Kiderült, milyennek érzik életminőségüket az európaiak

Átlagosan tíz európai közül nyolc szerint régiójában jó az életminőség – derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett Eurobarométer-felmérésből.

A felmérés szerint az EU 27 tagállamában a válaszadók úgy gondolják, hogy a régiójukban megoldásra váró legfontosabb kérdések a megélhetési költségek (31 százalék), a gazdasági helyzet és a munkanélküliség (26 százalék), valamint az egészségügy (26 százalék). Ezt a lakhatás (20 százalék), a környezetvédelem és az éghajlatváltozás (19 százalék), valamint az oktatási rendszer (18 százalék) követi.

A megkérdezettek a gazdaság helyzetét, a társadalmi igazságosságot és a foglalkoztatást (29 százalék) Európa jövőjének egyik legfontosabb dimenziójaként írták le, amelyet az éghajlatváltozás és a környezetvédelem (24 százalék), az oktatás, a kultúra, az ifjúság és a sport (24 százalék), a demokrácia, az értékek és jogok, valamint a jogállamiság (21 százalék), az egészségügy (21 százalék), az EU biztonsága és védelme (20 százalék) és a migráció (19 százalék) követ.

Budapest, Váci utca, tömeg
A legfrissebb Eurobarométer-felmérés szerint a magyar emberek negatívabbnak látják életminőségüket az uniós átlagnál. Fotó: Getty Images

A regionális és helyi önkormányzatokba vetett bizalom továbbra is nagy, csakúgy, mint az EU-ba vetett bizalom. A válaszadók 58 százaléka bízik a regionális és helyi önkormányzatokban, ellenben 38 százalékuk nem bízik bennük. Ugyanezek az arányok figyelhetők meg az EU-ba vetett bizalom tekintetében is.

Régiójának jövőjét illetően az európaiak 66 százaléka optimista, 32 százalékuk borúlátó. Az egész EU jövőjét illetően ugyanakkor 55 százalékuk derűlátó, míg 42 százalékuk pesszimista. A felmérésből az is kiderült, hogy az európaiak többsége (47 százalék) továbbra is pozitív képet alkot az EU-ról, míg 21 százalékuk negatív, 30 százalékuk pedig semleges képet.

A magyarok borúlátóbbak

Miközben az EU 27 tagállamában az állampolgárok átlagosan 82 százaléka elégedett életminőségével, addig a magyar válaszadók csupán 62 százaléka fogalmazott meg hasonlóan pozitív véleményt, 36 százalékuk pedig rossznak tartja a helyzetét. Itthon a legfőbb aggályokat az egészségügy (40 százalék), a megélhetési költségek (33 százalék) és az oktatási rendszer (27 százalék) kérdése okozza. Az ország gazdasági helyzetével a magyarok 52 százaléka elégedett, 46 százaléka elégedetlen, szemben az EU 65-32 százalékos átlagarányaival.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra