Kiderült, mi a baja a legtöbb feleségnek a férjével

Egy amerikai párterapeuta elárulta, mi a leggyakoribb panasz, amit a feleségek felhoznak a férjeik ellen. Annyi biztos, hogy sokan meg fognak lepődni a válaszán.

Nem a hűtlenségre, de még csak nem is a túl sok munkára panaszkodnak a leggyakrabban a feleségek, ha férjük viselkedéséről van szó – állítja egy amerikai párterapeuta. A válást fontolgató párokra specializálódott Corrin Voeller szerint ugyanis a nők legfőbb problémája a férfiakkal a következő: mindig arra várnak, hogy a nejük mondja meg nekik, mit kell elintézni vagy elvégezni a ház körül, önállóan nem fognak hozzá semmihez.

Aktív és passzív felelősség

Persze, nem lehet általánosítani, ezzel a szakember is egyetért. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy különbséget tudjunk tenni aktív és passzív felelősség közt. Míg az aktív felelősséget vállaló ember szétnéz a lakásban vagy a házban, hogy mit kellene megjavítani, befejezni, és vállalja is ezekért a teendőkért a felelősséget, addig a passzív felelősséget gyakorló inkább megvárja, míg valaki megkéri az adott feladatra.

Sok férfi elvárja, hogy a nő mondja meg, mit kell tennie, ez pedig problémákat okozhat. Fotó: getty Images
Sok férfi elvárja, hogy a nő mondja meg, mit kell tennie, ez pedig problémákat okozhat. Fotó: getty Images

Voeller egy TikTok-videóban beszélt a témáról, a videója végén kiemelve, hogy a nők olyan férjet akarnak, aki aktív felelősséget képes vállalni, nem pedig arra vár, hogy majd a felesége megmondja neki, mit kell tennie.

A másfél milliós nézettségű videó alatt számos hozzászólás is bizonyítja, hogy a terapeuta rátapintott a lényegre. Volt, aki megkérdezte, hogy „minden férfi egyforma?”, majd kiemelte, hogy ő nem akarja mindig megmondani a párjának, mit csináljon, hiszen egyenrangú partnereknek kellene lenniük. Más szerint pedig egész egyszerűen a passzív felelősséget vállalók nem akarják azt a mentális terhet viselni, amit az aktív felelősséget gyakorlók. 

Mit lehet tenni?

Ilyen helyzetben is segíthet a feszültség enyhítésében a szakértő módszere, amit általában a viták, veszekedések felfokozódásának elkerülésére szokott ajánlani. Tanácsa a következő: ahelyett, hogy elkezdenénk kiabálni, és azonnal meg akarnánk győzni a párunkat a saját igazunkról, inkább beszéljünk arról, mit érzünk. Szomorúak, csalódottak vagyunk? Mondjuk ki bátran! Így a másik fél nem érzi úgy, hogy vádoljuk vagy fenyegetjük őt, ugyanakkor több esély van rá, hogy érzéseink megismerésével megérti azt is, valójában mi a problémánk. Innen pedig megnyílhat az út a változás felé.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)