A fogyatékkal élők legnagyobb munkahelyi félelme

„Gyakori félelem fogyatékkal élő emberek részéről a munkavállalással kapcsolatban, hogy hátrányosan különböztetik meg őket egészségi állapotuk miatt” – mondja Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője. A portál legfrissebb felmérése szerint ugyanakkor a gyakorlatban egészen mások az érintettek tapasztalatai.

Bár a hazai cégek jelentős része munkaerőhiányról számol be a pandémia enyhülését követően, a Magyarországon élő közel félmillió megváltozott munkaképességű ember alig fele talál magának állást – derült ki a felmérésből. Mint azt a hrpwr.hu írja, a megkérdezettek 45 százaléka aktív jelenleg: 43 százalékuk fizikai, 37 százalékuk szellemi munkát végez, 15 százalékuk pedig vezetői pozíciót tölt be. A halmozottan sérült munkavállalók kizárólag fizikai munkát találtak eddig, közép- és felsővezetőként pedig leginkább mozgássérülteket alkalmaznak a cégek. A megváltozott munkaképességű válaszadók alig több mint harmada helyezkedett el a versenyszférában, a fennmaradó kétharmaduk az állami és a civil szférában aktív.

megváltozott munkaképességű munkavállaló, fogyatékosság, mozgáskorlátozottság, munkahely
Itthon a potenciális munkavállaló tizede megváltozott munkaképességű. Fotó: Getty Images

Pozitívum, hogy a Dencső által említett félelmek ritkán válnak valósággá. A felmérés alapján az érintett munkavállalók 82 százaléka összességében azt tapasztalja, hogy munkatársaik elfogadóan, nyitottan állnak hozzájuk. Az első benyomás csupán az esetek 66 százalékában ennyire kedvező, ami ugyanakkor talán arra vezethető csupán vissza, hogy kell egy kis idő a beilleszkedéshez. Annál is inkább, mert a munkakezdést megelőzően csak a megváltozott munkaképességű munkavállalók fele reménykedik pozitív fogadtatásban. A cikk ezzel együtt rámutat, hogy sokat nyomhat a latba az is, ha elutasító a közeg. A korábban dolgozó, jelenleg inaktív válaszadók körében magasabb volt a munkahelyi elutasítottság aránya, ami részben szerepet játszhat abban, hogy elfordultak a munkaerőpiactól.

Az országosan reprezentatív felmérésben összesen 1251 megváltozott munkaképességű ember vett részt. 17 százalékuk mozgássérült , 8 százalékuk hallássérült, 6 százalékuk látássérült, 3 százalékuk halmozottan sérült, 2 százalékuk autista, 1 százalékuk beszédfogyatékos, a fennmaradó 53 százalék pedig valamilyen egyéb egészségkárosodással él. Az eredmények szerint Magyarországon minden tizedik potenciális munkavállaló megváltozott munkaképességű, de csak a felük rendelkezik erről hivatalos hatósági bizonyítvánnyal.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +23 °C
Minimum: +3, +11 °C

Sok lesz felettünk a felhő, a nap második felétól szórványos zápor és eső is kialakulhat. Élénk délnyugati szél mellett 15, 23 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap estig nem érkezik front, de a közelgő változás előtt fokozatosan romlik a helyzet. Erősödő fejfájás lehet jellemző, a keringési panaszok intenzitása szintén növekszik. A rosszullét most is és a következő napokban is gyakori lehet! Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Borongós idő