+13° - +31°
Nincs front

Légy a pszichológusod, ismerkedj meg az árnyékoddal!

Pusztai Éva

Megismerhetjük-e magunkat egy ötezer éves személyiségtipológiából? Meglepően érvényes, de vigyázat! Általában minden ember kevert típusú. Vajon fölismerjük-e, melyek a rejtett, s melyek fő vonásaink?

Ha megértjük saját magunkat, nagyobb lesz az önkontrollunk, jobban elfogadjuk gondolatainkat, cselekedeteinket, és ez javítja a kapcsolatainkat. De saját magunk megértése csak másokkal való kapcsolatainkból származhat, és csak úgy szerezhetünk valós ismereteket saját magunkról, ha másokkal is összehasonlítjuk a tulajdonságainkat. Az összehasonlítást megkönnyíti a most bemutatott személyiségtipológia, ami egyben útmutató személyiségünk formálásához is.

Ötezer éves, de ma sincs jobb

Bár a modern pszichológia mindössze százéves, az első - ma is használható - személyiség-tipológia ötezer évvel ezelőtt készült. Valahol a Közel-Keleten jött létre, és hosszú ideig csak a szájhagyomány útján terjedt, feltehetőleg zsidó és moszlim tanítók útján, majd a szufi mesterek közvetítésével. Az enneagrammoknak nevezett, kilenc fő-személyiségtípusról van szó, amely meglepő módon nagyon hasonlít a későbbi korokban összeállított hasonló listákhoz. Természetesen ezek a tiszta típusok egy emberben ritkán jelennek meg százszázalékosan, de a rendszer megismerése után biztonsággal el lehet dönteni, hogy valakire melyik a legjellemzőbb.
1. típus: Tökéletességre törekvő, keményen dolgozó idealista, aki nehéz helyzetben magát és másokat egyaránt nagyobb teljesítményre ösztökéli. Az ilyen ember legfőbb vágya, hogy jól teljesítsen, és mások kritikáját elkerülje. Semmiképpen sem akarja kimutatni az érzelmeit, különösen nem a haragját. Mivel az életben kevés dolog vagy ember tökéletes, ennek a típusnak nem könnyű az élete.

2. típus: Ő a jó szamaritánus, aki mindig másokon segít, másokról gondoskodik, figyel a többi emberre. A lelke mélyén arra vágyik, hogy valaki vele is törődjön, de ezt a szükségletét szinte tökéletesen elfojtja. Teljesen önzetlennek tűnik, de persze ebben az értelemben ő sem önzetlen.

3. típus: Ambíciózus, nagy önbecsüléssel bír, mindig a csúcsra igyekvő, másokra hatni tudó személyiség. Mindenáron el akarja kerülni a sikertelenséget és a visszautasítást - ez hajtja előre az életben. Meggyőződése, hogy a személyes értékeit ez a fajta kemény elszánás alapozza meg.

4. típus: Ő a kreatív, érzékeny, művészi hajlamokkal megáldott, az érzéseivel mindig kapcsolatban levő, önmagához hű típus. Gyakran ingadozik a hangulata, könnyen sértődik, a társas és érzelmi kapcsolataiban ilyenkor visszavonul, másoktól különbözőnek érzi magát. Mindenáron el akarja kerülni, hogy átlagos legyen, ehelyett egyedi és különleges lénynek tartja magát.

Te hányas vagy?

5. típus: Intelligens, logikus, eredetien gondolkodó, szívesen van egyedül és kedvvel tanul. A legfontosabb, hogy elkerülje az üresség érzését, ami számára akkor áll elő, ha nem érti a világot, nem tud választ adni a bonyolult kérdésekre. Számára a tudás megszerzése, nem pedig a tudás hasznosítása a szenvedély.

6. típus: Barátságos, másokhoz lojális, szeretetreméltó, függőségre hajló. Könnyen elbizonytalanodik, nehezen hoz döntéseket, aláveti magát másoknak, általában csapatjátékos. Leginkább attól fél, hogy visszautasítják, egyedül marad, különösen tart a tekintélyszemélyektől. Mindenáron eleget akar tenni a szabályoknak, és biztonságban akarja érezni magát, de ezt másoktól reméli.

7. típus: A boldog hedonista, aki élvezi az életet, mindenben a legjobbat akarja megszerezni, és ez többnyire sikerül is neki. Gyakran túlpörög, de könnyen frusztrálttá válik, ragaszkodik a tárgyakhoz, mindig új szórakozásra van szüksége, beleértve az alkoholt és a drogokat is. Leginkább az unalomtól és a lecsúszástól fél. Mindenáron el akarja kerülni az élet fájdalmas, kínos pillanatait, még mások ilyen helyzeteit sem tudja elviselni. Számára az élet csak akkor elviselhető, hogy szórakoztató és örömteli.

8. típus: A született vezető, hős, erős, kedveli a kihívásokat, jól megoldja a helyzeteket. Leginkább attól fél, hogy mások a befolyásuk alá vonják. Mindenáron el akarja kerülni, hogy gyengének mutatkozzon. A radikális változások híve.

9. típus: Békés, nyitott, nyugodt, elfogadó, béketűrő, előítélet-mentes típus. Leginkább attól fél, hogy konfliktusba keveredik másokkal, vagy egyedül marad. Mindenáron harmóniára törekszik, akár a valóság tagadása árán is. Gyakori mondása. "Miért kell ebből olyan nagy ügyet csinálni?"

Az erkölcs-csősz is szeretne malackodni...

Az enneagrammok, a fő személyiségjegyeink szélsőséges élethelyzetben felerősödnek. Ilyenkor összeütközésbe kerülhetünk a környezetünkkel, ezért jó, ha tudjuk, hogy melyik karakter milyen irányba mozdul el, bonyolult szorongatott helyzetekben.

Krízishelyzetben a 3-as és a 8-as típus társadalomellenessé, antiszociálissá, a 4-es és az 5-ös a problémák elől menekülővé, a 6-os és a 2-es kórosan függővé, a 4-es és a 7-es hisztériássá, a 3-as és a 8-as önimádóvá, az 1-es megszállottá, kényszeressé, a 5-ös üldözéses paranoid személyiséggé, a 9-es agresszívvá, a 4-es és az 5-ös tudathasadásossá, a 3-as és a 8-as pedig kegyetlenné válhat.

Ennek a személyiségtannak az a fő erénye, hogy jelzi a rejtett, rejtegetett vonásokat, szándékokat is, amelyek a látható tulajdonságaink árnyékában meghúzódnak. Az a meglepő, hogy pszichológia fejlődésével ez az ötezer éves felismerés mit sem vesztett érvényességéből: ma is azt tartják a lélek tudósai, hogy bármi, ami túlhangsúlyozott, feltűnő egy ember személyiségében, annak az ellenkezője vagy az attól való félelem is fellelhető az illetőben. Jung az árnyék nevet adta ezeknek a rejtett személyiségrészeknek, és azt hangsúlyozta, hogy az élete delén - nagyjából a negyvenes életévekben - mindenkinek szembe kell néznie személyisége rejtegetett, árnyékos oldalaival is, hiszen mindaz, ami bevallatlanul munkál bennünk, sokkal veszélyesebb, mint amiről tudunk.

Egy egyszerű példával: az erkölcs-csősz jó, ha tudja magáról, hogy az átlagot meghaladó mennyiségű tisztátalan gondolat motoszkál benne, természetesen jól elrejtve. A kínosan precíz, rendszerető ember bevallatlanul attól tart, hogy egyszer csak kicsúszik a kezéből az élete irányítása stb..

www.tanulasmodszertan.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag