől függ. A rossz időszakok csalhatatlan jelei az állandósuló veszekedések, az unalom és a szexuális érdeklődés hiánya. Mit lehet ekkor tenni?

3x3 jel, hogy lejtőn van a kapcsolat

Lehetséges, hogy csak akkor vesszük észre, mennyire eltávolodtunk egymástól, amikor bőrönddel a kezében ránk csukja az ajtót a kedves. Pedig figyelmeztető jelek mindig vannak.

Ahhoz, hogy újra minden a normális kerékvágásba kerüljön kapcsolatunkban, a következőket ajánlja a Greatist.

Az unalom ellen


 • Próbáljunk ki új, izgalmas tevékenységeket! A közös tevékenység fontos a jó kapcsolat fenntartásában, de ha mindig ugyanazokat a dolgokat csináljuk együtt, akkor az könnyen unalmassá válhat. Ha pedig unatkozunk, az nem tesz jót a kapcsolatnak. Éppen ezért legyünk bátrak, vállalkozó szelleműek, és próbáljunk ki együtt új dolgokat - ejtőernyőzzünk, menjünk kirándulni hétvégenként, hullámvasutazzunk vagy menjünk közös masszázsra. Ne féljünk, és ne szégyenkezzünk, legyünk játékosak és bevállalósak.
 • Csináljunk közös bakancslistát! Állítsunk össze egy olyan listát, amelyen azok a dolgok szerepelnek, amelyeket mindenképpen ki szeretnénk próbálni közösen a párunkkal. Majd válasszunk ki a listáról három elemet, amit az elkövetkező három hónapban meg is valósítunk.
 • Ki a képernyőkkel a hálószobából! Dobjuk ki a tévét, a számítógépet, a laptopot, a telefont és a tabletet a hálószobából. Itt inkább egymásra figyeljünk.
 • Randizzunk! Ha túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy egy héten legalább egyszer együtt vacsorázzunk, akkor szervezzünk más alkalmakat - például közös reggeliket vagy ebédeket, amikor tudunk egymással beszélni. Ilyenkor ne foglalkozzunk mással!

Az állandó veszekedéseken segít a kommunikáció

Az állandó veszekedéseken segít a kommunikáció

A veszekedések ellen


 • Beszéljünk az igényeinkről a másikkal! Ne fojtsuk el az igényeinket, hanem beszéljünk róluk őszintén. Ha magunkba fojtjuk őket, hosszú távon elégedetlenek leszünk a kapcsolatunkkal, és ez nagyon gyakran hűtlenséghez vezet. Így inkább osszuk meg a párunkkal mindazt, amire vágyunk.
 • Mondjuk el, mit szeretünk a másikban! Mindig fejezzük ki azokat a dolgokat, amiket értékelünk, szeretünk a másikban. A negatív dolgok, a kritikák úgyis előjönnek, amikor veszekszünk. Fordítsunk figyelmet arra, hogy a pozitívumokat is elmondjuk: ez növeli a partnerünk önbizalmát és komfortérzetét. Vegyük rá magunkat arra, hogy listázzuk mindazokat a tulajdonságokat, amiket szeretünk a partnerünkben!
 • Sportoljunk együtt! Nemcsak az edzéseken való részvételben leszünk így motiváltabbak, hanem a partnerünkkel való kommunikációnkat is javítja a közös sportolás.
 • Beszéljünk a problémáinkról kívülállókkal! A konfliktusainkban könnyen beleragadunk ugyanazokba a szerepekbe, és nem tudunk kilépni egy bizonyos ördögi körből. Mások eseteiből tanulva könnyebben túl tudunk jutni egy-egy ilyen berögzült konfliktuson.
 • Ha együtt élünk, osszuk el egyenlően a házimunkát! Ha nem egyenlően vesszük ki a részünket a házimunkából, az könnyen elégedetlenséghez vezethet, tehát érdemes elosztani egymás között a teendőket. Ráadásul egyes kutatások szerint azok a párok, akik együtt végzik a házimunkát, többet szexelnek...

A szexhiány ellen


 • Készítsünk "fantáziaperselyt"! Írjuk föl minden egyes szexuális fantáziánkat egy-egy papírdarabra, és tegyük bele egy kalapba, a párunk is tegyen ugyanígy. Majd húzzunk, és váltsuk valóra fantáziáinkat!
 • Illesszük a szexet a napirendünkbe! Felejtsük el, hogy a szex csak akkor lehet jó, ha spontán kezdeményezzük. Amikor az ember rettentően elfoglalt, akkor igenis szükség lehet arra, hogy a szexuális együttlétek is a határidőnaplóba kerüljenek... Ne engedjük elsikkadni ezt az egyéb teendőink mellett!
 • Szexteljünk! Azaz írjunk egymásnak szexuális tartalmú szöveges üzeneteket, ha éppen nem vagyunk egymás közelében.
 • Pörgessük fel a dolgokat! Hosszú, lassabb tempójú (és ritkább) együttlétek helyett inkább gyorsabb, rövidebb (és gyakoribb) meneteket rendszeresítsünk!
 • Ne feledkezzünk meg a nem szexuális célú érintésekről sem! Nemcsak a szex fontos, hanem az összebújás, a másik simogatása, ölelése.


Általánosságban


 • Ne szégyelljünk külső segítséget kérni! Ha már régóta tart a kapcsolatunk, megéri bele energiát és időt fektetni, akár egy terápia formájában is.
 • Ne feledjük, hogy nem minden kapcsolatot érdemes megmenteni! Van úgy, hogy egyszerűen nem illünk össze - az ilyesmit nem szabad elkendőzni, és nem szabad erőltetni azt, ami úgyis kudarcra van ítélve.
 • A változást mindig saját magunkon kezdjük! A kapcsolataink minősége és boldogsága nagyban a saját életminőségünk és boldogságunk függvénye. Ne a másiktól várjuk a változást, előbb változtassunk mi!

Értékelje a cikket!

A páromnak két lágyéksérve van. Fél év múlva lesz lehetséges az operáció a munkája miatt. Aggódik a szex megerőltető volta miatt, még az orális szextől is tart. Kérdésem, hogy az orális szexet is kerülnie kell?

Kedves Kérdező! Szerintem nem feltétlenül, de ez nagyon egyénfüggő. Tisztelettel: Prof. Dr. Nyirády Péter

Glamour 2Szék

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +27 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a gyengén felhős és erősen felhős területek egyaránt jelen lesznek, szórványosan várható zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag