Tíz perc simogatás erre képes

Egy kutatás szerint az embernek sokkal több fizikai kontaktusra, simogatásra van szükségük ősszel és télen. És nem is kell nagy erőfeszítéseket tennünk a jobb közérzetért, már tíz perc finom masszírozás elég lehet.

Csodákra képes 10 perc simogatás

A masszázsnak számos válfaja ismert mind a nyugati, mind a keleti fajtákból. Mivel gyógyító hatásuk már az ókorban ismert volt, ezért nem véletlen, hogy sokféle irányzat vált népszerűvé nem csak a luxusszállodákban, hanem a gyógyászatban is. Íme, 15 masszázstípus, amit érdemes kipróbálni!

Martin Grunwald, a lipcsei egyetem orvostudományi karának haptikus észlelés (tapintásérzékelés) kutatója szerint már napi tízperc masszázs is javítja a hangulatunkat. A testek közötti kölcsönhatás ugyanis komplex neurobiológiai folyamatokat idéz elő.

"Az emberek gyakran alábecsülik a test tapintási rendszerének jelentőségét - fogalmazott. - A legtöbben még mindig azt hiszik, a tapintás olyan dolgokra jó, hogy sötétben megtaláljuk az ébresztőórát, vagy csak a szexuális aktus során játszik fontos szerepet. Persze ebben is van igazság, de ennél azért lényegesen nagyobb szerepet játszik az életünkben."

A szakértő szerint ugyan extrém példa, de vannak például olyan élőlények, organizmusok, melyek nem látnak, nem hallanak és ízeket sem éreznek, mégis képesek a túlélésre pusztán a tapintás segítségével. Az ember esetében a receptorok száma is jóval nagyobb ezen az érzékelési területen minden máshoz képest.

Tíz perc masszázstól csökken a pulzusszám, a légzés nyugodtabb lesz és a közérzet is javul, simogatás érintés bőrkontaktus masszázs ölelés pulzus
Tíz perc masszázstól csökken a pulzusszám, a légzés nyugodtabb lesz és a közérzet is javul

Ezért fontosak az érintések

Számuk akár több milliárd is lehet, és már a bőr enyhe, finom érintése is serkenti őket. Elektroenkefalográfiai (EEG) vizsgálatok kimutatták, hogy már egy rövid ideig tartó masszázs is jó hatással van az alany neurofiziológiai állapotára, a csecsemőtől egészen a felnőtt emberig.

"A simogatással szerzett ingerek biokémiai és bioelektromos folyamatokat váltanak ki az agyban, így hormonok és ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) keletkeznek, melyek pozitív módon befolyásolják az agy működését, és a szervezet fizikai állapotát is kedvezően befolyásolják" - teszi hozzá Grunwald.

Ennek hatására csökken a pulzusszám, a légzés nyugodtabb lesz és a közérzet is javul. Ráadásul már tíz perc masszázs is elég ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük, és nem is kell hozzá profi masszőrhöz mennünk.

"Biológiai szabályszerűség, hogy az emberek közötti megfelelő fizikai érintkezés pozitív érzéseket vált ki az agyban, és nem kell, hogy ez szexuális együttlét legyen, elég akár egy rövid ölelés is - magyarázza az orvos. - Akinek nincsenek ilyen élményei, tapasztalatai az életben, mentálisan sérülhet, még akkor is, ha egyébként jólétben éli a mindennapjait."

Az önmasszázs nem ugyanaz

Grunwald ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem lehet ugyanezt a hatást elérni, ha saját magunkat masszírozzuk meg. Például naponta négy-nyolcszáz alkalommal érünk az arcunkhoz a mindennapi tevékenységeink során - megvakarjuk a homlokunkat, megtöröljük az orrunkat vagy megdörzsöljük a szemünket -, pozitív hatása az idegrendszerre még sincs.

Agyunk akkor működik a legjobban, ha átlagos az aktivitási szintje, mert minden biológiai rendszer az egyensúlyra törekszik. A mindennapi ingereket az agy vagy feldolgozza, vagy elnyomja, de némelyek erős negatív vagy pozitív érzelmeket váltanak ki, ez pedig megtöri ezt az egyensúlyt. Ezért elindul egy folyamat, hogy ezt az egyensúlyt visszaállítsa, a tapintási ingerek pedig ebben sokat segítenek

A szakember szerint még csak az elején járunk annak az útnak, amelynek a végén megértjük a bonyolult tapintási rendszer biológiai működését, holott ez mindennapos tevékenység. Azonban jelentőségére talán az is rávilágít, hogy már a magzat is megérinti az arcát a méhben.

Forrás: derstandard.at

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)