Diazepám

A diazepám egy benzodiazepin-származék gyógyszer, szorongásoldó, antiepileptikus, nyugtató hatású, ezért szorongás és feszült állapotok rövid távú kezelésére alkalmazzák. Nagyon könnyű rászokni.

Megnevezés:

Diazepám

Hatóanyaga(i):

Diazepám (C16H13ClN2O)

Tipológia:

pszichotrop gyógyszer

Alternatív megnevezés:

"benzó" (utalván arra, hogy ez is egy benzodiazepin-származék)

Miről ismerhető fel:

itthon vényköteles gyógyszerek hatóanyaga, amúgy fehér, vagy csaknem fehér kristályos por.

Felhasználási mód:

Szájon át filmtabletta, kapszula formájában, végbélen keresztül (végbéloldat), injekció formájában, az egyik legkeresettebb rekreációs drog (nem a betegség kezelése, hanem hatásának élvezete a felhasználó motivációja).

Hatása:

A diazepám egy benzodiazepin-származék gyógyszer, szorongásoldó, antiepileptikus, nyugtató hatású, ezért szorongás és feszült állapotok rövid távú kezelésére, szedatívumként, izomgörcs oldására, valamint alkohol elvonási tünetek és epilepszia kezelésére rendelik a szakemberek. Ellazít, elnyomja a nyugtalanságot, szorongást, pánikot, eufóriaszerű érzést kelt, ennek tudatában igyekeznek sokan illegális úton beszedni és alkalmazni. Szájon át alkalmazva körülbelül egy óra elteltével éri el maximális koncentrációját a vérben. Nagyon könnyű rászokni.

Túladagolás tünetei:

A hosszú távú alkalmazás tünetei tipikusak, a túlzott nyugalomtól kezdve az álmatlanságig széles a skála, ugyanúgy jelentkezhet depressziós hangulat, tájékozódási zavarok és zavartság, mint emlékezetkiesés, szédülés, feledékenység, letargia, székrekedés, hányinger és hasmenés: A libidót is negatív irányba befolyásolja. Túladagolása akár halálhoz is vezethet.

Elvonási tünetei:

Észlelési torzulások, torz mozgásérzékelés, szédülés, hallucinációk, bizsergés, izompanaszok, fülcsengés, zavartság, rángatózás.

Veszélyei:

Alkohollal vagy régi típusú nyugtatókkal való együttes szedése kifejezetten kártékony. Hosszú távú felhasználás esetén sérülnek a tanulási képességek, a memória, a figyelem és a vizuális-térészlelési képesség.

Mi utalhat droghasználatra:

Gyógyszeres fiolák, több levélnyi gyógyszer.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra