Szülés 30 felett: csak ideális állapot van

A mostani harmincasok szülei még a 20-as évei elején-közepén döntött a baba mellett. Van ideális időpont a gyermekvállalásra? Mi kell ahhoz, hogy bele merjünk vágni? A párkapcsolati szakértő segít.

Hány gyereked van? És mennyit tervezel? A 20-as, 30-as éveikben járók gyakran találkoznak hasonló kérdésekkel. Tény, hogy az európai tendenciához hasonlóan itthon is nagymértékben kitolódott a gyermekvállalás időpontja: míg 1990-ben még a 20-24 éves nők vállaltak gyermeket a legnagyobb arányban, addig a 2010-ben szülő nők legjelentősebb hányada már a 30-34 éves korosztályból került ki.
Ez a tendencia természetesen nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára jellemző: az EU-ban 2001 és 2013 között 29-ről 30,3-ra emelkedett a nők átlagos életkora gyermekük születésekor, az elsőt 2013-ban átlagosan 28,7 éves korukban vállalták. Abban az évben az unióban világra jött gyermekeknek több mint a fele (55 százalék) 30 éves vagy annál idősebb anyától született. Magyarország ebből a szempontból az uniós átlaghoz közeli, 54 százalékos értékkel bír. Az apák életkorát ritkábban szokás firtatni, pedig ezt is érdemes górcső alá venni. A KSH egy korábbi, párkapcsolatokat és gyermekvállalást vizsgáló kutatásában arra jutott, hogy a férfiak átlagéletkora 1990-ben 29 év volt a gyermekük születésekor (az összes gyermeket tekintve), ami 2013-ra 34 évre nőtt.

Van ideális időpont a gyerekvállalásra?

Szülési kalkulátor

Pontosan szeretné tudni, gyermeke mikor fog megszületni? Adja meg az utolsó menstruációja időpontját, kattintson!

Az anyaság egyre később halasztásának lehetséges okait a KSH is vizsgálta: kutatásuk szerint ebben többek közt a párkapcsolati viszonyok átalakulása, az oktatás bővülése és az önálló egzisztenciateremtés nehézségei is fontos szerepet játszanak. Emellett a már meglévő munkahely elvesztésétől való félelmet, a gyermekvállalással kapcsolatos felfogás változását és a személyes célok előtérbe helyezését érdemes megemlíteni.
Ami az időzítést illeti, nincs ideális időpont, inkább csak ideális állapot - mondja Nagy Erika párkapcsolati szakértő. "A gyerekvállalás rendkívül nagy felelősséggel jár, azonban első lépésben önmagunkért kell tudnunk felelősséget vállalni. A tetteinkért, érzelmeinkért, párkapcsolatunkért, és ha mindezeket már jól működtetjük, beléptünk a "felnőtt zónába" teszi hozzá. És hogy mi jellemzi a babára kész kapcsolatot? A szakértő szerint az egyéni alapokon túl egy jó párkapcsolat motorja az azonos értékrend (bizalom, hűség, őszinteség), a megfelelő kommunikáció, konfliktuskezelés és nem utolsósorban az egymás iránti tisztelet és elköteleződés.
Ami az időzítést illeti, a gyermekvállalasra nincs ideális időpont, inkább csak ideális állapot

Ami az időzítést illeti, a gyermekvállalasra nincs ideális időpont, inkább csak ideális állapot

Nagy Erika a tudatos gyerekvállalást kizárólag stabil, erős kapcsolatban tudja elképzelni, hiszen egy kisgyerek születése rendkívüli módon próbára teszi a két ember párkapcsolatát, főleg a kezdetekben. Igazi szövetséges társra van szükség, aki együttműködő és kész áldozatokat hozni, mindezt persze a kölcsönösség alapelvén.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon többfelé várható zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag