Megtalálták a boldogság kulcsát

A boldogság kulcsát mind birtokolni akarjuk, és most végre az is kiderült, hogyan érhetjük ezt el. Ennek megtalálására ugyanis nagyszabású vizsgálatot indítottak a Harvard Egyetemen: több mint kétezer embert vizsgáltak 85 éven keresztül. Kiderült, hogy a boldogságot emberi kapcsolataink alapozzák meg.

A mai kor társadalma azt sugallja, hogy akkor lehetsz boldog, ha megveszel dolgokat, szép helyeken nyaralsz, vagy sikeres karriert építesz fel. Ez az elképzelés azonban kihagyja a boldogság legfőbb motorját: az emberi kapcsolatok fontosságát – állapította meg a világ legszélesebb körű tudományos vizsgálata a témában. Az 1938-ban indult boldogságkutatás során 724 résztvevőt és leszármazottaikat vizsgálták a Harvard Medical School kutatói. "Kultúránk hamis üzenetekkel bombáz. Például: vedd meg ezt a dolgot, és boldogabb leszel" – mondja Dr. Robert Waldinger kutatásvezető.

boldogság, kutatás, felmérés, emberi kapcsolatok, Harvard Medical School
Emberi kapcsolatok nélkül nem lehetünk igazán boldogok. Fotó: Getty Images

A felmérés mostanra már három generációt és az eredeti résztvevők több mint 1300 leszármazottját vizsgálja. A résztvevőket gyermekkoruktól idős korukig követik, és mindent összegyűjtenek róluk az életmódtól a házastársi elégedettségen át a legnagyobb gondokig. A résztvevők olyan kérdőívek megválaszolásával értékelik az életüket, amelyek azt firtatják: boldogok-e, van-e értelme az életüknek, vagy hogy van-e okuk reggelente felkelni. Emellett felvételeket készítenek az agyukról, rendszeresen végeznek rajtuk vérvizsgálatot, és ellenőrzik a stresszhormonok szintjét.

A kulcs az emberi kapcsolatok ápolása

A legboldogabb résztvevők közös vonása, hogy jó emberi kapcsolatokat ápolnak. Azok a résztvevők, akiknek nem volt támogató kapcsolata, senki, akit baj esetén az éjszaka közepén felhívhatnának, krónikusan stresszesek voltak. Ha ilyen erős kapcsolatunk ugyan nincs is, sokat számít egy kis beszélgetés egy idegennel a boltban, vagy a mosolyok és pozitív válaszok, amelyeket akár idegenektől, vagy felszínes kapcsolatoktól kaphatunk. Ezek is mind pozitív irányba hangolják a személyiségünket.

Fontos, hogy vállaljuk a kihívásokat

Minden életnek vannak nehézségei. Ám a kutatók szerint a kérdés valójában az: vannak-e kihívásaid, és hogyan tudsz ezeknek megfelelni. Az egyik legerősebb erőforrást a jó emberi kapcsolatok adják, ezek adnak ugyanis erőt, segítenek túllendülni a nehézségeken. A jó kapcsolat pedig nem feltétlenül szerelmi kapcsolatot jelent, hiszen az ember lehet magányos egy házasságban, és boldogulhat egyedül élve is. Fontos azonban, hogy legyenek barátaink és szeretteink, akikkel beszélgethetünk, akikre támaszkodhatunk. A kutatók megállapították azt is, hogy azok az emberek érzik még igazán jól magukat, akik szeretik az élet kihívásait, mert a valódi elégedettséget a nagy és nehéz dolgok okozzák. Az ezekben elért sikerek ugyanis növelik önbizalmunkat. Ezen sikerek elérését és megélését pedig segítik az emberi kapcsolatok.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra