Szigorúbb szabályok vonatkoznak a drogfogyasztókra

2013. július 1-én lépett hatályba az új Büntető Törvénykönyv, mely nagymértékben szigorítja a kábítószerrel összefüggő büntetési tételeket. Nézzük, mire számíthat az, aki tiltott pszichoaktív szereket használ.

Az egyik legfontosabb változás: ezután egy füves cigi elszívását követően akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is szembesülhet a fogyasztó, akkor is, ha az eljárás során nem találnak nála szert.

Az elmúlt tíz évben a drogfogyasztást nem nevesítette külön a büntető törvény, az a megszerzésen és tartáson keresztül volt büntetendő cselekmény. Az új törvényi szabályozással a fogyasztás önálló elkövetési magatartássá vált és egy büntetési kategóriába tartozik a csekély mennyiségű kábítószertartással, így két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az együttműködés mentesíthet

A büntetés továbbra is elkerülhető a fogyasztók és a csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termesztő, előállító, megszerző és tartó elkövetők esetében, ha az elkövető úgy nevezett elterelésen - hat hónapig tartó, folyamatos kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen, kábítószer-használatot kezelő más ellátáson, vagy megelőző felvilágosításon - vesz részt. Ennek a lehetőségnek további feltétele, hogy az elkövető beismerje tettét, valamint az elterelésen való részvételt az első fokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja. Ezzel a joggal csak az élhet azonban, aki a megelőző két éven belül nem vett részt elterelésben és két éven belül nem állapították meg büntetőjogi felelősségét sem kábítószer-kereskedelem vagy kábítószer birtoklása miatt.

Új elemként jelenik meg a törvényben, hogy a kábítószer-birtoklás alapesetében, a csekély mennyiségre elkövetett esetekben, valamint a fogyasztókra vonatkozóan, a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető a vádemelésig lehetővé teszi a kábítószert értékesítő személy kilétének megállapítását. Ez akkor is fennáll, ha az elterelés nem alkalmazható.

Nehezebb helyzetbe kerülhetnek a függők

Az új büntetőjogi szabályozás kapcsán a TASZ Jogsegélyszolgálat Drogriporteréne k ismertetője felhívja a figyelmet, hogy ezentúl a bíróság már csak enyhítő körülményként értékelheti a büntetés kiszabásánál a szenvedélybetegséget. Míg az eddigi szabályozás az alkalmi fogyasztók és a függők között különbséget tett - a kábítószer-függők cselekményére enyhébb szabályokat, lényegesen alacsonyabb büntetési tételt írt elő -, addig a júliusi módosításokat követően, a kedvezőbb szabályok megszűnnek.

A függők az elterelés új szabályozása során is hátrányosabb helyzetbe kerülhetnek, mivel őket nagy eséllyel állítják elő két éven belül többször, hátrányos helyzetük miatt gyakrabban kerülhetnek a hatóságok látókörébe. És a komoly büntetési tételeket nehezebben kerülhetik el a jövőben.

A kínálgatás is tilos

Kóros szenvedélykeltés néven új tényállásként szabályozza a törvény azt az esetet, amikor egy tizennyolcadik életévét betöltött személy tizennyolcat be nem töltött társát bírja rá, vagy csak rábírni törekszik kábítószer, vagy kábítószernek nem minősülő készítmény fogyasztására.

Ez az eset állhat fenn, ha egy buliban a tizennyolcadik életévét betöltött fiatal a nála egy évvel fiatalabb barátját kínálja meg bármilyen ebbe a kategóriába tartozó szerrel. Mennyiségi korlátozás nélkül fennáll a tényállás, tehát megvalósítható akár egy szál marihuánás cigaretta felkínálásával is.

Bekerültek a dizájnerdrogok az új Btk.-ba

A törvénybe bekerült az új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétsége is, melyet az úgynevezett dizájnerdrogok elterjedése indokol. Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki ebbe a kategóriába tartozó anyagot az országba behoz, kivisz, azon átszállít, vagy előállít, kínál, forgalomba hoz, azzal kereskedik.

Az eddigiektől eltérően, júliustól a dizájnerdrogok fogyasztói is számíthatnak büntetésre. Az új Szabálysértési Törvény alapján az ilyen szerek megszerzése és tartása szabálysértésnek minősül.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra