Hipnoterápia

A hipnózist az orvostudomány és a lélekgyógyászat anyjának tartják. Hipnózisban és szuggesztió alatt ellazulhatunk, megszabadulhatunk fájdalmainktól, magunkba mélyedhetünk és újraorientálódhatunk. Ezt az előnyt a pszichoterápiában ősidők óta hasznosítják.

A hipnózis egy különleges tudatállapot, amelyben lehetőség nyílik arra, hogy az ember belső tartását önmagától vagy irányítással - szuggesztió útján - alapvetően megváltoztassa. A hipnózis és a szuggesztió, a transz és az eksztázis mindig is része volt valamennyi nép gyógyító rítusainak.
Hipnoid állapotok a mindennapi életből is ismertek: egy izgalmas könyv olvasása közben szinte elsüllyed körülöttünk a világ. Az orgazmus is kiragad a profán valóságból. Ugyanezt teszi a hipnózis: különleges tudatállapotot teremt. Közben a gondolkodás, az érzékelés, a képzelet és az észlelés a belső világra koncentrálódik.
A hipnózist az orvostudomány és a lélekgyógyászat anyjának tartják. Hipnózisban, transzban és szuggesztió alatt az emberek ellazulhatnak és megszabadulhatnak fájdalmaiktól, magukba mélyedhetnek és újraorientálódhatnak. Ezt az előnyt a pszichoterápiában ősidők óta hasznosítják.
A Théba romjai alatt talált legrégibb egyiptomi papirusz utasítása azt tanúsítja, hogy már az akkori orvosok is ismerték a hipnoterápiát. "Fektesd rá a kezed, hogy enyhítsd a karok fájdalmát, és mondd azt, hogy a fájdalom meg fog szűnni!"
Az a tudatállapot, amelybe a jógik és a fakírok helyezik magukat hindu meditációs praktikáikkal, szintén rokon a hipnózis transzállapotával. Az antik Görögországban a lelki bajokat a "szentélyben alvás" transz-előidéző rítusaival kezelték; a kelta kultúra ehhez a druidák esdeklő rímes énekeit használta.
Kézrátétellel, tekintetét a beteg szemébe mélyesztve gyógyított Jézus a tanítványaival. Hasonlóképpen járt el a középkorban sok egyházi méltóság, részben tömeges szertartásokon.
Paracelsus (1494-1541) volt az első, aki ilyen technikákat kifejezetten idegbetegségek kezelésére ajánlott. A 16. századtól az orvosok ráolvasás kíséretében mágnessel simogatták páciensük testét (delejezés), hogy megszabadítsák őket fájdalmaktól és idegbántalmaktól.
Erre emlékezett vissza Franz Anton Mesmer (1734-1815) bécsi orvos, amikor egyik változó tüneteket mutató fiatal nőbetege a segítségét kérte. A mágnessel való simogatás néhány órára megszüntette a fájdalmakat. Mesmernek egyre többször sikerült így a gyógyítás, s feltételezte, hogy a hatásos kezelés nem a mágnesnek tudható be, hanem a saját kisugárzásának. Mesmer révületbe hozta pácienseit: miután megérintette őket, azok órákig vonaglottak vagy zavart állapotban maradtak, utána viszont sok panaszuk szinte elszállt. Csak 1784-ben, a francia király felkérésére foglalkozott a jelenséggel egy akadémiai vizsgálóbizottság, amely nyilvánosságra hozott jelentésében azt feltételezi, hogy valószínűleg nem a mágnesesség az, ami hatást fejt ki, hanem egy különleges tudatállapot: a "beképzelés". Csak száz évvel később kerekedett felül az a felismerés, hogy az efféle "beképzelés" nem rögeszme, hanem olyasmi, ami mögött az emberi tudat érdekes lelki képességei rejlenek.
A hipnózis - 16. századi angol és skót orvosok hatására - fontos szerepet kapott, mint a műtéti előkészítés módszere. Csak akkor vesztett jelentőségéből, amikor 1850 körül olyan narkotikumokat kezdtek alkalmazni, mint az éter és a kéjgáz.
Lelki betegségeket azonban továbbra is hipnózissal kezeltek. Sigmund Freud is mint a hisztéria kezelésében alkalmazott módszert ismerte meg Párizsban, egy neves pszichiátriai kórházban. S hogy Európában feledésbe merült a módszer, ez részben éppen annak tudható be, hogy Freud hamarosan ismét elfordult tőle (talán azért, mert Freud nem volt sikeres hipnotizőr, amit később azzal magyarázott, hogy a munkájához ez nem is volt szükséges).
Ezzel szemben divatba jöttek olyan módszerek, mint az önhipnózis: betegek, hogy megszabaduljanak testi panaszaiktól, naponta ismételgettek efféle formulákat: "Gyomorfekélyem visszafejlődik, egyre jobban érzem magam..." Az eredmény azonban elmaradt. Sikeresebbnek bizonyultak az olyan autoszuggesztiós relaxációs eljárások, mint az autogén tréning, a progresszív izomrelaxáció és a szülést könnyítő technikák, amelyek a húszas és az ötvenes években tűntek fel.
Régen azt hitték, hogy a hipnózis a hipnotizőr különleges képességei révén hat. Márpedig ami a hipnózisban hat, az inkább a saját oldott állapotunk. A hipnózis csak akkor sikerülhet, ha a páciens mély bizalmat tanúsít a terapeuta iránt, s ha a terapeuta emocionálisan teljesen a páciens felé fordul. Szakemberek "raportnak" nevezik ezt a kölcsönös egymásra utaltságot. A transzállapotban fokozódik a készség szuggesztió befogadására. A kritikus józan ítélet háttérbe szorul, új információk a tudatküszöb alatt kerülnek be, s ezeket az illető kreatívan feldolgozza. Az az elterjedt aggály, hogy a hipnotizőr manipulálhatja az akaratától megfosztott páciensét, teljesen megalapozatlan: senkit sem lehet hipnózisban olyasmire kényszeríteni, ami nem felel meg az illető erkölcsi érzékének, lényének.

Az utóbbi években ismét alkalmazzák a hipnózist a fájdalomcsillapításban, és egyre nagyobb az érdeklődés a hipnózistechnikák alkalmazhatóságáról különféle pszichoterápiás eljárások keretében. Közben egyre gyakrabban tűnik fel a hipnózis különféle rendezvényeken és tv-műsorokban a közönség szórakoztatására. A New Age-hullám kedvez a hipnózis misztikus aspektusainak; felhasználja például a hipnózist a reinkarnációs terápia. Az ezoterikus gondolkodásmód egyre jobban tért hódít a hipnózis komoly művelői körében is és felhígítja a terápiás célokat. Ez megnehezíti a hipnózistechnikák célzott alkalmazását a testi és lelki betegségekben szenvedők javára.
Minden hipnózist alapos testi és lelki vizsgálatnak kell megelőznie. A hipnózis alatt a páciens kényelmesen ülhet vagy fekhet. A figyelmét egy ceruza hegyére vagy egy másik apró tárgyra vagy ingerre fixálja, és hagyja, hogy a terapeuta nyugtató hangja irányítsa. Hamarosan egy transzszerű állapot áll be, amelyben különös belső kapcsolat köti össze a terapeutát és a pácienst.
A terapeuta egy sor technikával és fogással olyan intenzívvé teheti a transzállapotot, ahogy azt a kezelés megkívánja. A páciens a terapeuta monoton hangjára összpontosít: "Most kényelmesen és ellazulva fekszik... nyugodtan és egyenletesen lélegzik... Hagyja kalandozni a gondolatait, de közben figyeljen a hangomra... Egyre fáradtabbnak érzi magát... szemhéja lecsukódik... Kellemes bágyadtságot érez... Felemelkedik a jobb karja..."
A páciensnek csakugyan lecsukódik a szeme, a karját könnyűnek érzi, és az magától felemelkedik. Mihelyt beáll a transz, a terapeuta szóba hozhatja a problémát, és célzottan gyógyító, formulaszerű mondatokat rögzít a páciens tudattalanjában. Például álmatlanság esetén a terapeuta azt az utasítást adhatja páciensének, hogy egy meghatározott időpontban elaludjon és pihenten ébredjen. Ha a terapeuta több ülésen ismétel megfelelő közvetlen formulákat (szuggesztiók), ez erősíti a páciens belső kiegyensúlyozottságát és önbizalmát, s a probléma - például az álmatlanság - megszűnik, legalábbis bizonyos időre.

Olykor a terapeuták - csak úgy hozzávetőlegesen és mellékesen - megváltoztatott hangfekvésben közvetett utasításokat szőnek bele valamilyen történetbe, viccbe, hasonlatba vagy anekdotába, vagy valamilyen emlékhez kapcsolódnak. Példa: ha egy páciens lábfájásban szenved, a terapeuta emlékezteti arra a tipikus bizsergésre, amelyet az ember akkor érez, amikor elzsibbad a lába. Erre a páciensnél jelentkezik ez a bizsergő érzés, a lábfájás fokozatosan elmúlik, mert a páciens megtanul a fájó helyeken megváltoztatott észleléseket létrehozni.
Krónikus fájdalmak esetén megkísérlik az ezekkel kapcsolatos tapasztalatokat feldolgozni, a kellemetlen élményeket képzeletben újra feleleveníteni és lezárni. Ez vagy az érzelmi végigélésben történik meg, vagy oly módon, hogy a páciens új jelentést tulajdonít nekik.
Ha a kezelés során pozitív tapasztalatokat aktiválnak és a képzeletben valamilyen problematikus szituációval összekapcsolnak, akkor a páciensnek a mindennapi életben könnyebben sikerül a problémát megoldania. A kezelés végén a hipnotikus állapotot célzott útmutatással ismét feloldják.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok egyes helyeken csak lassan szűnnek, máshol legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag