A fogadalmakat ezért nehéz betartani

Január elején vagyunk a legmotiváltabbak és legeltökéltebbek azzal kapcsolatban, hogy változtassunk az életünkön. Ám február elejére a legtöbb kimondott, feljegyzett vagy magunkban oly sokat ismételt fogadalom már csak halvány emlék. Vajon miért van ez így?

Egy ismert pszichoterapeuta, Jonathan Alpert a Thrive Globalnak megnevezte a három leggyakoribb okot, amelyek miatt a legtöbben feladják, és azt is elárulta, hogyan tehetünk ezek ellen egyszerűen.

Másoknak akarunk megfelelni

Valóban a javunkat szolgálhatja, ha például fogyást, spórolást vagy aktívabb életmódot fogadunk meg. De ha hiányzik emögül az igazi elszántság, és csak azért akarunk ragaszkodni fogadalmunkhoz, mert párunk vagy a családunk jó ötletnek tartja, akkor szinte biztos, hogy nem leszünk kitartóak. Jelszavunk legyen most az énközpontúság: figyeljünk saját igényeinkre és vágyainkra, és csak olyat fogadjunk meg, amire mi magunk vágyunk teljes szívből.

fogadalmak, újévi fogadalom, énközpontúság, pozitív gondolatok,
Sokan már néhány hét után feladják az újévi fogadalmukat. Fotó: iStock

Nem csomagoljuk pozitív köntösbe

A negatív szavak, az önkorlátozás és az önostorozás ritkán hozzák meg a várt sikert. Ehelyett érdemes inkább arra koncentrálni, mi az, amit szeretnénk elérni, és pozitív, biztató szavakkal, gondolatokkal társítsuk. Tehát ne azt hajtogassuk, hogy „nem ehetek gyorséttermi kosztot, így is milyen nagydarab vagyok már”, hanem inkább gondoljunk arra, hogy testünk milyen hálás lesz, ha több friss zöldséget és gyümölcsöt adunk meg neki, és akár plusz 10-15 perc sétát is.

Nem pontosítjuk, mit szeretnénk

A bizonytalanság, az általánosságok megfogadása és a rosszul meghatározott célok nagy valószínűséggel vezetnek oda, hogy az adott fogadalom még a februárt sem éri meg. A „fittebb akarok lenni” vagy a „spórolni szeretnék” helyett fogalmazzuk meg részletesen, hogy mit akarunk elérni. Ha például szeretnénk elindulni egy futóversenyen, érdemes részletes tervet készíteni, mikor mennyi időt tudunk edzésekre szánni, mikor kardiózunk, mikor erősítünk, és így tovább.

Ha a fenti tippet betartjuk, akkor nemcsak az előre vezető utat jelöljük ki magunknak, hanem sokkal nehezebb is lesz megfutamodnunk, mint egy pontatlan fogadalom elől – vagy legalábbis sokkal nagyobb lehet a bűntudatunk, ha feladjuk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra