Bajban Európa, nem születik elég gyerek

Európa-szerte visszaesett a születésszám az elmúlt két évben, főként azokban az országokban, ahol a legszigorúbbak voltak a járvány megfékezésére hozott szabályok.

Tizennégy százalékkal kevesebb csecsemő született 2021 januárjában, mint a korábbi évek ugyanezen hónapjában. A csökkenő születésszám hátterében a koronavírus-járvány miatti aggodalmak állhatnak – írták a lausanne-i egyetem kutatói a Human Reproduction című szaklapban.

A szigorú szabályok elvették a kedvet a gyerekvállalástól

A legnagyobb csökkenés azokban az országokban volt tapasztalható, ahol 2020 elején a legszigorúbbak voltak a karanténszabályok, a legtelítettebbek voltak az intenzív osztályok, és túlterhelt volt az egészségügyi rendszer - mutatott rá Léo Pomar, a tanulmány vezető szerzője. "Minél tovább tartottak a lezárások, annál alacsonyabb volt a terhességek száma ebben az időszakban, még azokban az országokban is, ahol nem pusztított annyira a járvány" – magyarázta. A kutatók úgy vélik, hogy a párok tarthattak egy esetleges egészségügyi és társadalmi válságtól, és ezek a félelmek hozzájárulhattak a születésszámok későbbi csökkenéséhez.

gyermekvállalás, születésszám
Jóval kevesebb gyermek született a járvány kitörése óta. Fotó: Getty Images

A legnagyobb csökkenés Litvániában (28,1 százalék), Ukrajnában (24,4 százalék), Spanyolországban (23,5 százalék) és Romániában (23 százalék) volt megfigyelhető, de Olaszországban, Portugáliában és Franciaországban is jóval kevesebb csecsemő jött világra. A kutatásban vizsgált 24 ország közül csak Finnországban és Dániában született több gyermek 2021 januárjában a korábbi évekkel összehasonlításban. Svédországban, ahol nem voltak lezárások, de sokan meghaltak, nem csökkent a születésszám – állapították meg a kutatók.

A tanulmány szerzői szerint a csökkenő születésszám kizárólag a karantén hosszával hozható összefüggésbe. Bár a következő hónapokban újra több baba született, a kutatók szerint ez nem volt elég ahhoz, hogy kompenzálja az elmaradt terhességeket, amelyek megjelenhetnek az elöregedő európai társadalmak demográfiai mutatóiban. Christian De Geyter, a bázeli egyetem oktatója és a Human Reproduction helyettes szerkesztője fontosnak nevezte a megfigyeléseket, amelyek igazolták, hogy az emberek reprodukciós viselkedése a globális válságokhoz hasonló drámai események hatására megváltozik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra