A legtöbb szerelem itt szövődik

HáziPatika

Míg az elmúlt évtizedekben a családon és barátokon keresztül ismerkedtek meg egymással a párok, napjainkban majdnem minden harmadik kapcsolat online szövődik. A munkahelyen és a templomban is jóval kevesebben ismerkedünk egy friss kutatás szerint.

Sokat változott az életmódunk az elmúlt néhány évtizedben, ami az ismerkedési és párválasztási szokásainkat is alapvetően befolyásolta. A Stanford és a New Mexiko Egyetem kutatói egy szemléletes ábrán mutatták be a párkeresési trendek változásait az 1940-es évektől napjainkig. Míg a huszadik század derekán a párok közel harmada a családon vagy a barátokon keresztül ismerkedett össze, addig napjainkban a legtöbb szerelem az interneten szövődik - a kapcsolatban élők 39 százaléka a weben ismeri meg a párját.

Hogyan találjon párt a nő okosan?

Legyen jóképű, előzékeny, nagyvonalú, intelligens, finom modorú, de egyben férfias és persze hűséges is. Szeressen, érdeklődjön a családunk iránt. Az sem baj, ha nincs meg minden benne. De azért jó lenne, ha sok mindenben passzolna. Milyen az ideális férfi? Kattintson!

Ma már inkább bárokban és interneten ismerkedünk

A kutatás szerint a második világháborútól egészen 2013-ig a heteroszexuális amerikaiak legnagyobb arányban a barátok közbenjárásával ismerték meg párjukat. Ez ésszerű is, hiszen a közös baráti kör számtalan kapcsolódási pontot nyújt, de azonos értékrendje, hobbija is lehet az így összejövő pároknak. 1940-ben még a családnak is komoly szerepe volt a párválasztásban, a szülők, testvérek vagy más közeli rokonok közbenjárásával ismerkedett meg a párok 29 százaléka. Sőt az általános és középiskolai szerelmek is tartósabbnak bizonyultak, ekkor még a felnőtt válaszadók 27 százaléka vallotta azt, hogy ilyen fiatalon ismerkedett meg a párjával.

Manapság főként a szórakozóhelyeken, illetve az interneten ismerkedünk. Fotó: 123rf
Manapság főként a szórakozóhelyeken, illetve az interneten ismerkedünk. Fotó: 123rf

Ez utóbbi két ismerkedési forma népszerűsége folyamatosan csökken, a kutatás adatai szerint 2017-ben már csupán a párok 7 százaléka ismerkedett meg egymással a család közbenjárásával, és alig 5 százalékuk ismerte a másikat az általános, vagy középiskola óta. A barátok szerepe az ismerkedésben a kilencvenes évekig folyamatosan emelkedett, az internet térnyerésével viszont csökkenni kezdett. Talán nem meglepő, hogy napjainkra a web lett a párkeresés elsődleges színtere: 2017-ben a megkérdezettek 39 százaléka itt találta meg a szerelmét, míg a barátokon keresztül már csak a válaszadók ötöde választott párt.

Az internet térnyerésével majdnem minden ismerkedési forma háttérbe szorult. Forrás: stanford.edu
Az internet térnyerésével majdnem minden ismerkedési forma háttérbe szorult. Forrás: stanford.edu

A munkahelyi kapcsolatok is nagyjából az internetes ismerkedés felfutásának éveiben kezdtek visszazuhanni, 1995-ben még a párok 19 százaléka a munkahelyen ismerkedett össze, 2017-re ez az arány már csak 11 százalék. Az olyan tradicionális közösségi terekben is visszaesett az ismerkedések aránya, mint például a templom, 1995-ben még a párok 7 százaléka, míg 2017-ben már csupán a 4 százalékuk találkozott itt először a párjával. Az internet fellendülésével csupán a szórakozó- és vendéglátóhelyek tudták a lépést tartani, 2017-ben a kapcsolatok 27 százaléka ezeken a helyeken szökkent szárba, ami jelentős növekedés az 1995-ben mért 19 százalékhoz képest.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+25, +34 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban szerdán délelőtt délen és keleten napos idő lesz és gyorsan melegszik a levegő, máshol viszont tovább növekszik a gomolyfelhőzet, és záporok is kialakulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag