A fogadalmakat ezért nehéz betartani

Január elején vagyunk a legmotiváltabbak és legeltökéltebbek azzal kapcsolatban, hogy változtassunk az életünkön. Ám február elejére a legtöbb kimondott, feljegyzett vagy magunkban oly sokat ismételt fogadalom már csak halvány emlék. Vajon miért van ez így?

Egy ismert pszichoterapeuta, Jonathan Alpert a Thrive Globalnak megnevezte a három leggyakoribb okot, amelyek miatt a legtöbben feladják, és azt is elárulta, hogyan tehetünk ezek ellen egyszerűen.

Másoknak akarunk megfelelni

Ezek a fogadalmak buknak el a leggyorsabban - kattintson!

Valóban a javunkat szolgálhatja, ha például fogyást, spórolást vagy aktívabb életmódot fogadunk meg. De ha hiányzik emögül az igazi elszántság, és csak azért akarunk ragaszkodni fogadalmunkhoz, mert párunk vagy a családunk jó ötletnek tartja, akkor szinte biztos, hogy nem leszünk kitartóak. Jelszavunk legyen most az énközpontúság: figyeljünk saját igényeinkre és vágyainkra, és csak olyat fogadjunk meg, amire mi magunk vágyunk teljes szívből.

fogadalmak, újévi fogadalom, énközpontúság, pozitív gondolatok,
fogadalmak, újévi fogadalom, énközpontúság, pozitív gondolatok,

Nem csomagoljuk pozitív köntösbe

A negatív szavak, az önkorlátozás és az önostorozás ritkán hozzák meg a várt sikert. Ehelyett érdemes inkább arra koncentrálni, mi az, amit szeretnénk elérni, és pozitív, biztató szavakkal, gondolatokkal társítsuk. Tehát ne azt hajtogassuk, hogy "nem ehetek gyorséttermi kosztot, így is milyen nagydarab vagyok már", hanem inkább gondoljunk arra, hogy testünk milyen hálás lesz, ha több friss zöldséget és gyümölcsöt adunk meg neki, és akár plusz 10-15 perc sétát is.

Nem pontosítjuk, mit szeretnénk

A bizonytalanság, az általánosságok megfogadása és a rosszul meghatározott célok nagy valószínűséggel vezetnek oda, hogy az adott fogadalom még a februárt sem éri meg. A "fittebb akarok lenni" vagy a "spórolni szeretnék" helyett fogalmazzuk meg részletesen, hogy mit akarunk elérni. Ha például szeretnénk elindulni egy futóversenyen, érdemes részletes tervet készíteni, mikor mennyi időt tudunk edzésekre szánni, mikor kardiózunk, mikor erősítünk, és így tovább.

Ha a fenti tippet betartjuk, akkor nemcsak az előre vezető utat jelöljük ki magunknak, hanem sokkal nehezebb is lesz megfutamodnunk, mint egy pontatlan fogadalom elől - vagy legalábbis sokkal nagyobb lehet a bűntudatunk, ha feladjuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció