Tíz perc simogatás erre képes

Egy kutatás szerint az embernek sokkal több fizikai kontaktusra, simogatásra van szükségük ősszel és télen. És nem is kell nagy erőfeszítéseket tennünk a jobb közérzetért, már tíz perc finom masszírozás elég lehet.

Csodákra képes 10 perc simogatás

A masszázsnak számos válfaja ismert mind a nyugati, mind a keleti fajtákból. Mivel gyógyító hatásuk már az ókorban ismert volt, ezért nem véletlen, hogy sokféle irányzat vált népszerűvé nem csak a luxusszállodákban, hanem a gyógyászatban is. Íme, 15 masszázstípus, amit érdemes kipróbálni!

Martin Grunwald, a lipcsei egyetem orvostudományi karának haptikus észlelés (tapintásérzékelés) kutatója szerint már napi tízperc masszázs is javítja a hangulatunkat. A testek közötti kölcsönhatás ugyanis komplex neurobiológiai folyamatokat idéz elő.

"Az emberek gyakran alábecsülik a test tapintási rendszerének jelentőségét - fogalmazott. - A legtöbben még mindig azt hiszik, a tapintás olyan dolgokra jó, hogy sötétben megtaláljuk az ébresztőórát, vagy csak a szexuális aktus során játszik fontos szerepet. Persze ebben is van igazság, de ennél azért lényegesen nagyobb szerepet játszik az életünkben."

A szakértő szerint ugyan extrém példa, de vannak például olyan élőlények, organizmusok, melyek nem látnak, nem hallanak és ízeket sem éreznek, mégis képesek a túlélésre pusztán a tapintás segítségével. Az ember esetében a receptorok száma is jóval nagyobb ezen az érzékelési területen minden máshoz képest.

Tíz perc masszázstól csökken a pulzusszám, a légzés nyugodtabb lesz és a közérzet is javul, simogatás érintés bőrkontaktus masszázs ölelés pulzus
Tíz perc masszázstól csökken a pulzusszám, a légzés nyugodtabb lesz és a közérzet is javul

Ezért fontosak az érintések

Számuk akár több milliárd is lehet, és már a bőr enyhe, finom érintése is serkenti őket. Elektroenkefalográfiai ( EEG ) vizsgálatok kimutatták, hogy már egy rövid ideig tartó masszázs is jó hatással van az alany neurofiziológiai állapotára, a csecsemőtől egészen a felnőtt emberig.

"A simogatással szerzett ingerek biokémiai és bioelektromos folyamatokat váltanak ki az agyban, így hormonok és ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) keletkeznek, melyek pozitív módon befolyásolják az agy működését, és a szervezet fizikai állapotát is kedvezően befolyásolják" - teszi hozzá Grunwald.

Ennek hatására csökken a pulzusszám, a légzés nyugodtabb lesz és a közérzet is javul. Ráadásul már tíz perc masszázs is elég ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük, és nem is kell hozzá profi masszőrhöz mennünk.

"Biológiai szabályszerűség, hogy az emberek közötti megfelelő fizikai érintkezés pozitív érzéseket vált ki az agyban, és nem kell, hogy ez szexuális együttlét legyen, elég akár egy rövid ölelés is - magyarázza az orvos. - Akinek nincsenek ilyen élményei, tapasztalatai az életben, mentálisan sérülhet, még akkor is, ha egyébként jólétben éli a mindennapjait."

Az önmasszázs nem ugyanaz

Grunwald ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem lehet ugyanezt a hatást elérni, ha saját magunkat masszírozzuk meg. Például naponta négy-nyolcszáz alkalommal érünk az arcunkhoz a mindennapi tevékenységeink során - megvakarjuk a homlokunkat, megtöröljük az orrunkat vagy megdörzsöljük a szemünket -, pozitív hatása az idegrendszerre még sincs.

Agyunk akkor működik a legjobban, ha átlagos az aktivitási szintje, mert minden biológiai rendszer az egyensúlyra törekszik. A mindennapi ingereket az agy vagy feldolgozza, vagy elnyomja, de némelyek erős negatív vagy pozitív érzelmeket váltanak ki, ez pedig megtöri ezt az egyensúlyt. Ezért elindul egy folyamat, hogy ezt az egyensúlyt visszaállítsa, a tapintási ingerek pedig ebben sokat segítenek

A szakember szerint még csak az elején járunk annak az útnak, amelynek a végén megértjük a bonyolult tapintási rendszer biológiai működését, holott ez mindennapos tevékenység. Azonban jelentőségére talán az is rávilágít, hogy már a magzat is megérinti az arcát a méhben.

Forrás: derstandard.at

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra