Diazepám

A diazepám egy benzodiazepin-származék gyógyszer, szorongásoldó, antiepileptikus, nyugtató hatású, ezért szorongás és feszült állapotok rövid távú kezelésére alkalmazzák. Nagyon könnyű rászokni.

Megnevezés:

Diazepám

Hatóanyaga(i):

Diazepám (C16H13ClN2O)

Tipológia:

pszichotrop gyógyszer

Alternatív megnevezés:

"benzó" (utalván arra, hogy ez is egy benzodiazepin-származék)

Miről ismerhető fel:

itthon vényköteles gyógyszerek hatóanyaga, amúgy fehér, vagy csaknem fehér kristályos por.

Felhasználási mód:

Szájon át filmtabletta, kapszula formájában, végbélen keresztül (végbéloldat), injekció formájában, az egyik legkeresettebb rekreációs drog (nem a betegség kezelése, hanem hatásának élvezete a felhasználó motivációja).

Hatása:

A diazepám egy benzodiazepin-származék gyógyszer, szorongásoldó, antiepileptikus, nyugtató hatású, ezért szorongás és feszült állapotok rövid távú kezelésére, szedatívumként, izomgörcs oldására, valamint alkohol elvonási tünetek és epilepszia kezelésére rendelik a szakemberek. Ellazít, elnyomja a nyugtalanságot, szorongást, pánikot, eufóriaszerű érzést kelt, ennek tudatában igyekeznek sokan illegális úton beszedni és alkalmazni. Szájon át alkalmazva körülbelül egy óra elteltével éri el maximális koncentrációját a vérben. Nagyon könnyű rászokni.

Túladagolás tünetei:

A hosszú távú alkalmazás tünetei tipikusak, a túlzott nyugalomtól kezdve az álmatlanságig széles a skála, ugyanúgy jelentkezhet depressziós hangulat, tájékozódási zavarok és zavartság, mint emlékezetkiesés, szédülés, feledékenység, letargia, székrekedés, hányinger és hasmenés: A libidót is negatív irányba befolyásolja. Túladagolása akár halálhoz is vezethet.

Elvonási tünetei:

Észlelési torzulások, torz mozgásérzékelés, szédülés, hallucinációk, bizsergés, izompanaszok, fülcsengés, zavartság, rángatózás.

Veszélyei:

Alkohollal vagy régi típusú nyugtatókkal való együttes szedése kifejezetten kártékony. Hosszú távú felhasználás esetén sérülnek a tanulási képességek, a memória, a figyelem és a vizuális-térészlelési képesség.

Mi utalhat droghasználatra:

Gyógyszeres fiolák, több levélnyi gyógyszer.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: