Felnőttkorban üthet vissza, ha sokat eszik egy gyerek

A serdülő- és felnőttkori étkezési zavarokkal is összefüggésbe hozták a gyermekkori nagy étvágyat.

Nagyobb valószínűséggel küzd serdülő-, majd felnőttkorában evészavarral, aki már gyermekként túl sokat eszik – számol be a University College London és a rotterdami Erasmus Egyetem közös kutatásának eredményeiről a MedicalXPress. A tanulmány 3670 brit és holland fiatal adatait vizsgálva jutott erre a következtetésre.

éhes gyerek
Több felnőttkori evészavar hátterében is a gyermekkori túlzott étvágy állhat. Fotó: Getty Images

A lassabb evés védelmet nyújthat

A kutatók azt találták, hogy ha egy gyereknek 4-5 éves korában különösen magas az evés iránti késztetése, akkor 12-14 évesen nagyobb valószínűséggel jelentkeznek nála különféle evészavarral összefüggő tünetek. Egyúttal azt is megállapították, hogy a lassabb evés és a gyorsabb jóllakottságérzés a korai gyermekkorban védelmet nyújthat az étkezési zavarok bizonyos későbbi tüneteinek kialakulása ellen.

"Bár tanulmányunk nem tudja bizonyítani az ok-okozati összefüggést, eredményeink arra utalnak, hogy az ételingerekre való érzékenység az egyik hajlamosító kockázati tényezője lehet a serdülőkori evészavar tünetei kialakulásának" – mondta el a portálnak Dr. Ivonne Derks. A kutatás társszerzője ugyanakkor hozzátette: "az ételre való nagyfokú érzékenység azonban normális és gyakori viselkedés is, és inkább csak egy lehetséges kockázati tényezőnek kell tekinteni a sok közül, mint olyannak, ami miatt a szülőknek aggódniuk kellene."

A pszichés alapú táplálkozási zavarok egyre több embert érintenek. Íme a leggyakoribb tünetek

"Bár az étvágynak az elhízás kialakulásában játszott szerepét már évtizedek óta vizsgálják, ez az első olyan tanulmány, amely átfogóan vizsgálja az étvágyra jellemző tulajdonságok szerepét az evészavar tüneteinek kialakulásában" – állítja Dr. Clare Llewellyn, a tanulmány másik szerzője.

A kutatók szerint az étkezési zavarokat nehezebb lehet hatékonyan kezelni, ha egyszer már kialakultak, ezért jobb, ha a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. A korai életkorban jelentkező kockázati tényezők azonosításával végzett munkájuk célja tehát, hogy támogassák a lehetséges megelőzési stratégiák kidolgozását. Ezek közé tartozhat például a nagyobb kockázatnak kitett gyermekek támogatása. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Dr. Google beelőzte Dr. House-t - ömlik a pénzünk a magánegészségügybe
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Ma általában sok napsütésre számíthatunk, az ország északkeleti felén lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ott fordulhat elő szórványos jelleggel zápor, zivatar. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés is kísérheti. Az északnyugati szél olykor élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 29 fok között valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. Szerdán hidegfronti hatás lesz a domináns az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra