Ma ezért nehezebb szakítani

Egy nemrégiben készült vizsgálat szerint még azok is tapasztalnak kellemetlen "találkozásokat" az exeikkel az interneten, akik használják a Facebook "blokkolás" és "kikövetés" funkcióit.

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy nézegetjük a Facebook hírfolyamunkat, és egyszer csak meglátunk egy értesítést, miszerint a volt párunk "kapcsolatban van". Vagy az "Emlékek" funckió feldob egy olyan képet, amin boldogan mosolygunk vele az egyik régi közös nyaralásunkon. Vagy az exünk új párjának profilja tűnik fel az "Emberek, akiket ismerhetek" listán.

Ezek a forgatókönyvek valósak, és nem is nevezhetők ritkának egy új kutatás szerint, amely azt vizsgálta, mennyivel nehezebb a digitális korban egy szakítás feldolgozása. "A közösségi oldalak megjelenése előtt is fájdalmas dolog volt szakítani, viszont egyszerűbb volt utána távolságot tartani azzal, akivel véget ért a kapcsolatunk" - mondta Anthony Pinter doktorandusz, a tanulmány vezető szerzője. "Ám ha az online térben folyamatosan emlékeztetőkkel bombáznak minket, az szinte lehetetlenné teszi, hogy túl tegyük magunkat a másikon" - tette hozzá.

szakítás, párkacsolat vége, közösségi oldalak, Facebook,
szakítás, párkacsolat vége, közösségi oldalak, Facebook,

Nehéz távol tartani az exeket

A szakemberek a vizsgálódáshoz olyan alanyokat toboroztak, akiknek a kutatás kezdete előtti 18 hónapban volt valamilyen felkavaró online élményük egy szakítással kapcsolatban. A résztvevőket több mint egy órán át kérdezték ki, és a mélyinterjúkban arról számoltak be, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználtak annak érdekében, hogy az exeiket eltávolítsák az életükből, ám a közösségi média valahogyan mégis visszahozta őket - volt, hogy napjában többször is.

Fenntartható a barátság szakítás után? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

"Sokan azt feltételezik, hogy csak kikövetik vagy törlik az ismerőseik közül az exüket, és ezzel meg is szabadulnak tőlük az online térben, de sajnos kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így" - mondja a kutatás vezetője. A Facebook hírfolyama komoly stresszor, mivel az exek itt jelentik be, ha új kapcsolatba kezdenek. Az "Emlékek" funkció pedig régi posztokat dob fel újra, ami szintén szívfacsaró tud lenni egy szakítás után - különösen akkor, ha egy kedves, boldog pillanatot idéz fel az egykori kedvessel. Emellett az exek gyakran "futnak össze" a Facebookon a különféle zárt csoportokban, üzenőcsoportokban vagy akár a közös ismerősök fotói alatti kommentszekcióban is.

Mi a megoldás?

A való életben könnyebb megakadályozni, hogy összefussunk volt párunkkal: elhatározhatjuk, hogy nem járunk többé a régi társaságba, vagy akár külön is találkozhatunk az egykor közös barátokkal. Az online térben azonban erre nincsen lehetőség. Még a blokkolás, a kikövetés és az ismerősök közüli törlés kombinációja sem bombabiztos módszer. A szakemberek szerint csak az mehet igazán biztosra, aki egy ideig hanyagolja a közösségi oldalak használatát a szakítás után - de erre sokaknak például a munkájuk miatt sincs lehetőségük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció