A válás leggyakoribb okai

Bár az utóbbi évtizedben sokat nőtt a házasságkötési kedv, több mint harmaduk még mindig válással végződik. Mi kell egy biztos alapokon álló házassághoz, és hogyan lehet megmenteni egy válás szélén lévő kapcsolatot? Ezekről kérdeztük a szakértőket.

A jól működő házasság titka

2016 óta újra népszerű a házasság : évente mintegy ötvenezer pár fogadott egymásnak örök hűséget. Egyre gyakoribb azonban, hogy a friss házasok már 1-2 év elteltével válni készülnek. Többnyire azért, mert rájönnek, a szerelem nem elég egy jól működő kapcsolathoz.

"A szerelem nagyon jó alap egy házasságban, de tenni is kell azért, hogy az egymás iránti figyelem, elköteleződés, gyengédség és intimitás megmaradjon" - véli Glázer Ildikó párkapcsolati coach. A szakember szerint egy jól működő házasságot onnan lehet felismerni, hogy a pár mindkét tagja növekszik, fejlődik általa, benne. Fontos, hogy a két fél érzelmileg és mentálisan is támogassa és megértse egymást, még a konfliktusok alkalmával is.

párkapcsolat, párterápia, házasság, válás,
A leggyakoribb válóok a hűtlenség. Forrás: 123rf

Elengedhetetlen továbbá a hatékony kommunikáció és az alapos önismeret is. Könnyen megromolhat ugyanis a kapcsolat, ha az ember még saját magának sem tudja megfogalmazni az érzéseit, sérelmeit és igényeit. Ilyenkor csak annyit tud biztosan az érintett, hogy valami rossz, és azonnal véget akar vetni neki.

Amikor segítség kell

Amikor a két fél közötti feszültség elviselhetetlenné válik, a legtöbb pár felismeri, hogy segítségre van szüksége, és párterapeutához fordul. A leggyakoribb ok, amiért a házasok úgy érzik, már nem tudják önerővel rendbe hozni a kapcsolatot, a hűtlenség . "Fontos tudni, hogy a megcsalás egy tünet. A terápiás folyamat során az ide vezető utat is feltérképezzük, és lassan nyilvánvalóvá válik, hogy az eltávolodás, az érzelmi hiányok, a konfliktusok már jóval korábban megjelentek a kapcsolatban" - magyarázza Ildikó.

Tipikus eset például, amikor egy néhány éves kapcsolatba gyermek születik, és a rövid kettesben töltött idő után hirtelen az új családtag kerül a figyelem középpontjába. A folytonos kimerültség és bizonytalanság következtében könnyen ellaposodhat a pár érzelmi és szexuális élete, emiatt pedig máshol keresik a boldogságot az érintettek. Fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül kell megtörténnie a hűtlenségnek: a félrelépés gondolatának felmerülése is elég ahhoz, hogy meginogjanak a közös élet alapjai.

Egyre gyakoribb, hogy úgynevezett mozaikcsaládoknak van szükségük útmutatásra a közös élet kialakításához: sok nehézséggel járhat ugyanis, amikor mindkét félnek van gyermeke az előző házasságából, majd közösen is vállalnak egy gyermeket. Itt már nem csak a párnak, hanem az egész családnak részt kell vennie a terápián.

A megcsaláson kívül azonban még számos olyan krízis felmerülhet, amelynek megoldásához és feldolgozásához szakember segítségét kérhetik. Ezek főként olyan élethelyzetek, amelyek nagy változást okoznak a megszokott mindennapokban - például egy költözés, illetve a pénzügyi nehézségek vagy a szexuális problémák megjelenése.

Elmúlik a szerelem?

Az utóbbi évek adataiból jól látszik az is, hogy egyre többen válnak el hosszabb, akár 20-30 éves házasság után is. Így felvetődik a kérdés: mennyire törvényszerű, hogy a hosszú kapcsolat során elmúlik a szerelem ? A szakemberek oldaláról a válasz viszonylag egyszerű: nem múlik el, csak átalakul. Ha elmérgesedik a viszony, akkor egy negatív érzés, ha pedig harmonikus életet él a pár, akkor a tartós és elfogadó szeretet veszi át a főszerepet.

válás, házasság, idősek, konfliktus, párterápia
Vannak, akik több évtized után válnak el. Forrás: 123rf

A gond nem is a láng csökkenésével van, inkább azzal, ahogyan ezt az érintettek kezelik. Sokan ugyanis nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, amikor a kezdeti, mindent elsöprő vonzódás és őrület egyszer csak elcsendesedik, és elkezdik reálisabban látni a párjukat és a kapcsolatukat. Ilyenkor indulnak a játszmák: a kompromisszumok kialakítása, a görcsös kísérletek a másik fél megváltoztatására, illetve a kölcsönös támadások és hibáztatások miatt gyakran eldurvuló viták . Ilyen esetekben a közös nevező megtalálásában és az egyensúly visszaállításában tud segíteni egy szakember.

Amikor nincs más kiút

Nehezíti a helyzetet, hogy sokan már a válás szélén, az utolsó utáni pillanatban kérnek segítséget. Ilyenkor már annyira nagy az egymásnak okozott fájdalom, és annyira megingott a bizalom, hogy hatalmas munkát igényel a házasság megmentése - a terapeuta és a pár részéről egyaránt. Néha még ez sem vezet eredményhez.

"Van az a helyzet, amikor a kapcsolat olyan szinten ellehetetlenedett, hogy nincs visszaút , és a legjobb döntés egymás elengedése" - véli Janovszki István klinikai szakpszichológus. A párnak azonban sosem mondhatja ezt egy szakember: nem tanácsolhatja a válást, és nem befolyásolhatja az érintettek döntését. Ha viszont mégis a házasság felbontása mellett dönt a két fél, akkor a folyamat és a veszteség feldolgozásában is nagy segítséget nyújthatnak a szakértők.

Magyarországon a nők átlagosan 29 évesen, a férfiak pedig 32 évesen kötik meg első házasságukat. 2017-ben 18600 pár vált el, a gyermekek mintegy fele pedig a mai napig házasságon kívül születik. Ennek ellenére még napjainkban is van értéke a házasságnak, amelyet vallási körökben következetesen szövetségnek neveznek. Monostori László esperes szerint egy ilyen kapcsolat nem a jogokról és a kötelességekről szól, hanem arról, hogy két ember élete végéig társául fogadja egymást. Ennek megígéréséhez viszont bátorság kell, tette hozzá a lelkész.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra