Maradhatunk barátok szakítás után?

Szakítást követően sokan törekednek jó kapcsolatot kialakítani az exükkel. Érett hozzáállásra vall, vagy éppen azt jelzi, hogy nem zártunk le még mindent a másikkal?

Azért még lehetünk barátok? - hangozhat el a sokaknál tőrdöféssel felérő kérdés egy kapcsolat végén. Bár a felajánlás általában inkább gesztusértékű, van rá példa, hogy a párok a szakítást követően is szoros kapcsolatot ápolnak egymással. Lehetséges egy rossz párkapcsolatból jó barátságot kialakítani?

Tényleg létezik férfi-nő barátság. Csak ritkán Tudományos kutatások szerint létezik ugyan barátság férfi és nő között, de aki kételkedik ebben, annak van inkább igaza. Túl sok ugyanis a feszültség. Kattintson!

Így maradhatunk jóban az exünkkel

Dr. Rachel Sussman pszichoterapeuta, a Breakup Bible (A szakítás bibliája) című könyv szerzője szerint néhány ember jó kapcsolatot tud ápolni az exével a szakítást követően is, ehhez azonban mindkét félnek meg kell fogadnia néhány szabályt.

Az olyan mérgező párkapcsolat, amelyben az egyik fél elnyomta, kihasználta a másikat, semmiképpen sem fejlődhet barátsággá, az ilyen emberektől inkább tartsuk távol magunkat az élet minden területén. De még akkor is érdemes meggondolni a barátkozást, ha a párkapcsolat alapvetően egészséges volt: egy 2000-es tanulmány szerint ugyanis az exek között kialakult barátságról a felek nagyobb arányban nyilatkoztak negatívan, mint pozitívan. A pszichoterapeuta szerint az is ronthatja a szakítás utáni jó kapcsolat kialakulásának esélyét, ha a pár összejövetelét nem előzte meg hosszabb barátkozós időszak.

Szakítás után sokan törekednek barátság kialakítására az exükkel
Szakítás után sokan törekednek barátság kialakítására az exükkel

Dr. Sussman szerint az a veszély is fennállhat ilyenkor, hogy a barátkozás miatt az egyik fél lassabban tud továbblépni. A barátság erőltetése egyfajta párkapcsolati pótlékként szolgálhat egyeseknél, amely a szakítással járó fájdalmat enyhíti. Előfordulhat, hogy új párkapcsolatra sem törekszik, mert úgy érzi, hogy előző párjával még mindig egyfajta szexmentes kapcsolatban él. De új párjával is kialakulhatnak konfliktusok amiatt, hogy túl szoros kapcsolat fűzi az exéhez.

Az sem mindegy, hogy a párok a szakítás után miért szeretnének még szoros kapcsolatban maradni. A kutatások szerint az exek közötti barátság jobban működhet abban az esetben, ha a feleket valami közös dolog köti össze - például egy hobbi vagy üzleti érdek. Ha viszont az egymás iránti kielégítetlen vágy áll közöttük, abból nagy valószínűséggel nem lesz jól működő barátság.

Az exünk lehet a jó barátunk, de ne akarjunk vele olyan szoros viszonyt kialakítani, mint egy párkapcsolatban. Teljesen egészséges, ha néhány havonta elmegyünk moziba, eszünk vagy iszunk valamit közösen, ha viszont napi szinten üzeneteket váltunk és találkozgatunk, érdemes lehet újragondolni a viszonyunkat - magyarázta Dr. Sussman.

A helyzetet tovább bonyolíthatja, ha a párok úgy mennek szét, hogy már közös gyermekük is van. Ilyenkor a pszichoterapeuta szerint is fontos lenne jó viszonyt kialakítani, hiszen a közös gyerek még hosszú évekre összeköti a feleket.

Forrás: Time

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: