Így zárhatunk le egy kapcsolatot

HáziPatika

Egy szerelmi kapcsolat vége ritkán vidám. Ráadásul kiderülhet, hogy a ragaszkodás a korábbi boldog állapothoz szinte megszállottságba fordul. Hogyan lehet a legkevesebb fájdalommal túllépni az exen?

A szakítás - hacsak nem egy kölcsönösen kihűlt kapcsolatról van szó - az elhagyott félnek valóságos tragédia. Nemcsak az érzelmi megrázkódtatás jelentős, de nehéz elviselni a nyomában járó testi tüneteket és valós fájdalmat, amelyet a teljes elveszettség érzése kísér. Egy óriási lyuk marad ezeknek az embereknek az életében, amelyet kétségbeesetten próbálnak befoltozni. Pedig csak ott kellene hagyniuk.

A túlzott ragaszkodás jelei

Hogy valaki megszállottja-e az exének, a következő jelekből tudhatja biztosan:

  • Megpróbál valamilyen okot találni, hogy kapcsolatba lépjen az exével. Például vissza akarja a kapni a holmiját, amelyet a lakásában hagyott, vagy éppenséggel vissza akar vinni valamit, amit elhozott.
  • Nem tud ellenállni a késztetésnek, hogy üzenetet írjon vagy felhívja volt partnerét.
  • Leparkol a munkahelye elé, hogy megpillanthassa.
  • Éjjel elmegy a lakóhelyéhez, hátha megtud róla valamit.
  • Az ex legjobb barátjától próbál kicsikarni információt a másikról.
  • Gondolatai és cselekedetei egyre jobban az exre összpontosulnak, és egyre kevésbé önmagára.

Szakítás után: mit mond a férfi és mit a nő?

Minden szakítás más, de hogyan szakítunk a leggyakrabban? Miért ér véget egy kapcsolat, és belefér-e még utána a szexuális együttlét? Erre kereste a választ az egyik kutatás, amelynek eredményeiről az alábbi cikkünkben írtunk!

A helyzet igazi függőséggé fajulhat, azaz ugyanúgy kell kitörni belőle, mintha a cigarettával, alkohollal vagy drogokkal való kapcsolattal kellene leszámolni. Ez pedig nem egyszerűen egy hasonlat, hiszen kutatások szerint a szerelmi viszony felbomlásából eredő trauma egészen súlyos lehet. A szerelem elutasítása ugyanis az agynak azokat a területeit befolyásolja, amelyek a motivációhoz, a jutalmazáshoz és a függőséggel kapcsolatos vágyhoz kapcsolódnak. A szerelemféltés miatt elkövetett gyilkosság vagy a szerelmi bánat miatti öngyilkosság is erről a tőről fakad. Íme tíz tipp, amely segíthet túllendülni ezen a nehéz időszakon!

Fogadjuk el, amit érzünk!

Az érzések nem jók vagy rosszak, csak vannak. A szerelem elvesztése képes olyan megvonási tüneteket eredményezni, mint a szenvedélybetegségek. Ezért gyakoroljunk kedvességet, empátiát és együttérzést magunkkal szemben is!

Ne izoláljuk magunkat!

Lépjünk kapcsolatba a családunkkal és barátainkkal, és akik szeretnek, meg fogják érteni, hogy min megyünk keresztül. Vegyük elő a naptárat, és jegyezzük tele különböző tevékenységekkel, különösen a hétvégére! Kezdetben talán nem fogjuk élvezni, de mégis itt az ideje, hogy elfoglaljuk magunkat, és több időt töltsünk mindazokkal, akiket szeretünk!

Számoljuk fel a kapcsolatra emlékeztető dolgokat!

A képeket, képeslapokat, leveleket, ajándékokat tüntessük el a környezetünkből! Ha nem akarod őket kidobni, add oda egy barátodnak, hogy őrizze meg őket.

Nem jó megőrizni azokat a tárgyakat, amelyek a párkapcsolatra emlékeztetnek
Nem jó megőrizni azokat a tárgyakat, amelyek a párkapcsolatra emlékeztetnek

Teljesen szakítsuk meg a kapcsolatot - legalább egy ideig!

Ez azt jelenti, hogy nem láthatjuk sem őt, sem pedig a családtagjait, nincsenek telefonhívások, e-mailek, szöveges üzenetek, nincs Facebook és chat. Ha már tényleg teljesen elmúltak az iránta táplált érzéseink, ha már tényleg semmit sem akarunk tőle, akkor a normális kapcsolat helyreállítható.

Maradjunk távol a helyektől, amelyek rá emlékeztetnek!

Ne hallgassunk szerelmes dalokat, és ne nosztalgiázzunk! Ehelyett túlélésről és az önmagunkban megtalálható erőről szóló számokat tegyünk a lejátszási listára.

Vezessünk naplót!

Írjunk le mindent arról, hogy mi nem volt jó a kapcsolatunkban, és ami már korábban is irritált, de elnéztük neki. Amikor elővennénk a rózsaszín szemüveget, ezek a dolgok segítenek visszaszállni a földre.

Emlékeztessük magunkat, hogy a boldogság nem az exünktől függ!

A boldogságot az élet sok területén meg lehet találni: a családban, a barátokkal, a tanulásban vagy a hobbiban. Bele lehet vágni új kalandokba, és kipróbálni olyan dolgokat, amelyeket a kapcsolat idején nem lehetett.

Nézzünk úgy a szakításra, mint az újrakezdés esélyére!

Takarítsuk ki és szervezzük újra a személyes terünket, környezetünket. Ahogy elengedjük a régit, új helyzetet és helyet teremtünk vele magunknak.


Fókuszálj a jelenre és a jelenlétre!

Minden alkalommal, amikor az exünk miatti megszállottság elődugná a fejét, állítsuk meg a folyamatot azzal, hogy azonosítjuk magunkat a jelenben. Érezzük a lábunkat a földön, hallgassuk a légzésünket, figyeljük a környezetünkben látható dolgokra, szagokra és hangokra. A fókuszálást indítsuk 30 másodpercről, és fokozatosan növeljük az időtartamot. Minél inkább kontrolláljuk az életünket, annál inkább képessé válunk gondolataink irányítására is. A gyógyulás akkor kezdődik, amikor gondolataink, viselkedésünk és cselekedeteink mind jobban magunkra összpontosulnak, nem pedig a másik félre. Ha ismét beleszeretünk az életbe, azt is meg fogjuk találni, aki szeretni fog.

Forrás: thoughtcatalog.com

Tisztelt Doktornő! 8 éve vagyok párkapcsolatban a barátnőmmel, mind a kettőnknek első szerelem/párkapcsola...

Kedves Kérdező! Ezt nagyon nehéz megmondani, erre valószínű, hogy még a barátnője sem tudja a választ. Azt kell mondjam, hogy természetes az, ha a barátnője másokkal is szeretne tapasztalatokat szerezni. Ha most meggátolja ebben és val...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban kedden délelőtt túlnyomóan gyengén felhős lesz az ég, az északi területeken helyenként megnövekedhet a felhőzet, egy-egy futózápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag