Így alakul át a magyar temetkezés

Bár a szolgáltatások kismértékben drágultak, összességében elmondható, hogy a hazai temetkezési vállalkozások jól vették a világjárvány által előidézett akadályokat. A temetkezési szokások változása ugyanakkor a pandémiától függetlenül is megfigyelhető volt: egyre többen választják például a hamvasztást a koporsós temetés helyett.

Budapesten előfordult, hogy egy-egy temetőre nagyobb teher hárult, de arról nincsenek információk, hogy országosan a koronavírusban elhunyt betegek nagy száma miatt szertartásokat kellett volna halasztani - mondta el Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének (MATESZSZ) elnöke a Napi.hu -nak. A szakember azt ugyanakkor megerősítette, hogy bizonyos helyzetek késleltethették a szertartásokat: rengeteg család például a külföldön élő rokonaira várt, akik az utazási korlátozások miatt nem tudtak időben hazatérni.

A hazai temetkezési vállalkozások jól vették a világjárvány által előidézett akadályokat.
A hazai temetkezési vállalkozások jól vették a világjárvány által előidézett akadályokat. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Többen választják a hamvasztást

Meddig viseljünk gyászruhát ?

Palkovics Katalin arról is beszélt, hogy egyre többen sajnálják a pénzt és az időt is a koporsós szertartáshoz. Ehelyett világszinten - egy-két ortodox vagy erősen katolikus országtól eltekintve - a hamvasztás lehetőségét választják. Mint arra a szakember rámutatott, magának a hamvasztásnak a díja közel azonos összeget mutat az országban található krematóriumoknál. Fontos azonban, hogy tudjuk: sok cég nem tételesen közli egy szertartás költségeit, így előfordulhat, hogy az elsőre kedvezőnek tűnő ár végül kellemetlen meglepetéseket tartogathat.

Ezért drágult a temetkezés

Az elmúlt időben egyébként számos tényező miatt nőtt a temetkezés ára, mutatott rá a MATESZSZ elnöke. Egyrészt drágult a munkaerő, másrészt a dolgozók képzéséhez szükséges oktatások, a szertartáshoz kapcsolatos költségek, a fa és a benzin ára is emelkedett. Sőt: a virág, a tor vagy éppen a hirdetés megjelentetése is drágább lehet (de ezek a tételek nem tartoznak közvetlen a temetési költségek alá). Mindazonáltal Palkovics Katalin úgy véli, Magyarországon egy átlagos fizetésből ki lehet gazdálkodni egy méltó búcsút, míg más nyugati országokban ez több ezer eurós terhet is jelenthet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést. Emellett az ország északi, északkeleti harmadán az alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik. Csapadék estig általában nem lesz, de a nyugati, délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél elkezd déli irányba fordulni és helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható. A déli országrészben lesz a legmelegebb. Késő estére 22 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra