Élhetünk társak nélkül?

Miből fakad az ember alapvető igénye a társaság iránt? Egyebek mellett ezt tanulmányozza az ELTE Lendület kutatócsoportja.

A Király Ildikó, az ELTE pszichológusa elmondta, hogy bár minden eredményünk, teljesítményünk társas közegben bontakozik ki, még nem tudni, hogy ennek az úgynevezett szocialitásnak mik a pszichológiai alapmechanizmusai - írja az Inforádió.

"A következő öt évben azt szeretném megérteni, hogy milyen alapvető pszichológiai mechanizmusok segítik azt, hogy a születés utáni első pillanattól kezdve társas lényként működünk."

Az ember társas lény, nemcsak vágyaiban, de cselekedeteiben is, hiszen majdnem minden pillanatunk arról szól, hogy teszünk valamit másokért vagy másoknak, vagy megint mások tesznek meg valamit számunkra, illetve értünk. A kapcsolati adok-kapokról, a hála és a nagylelkűség szerepéről egy korábbi cikkünkben olvashat

Csoportban gondolkodás

A kutató elmagyarázta, hogy bár az állatok, különösen az emlősök életében is megfigyelhető egyfajta szocializáció, ők kis, zárt csoportokban élnek, az emberekre pedig ma hatalmas, változó csoportbeágyazódás jellemző, amelyet saját példájával támasztott alá.

A születés utáni első pillanattól kezdve társas lényként működünk.
A születés utáni első pillanattól kezdve társas lényként működünk

"Egyszerre vagyok anya, feleség, van egy baráti köröm, hobbijaim, amelyek révén rengeteg embert ismerek, kutató és oktató is vagyok. Minden egyes szerepemben sokféle más emberrel találkozom, és egyik percről a másikra dinamikusan tudok váltani közöttük. A kutatásban azt próbáljuk megmutatni, hogy ez a csoportban való gondolkodás képezi a társas kategóriák alapját."

Majd hozzátette, hogy a szociálpszichológiát uraló hagyományos nézetet egy megismerési alapú elméletre szeretnék cserélni, amelynek motorja, hogy tudjuk, melyik csoporttaggal milyen gondolatokról tudunk beszélni, milyen közös gondolati háttérrel tudunk kapcsolódni egymáshoz.

Értelmezési keretek

Király Ildikó kiemelte, újszerű elképzelés az is, hogy bár vannak velünk született elemek, ezek nem tartalmak, jelentések, hanem olyan rugalmasan alkalmazható, kontextustól függően feltölthető értelmezési keretek, amelyek már a kezdetektől segítik az információ szervezését.


"Ennek segítségével a gyerek már a legelső pillanattól kezdve bekerül egy társas kapcsolati hálóba. Nem kell, hogy pontosan értse a jelentéseket, így is aktív tagja tud lenni a csoportnak, és az újra találkozásokon, a csoport működésén keresztül részt vesz az elemi folyamatokban, majd egyre gazdagabb és mélyebb jelentéseket tud megérteni."

A kutatócsoport ezeket az újszerű gondolatokat 6-8 hónapos és óvodáskorú gyerekekkel végzett vizsgálatokkal igyekszik igazolni.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan felhős lesz az ég, északon záporok, zivatarok formájában csapadék várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag