Meddig hozható helyre egy párkapcsolat?

Állandó veszekedések? Halálos unalom? Már a szex sem megy? - bizony, ez előfordul. Teljesen természetes, hogy a párkapcsolatok mélypontra kerülnek bizonyos időközönként, és ez nagyon frusztráló lehet. De mit lehet tenni egy elhidegülő kapcsolatban?

Kutatások azt mutatják, hogy a párok hosszú távú elégedettsége és boldogsága csupán néhány kulcsfontosságú tényezőn múlik. Ezek a következők: pozitívan gondolkodni a másikról, gondolni a másikra akkor is, amikor nincs velünk, szeretettel cselekedni a másikért, megosztani az új élményeket, kihívásokat, és boldognak lenni a saját és a közös életben egyaránt. Ja, és persze a szexuális élet. Ezek az egyszerű dolgok azonban nem maradnak állandóak egy párkapcsolat során.

Teljesen természetes, hogy a párkapcsolatban élők az együtt töltött idejük során hol nagyobb, hol kisebb intimitást élnek meg. Egy-egy felhőtlenül szerelmes időszakot elhidegülés követ, de hogy ezek az időszakok mennyi ideig tartanak, az a pároktól, illetve a személyektől függ. A rossz időszakok csalhatatlan jelei az állandósuló veszekedések, az unalom és a szexuális érdeklődés hiánya . Mit lehet ekkor tenni?

3x3 jel, hogy lejtőn van a kapcsolat Lehetséges, hogy csak akkor vesszük észre, mennyire eltávolodtunk egymástól, amikor bőrönddel a kezében ránk csukja az ajtót a kedves. Pedig figyelmeztető jelek mindig vannak. Ahhoz, hogy újra minden a normális kerékvágásba kerüljön kapcsolatunkban, a következőket ajánlja a Greatist .

Az unalom ellen

 • Próbáljunk ki új, izgalmas tevékenységeket! A közös tevékenység fontos a jó kapcsolat fenntartásában, de ha mindig ugyanazokat a dolgokat csináljuk együtt, akkor az könnyen unalmassá válhat. Ha pedig unatkozunk, az nem tesz jót a kapcsolatnak. Éppen ezért legyünk bátrak, vállalkozó szelleműek, és próbáljunk ki együtt új dolgokat - ejtőernyőzzünk, menjünk kirándulni hétvégenként, hullámvasutazzunk vagy menjünk közös masszázsra. Ne féljünk, és ne szégyenkezzünk, legyünk játékosak és bevállalósak.
 • Csináljunk közös bakancslistát! Állítsunk össze egy olyan listát, amelyen azok a dolgok szerepelnek, amelyeket mindenképpen ki szeretnénk próbálni közösen a párunkkal. Majd válasszunk ki a listáról három elemet, amit az elkövetkező három hónapban meg is valósítunk.
 • Ki a képernyőkkel a hálószobából! Dobjuk ki a tévét, a számítógépet, a laptopot, a telefont és a tabletet a hálószobából. Itt inkább egymásra figyeljünk.
 • Randizzunk! Ha túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy egy héten legalább egyszer együtt vacsorázzunk, akkor szervezzünk más alkalmakat - például közös reggeliket vagy ebédeket, amikor tudunk egymással beszélni. Ilyenkor ne foglalkozzunk mással!

Az állandó veszekedéseken segít a kommunikáció

Az állandó veszekedéseken segít a kommunikáció

A veszekedések ellen

 • Beszéljünk az igényeinkről a másikkal! Ne fojtsuk el az igényeinket, hanem beszéljünk róluk őszintén. Ha magunkba fojtjuk őket, hosszú távon elégedetlenek leszünk a kapcsolatunkkal, és ez nagyon gyakran hűtlenséghez vezet. Így inkább osszuk meg a párunkkal mindazt, amire vágyunk.
 • Mondjuk el, mit szeretünk a másikban! Mindig fejezzük ki azokat a dolgokat, amiket értékelünk, szeretünk a másikban. A negatív dolgok, a kritikák úgyis előjönnek, amikor veszekszünk. Fordítsunk figyelmet arra, hogy a pozitívumokat is elmondjuk: ez növeli a partnerünk önbizalmát és komfortérzetét. Vegyük rá magunkat arra, hogy listázzuk mindazokat a tulajdonságokat, amiket szeretünk a partnerünkben!
 • Sportoljunk együtt! Nemcsak az edzéseken való részvételben leszünk így motiváltabbak, hanem a partnerünkkel való kommunikációnkat is javítja a közös sportolás.
 • Beszéljünk a problémáinkról kívülállókkal! A konfliktusainkban könnyen beleragadunk ugyanazokba a szerepekbe, és nem tudunk kilépni egy bizonyos ördögi körből. Mások eseteiből tanulva könnyebben túl tudunk jutni egy-egy ilyen berögzült konfliktuson.
 • Ha együtt élünk, osszuk el egyenlően a házimunkát! Ha nem egyenlően vesszük ki a részünket a házimunkából, az könnyen elégedetlenséghez vezethet, tehát érdemes elosztani egymás között a teendőket. Ráadásul egyes kutatások szerint azok a párok, akik együtt végzik a házimunkát, többet szexelnek...

A szexhiány ellen

 • Készítsünk "fantáziaperselyt"! Írjuk föl minden egyes szexuális fantáziánkat egy-egy papírdarabra, és tegyük bele egy kalapba, a párunk is tegyen ugyanígy. Majd húzzunk, és váltsuk valóra fantáziáinkat!
 • Illesszük a szexet a napirendünkbe! Felejtsük el, hogy a szex csak akkor lehet jó, ha spontán kezdeményezzük. Amikor az ember rettentően elfoglalt, akkor igenis szükség lehet arra, hogy a szexuális együttlétek is a határidőnaplóba kerüljenek... Ne engedjük elsikkadni ezt az egyéb teendőink mellett!
 • Szexteljünk! Azaz írjunk egymásnak szexuális tartalmú szöveges üzeneteket, ha éppen nem vagyunk egymás közelében.
 • Pörgessük fel a dolgokat! Hosszú, lassabb tempójú (és ritkább) együttlétek helyett inkább gyorsabb, rövidebb (és gyakoribb) meneteket rendszeresítsünk!
 • Ne feledkezzünk meg a nem szexuális célú érintésekről sem! Nemcsak a szex fontos, hanem az összebújás, a másik simogatása, ölelése.

Általánosságban

 • Ne szégyelljünk külső segítséget kérni! Ha már régóta tart a kapcsolatunk, megéri bele energiát és időt fektetni, akár egy terápia formájában is.
 • Ne feledjük, hogy nem minden kapcsolatot érdemes megmenteni! Van úgy, hogy egyszerűen nem illünk össze - az ilyesmit nem szabad elkendőzni, és nem szabad erőltetni azt, ami úgyis kudarcra van ítélve.
 • A változást mindig saját magunkon kezdjük! A kapcsolataink minősége és boldogsága nagyban a saját életminőségünk és boldogságunk függvénye. Ne a másiktól várjuk a változást, előbb változtassunk mi!

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: