Több gyerek, több ész?

Az "egy vagy több gyerek" kérdésben az anyák váratlanul támogatást kaptak a tudomány, a tudósok oldaláról: úgy tűnik, a többszöri szülésnek "agyvédő" hatása is van - a többi között az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór ellen is véd.

Amerikai tudósok - egyelőre csak állatkísérletben - bebizonyították, hogy a többszöri szülés jót tesz a szellemi funkcióknak is. Azok a patkányok, amelyek többször kölykeztek, ügyesebbek és okosabbak lettek, valamint a memóriájuk is javult, utód nélküli társaikhoz viszonyítva. Craig Kinsley professzor, a richmondi egyetem kutatóprofesszora, az Amerikai Ideggyógyász Társaságnak a floridai Orlando városában tartott őszi tudományos ülésén ismertette meglepő kísérleti eredményeit.

Kinsley és munkatársai három csoportba osztották az állatokat. Az elsőbe egyáltalán nem, a másodikba egyszer, a harmadikba pedig kétszer vagy többször szült rágcsálók kerültek. Kiderült, hogy a jól ismert "útvesztős", labirintusos teszteken a sokszoros "anyák" sokkal gyorsabbaknak, jobb emlékezőtehetségűeknek bizonyultak, és előbb jutottak az út végén elhelyezett jutalomfalatkákhoz, mint nem kölykezett társaik.

Később kiderült, hogy a többször szült állatoknak a tanulásért és emlékezésért felelős agyrészletében, a hippocampusban jóval kevesebb volt egy, az alzheimeresekre jellemző fehérje, az amyloid precursor anyag. Úgy tűnik, magának a várandósságnak is van tehát valamilyen "agyvédő" hatása. Egyébként egyes hormonokról, így az ösztrogén nevű női nemi hormonról már korábban sikerült bebizonyítani, hogy számos, idegrendszerre kifejtett pozitív hatással rendelkezik.

A kutatókra nem lehetett ráfogni, hogy ne lettek volna elég alaposak. A standardizált teszteket több mint két évig folytatták - márpedig patkányoknál a két esztendő 70-80 év emberi élettel hozható párhuzamba. Ez azért érdekes, mert elsősorban az időskori idegrendszeri hatásokra voltak kíváncsiak.

Bár Kinsley szerint is eredményeikből egzakt humán következtetéseket természetesen csak gondos emberi tesztelésekkel lehet levonni, a patkánykísérletek eredményeit eddig is sikerrel adaptálták más emlősökre, így az emberre is. A szociális, az "anya és nagymama-tényező" pedig a szülés jótékony élettani hatását csak erősítheti. Közismert, hogy az agilis, sok unokát pátyolgató nagyszülők mindig nagyon fiatalosak - hisz a feladat, a felelősség, az állandó gyermekkörnyezet maga is fiatalít. IX.évf./2.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció