A boldog házasság ezen múlhat

Meglepő dologra jöttek rá a Yale kutatói a boldog házasság titkával kapcsolatban. Úgy tűnik, nem csak az érzelmeken múlik, hogy egymás mellett öregszenek-e meg a házastársak.

Génjeinkben a boldogság

Két ember vonzalma számos okból felébredhet egymás iránt. A hasonló érdeklődés, a fizikai vonzalom vagy az azonos értékrend is megalapozhatja a kölcsönös szimpátiát. A hosszú távra szóló, boldog házasságban azonban, úgy tűnik, a pár genetikája is szerepet játszik - friss kutatási eredmények legalábbis erre utalnak.

boldogság, házasság, szerelem, pár,
A boldog házasságot számos tényező befolyásolja (Fotó: 123rf)

A szakemberek annak a génvariánsnak a szerepét vizsgálták, amely befolyásolja az oxitocin nevű, kötődést elősegítő hormon termelődését. A kutatásba 178 házaspárt vontak be, a résztvevők 37 és 90 év közöttiek voltak. Az alanyok kitöltöttek egy kérdőívet az érzéseikkel, a boldogságukkal és a biztonságérzetükkel kapcsolatban. Ezt követően pedig mindenkitől nyálmintát vettek a genetikai profilok elkészítéséhez.

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika? - Mutatjuk!

A közös élet kulcsa

A szakemberek arra jutottak, hogy a pároknál, ahol legalább az egyik fél hordozója volt a GG genotípusként ismert génvariánsnak - amelyben benne van egy bizonyos oxitocinreceptor -, mindkét fél boldogabbnak és biztonságosabbnak érezte a házasságát, mint azok, akiknek a génállományában más genotípust találtak.

Az OXTRrs53576 nevű oxitocinreceptor-variánst korábban is kapcsolatba hozták az érzelmi stabilitással, az empátiával és a társaságkedveléssel, de ez a tanulmány volt az első, amely a házastársi elégedettségre gyakorolt hatását vizsgálta. A szakemberek szerint a házasság sikerességére nemcsak a közös élet van hatással, hanem a házastársak génállománya is. Az is kiderült, hogy a GG genotípussal rendelkezők házasságában kevesebb a feszültség és erősebb a kötődés a felek között.

Forrás: sciencedaily.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.