Szerelem

Vajon milyen tényezők befolyásolják a szerelem kialakulását és fejlődését? A romantikus szerelem egyik első kutatója, Rubin Z. 1973-ban megjelent Liking and loving című könyvében arra keresett választ, hogy mi különbözteti meg a szerelmet a szeretettől.

Három olyan tényezőt említ, amely egyértelműen a szerelem jellemzője. Első a törődés, vagyis gondoskodás a másik személy boldogságáról és jólétéről. Második a kötődés, igény arra, hogy a partnerrel együtt legyünk és a partner gondoskodjon rólunk. Harmadik az intimitás.

A szeretetre a pozitív értékelés és a tisztelet, a partner iránti megbecsülés a jellemző és az a feltevés, hogy a partner hasonló hozzánk.

Rubin létrehozott egy szeretet és egy szerelemskálát, amelyet szerelmespárok töltöttek ki, és azt vizsgálta, hogyan éreznek partnerük és legjobb barátjuk iránt. A várakozásoknak megfele-lően a szerelmi partnereket magasabbra értékelték a szerelemskálán, a barátokat pedig a szeretetskálán.

A szerelem másik jellemzője, hogy van szexuális és kizárólagosság összetevője is, melyek a szeretetkapcsolatból hiányoznak. A kizárólagosság a szerelmi kapcsolatban a személy egész társas életén uralkodhat és minden egyéb kapcsolat gyengüléséhez vezethet. Ezt a megállapítást erősíti, hogy a szerelmespárok a kapcsolat intenzívebb szakaszaiban kevesebb emberrel, ritkábban és rövidebb ideig érintkeznek. De lehet-e különbséget tenni szerelem és szerelem között?

A társadalomkutatók kétféle szerelem, a társszerelem és a szenvedélyszerelem között húznak éles határvonalat.

A társszerelem kiegyensúlyozottabb, mint a szenvedélyes szerelem. Ragaszkodás jellegű érzelem, melyet a törődés, a bizalom, a partner iránti tolerancia jellemez. A kölcsönös függőség és az erős érzelmi kötődés nő a kapcsolat időtartamának növekedésével. Az erős érzelmek a társszerelemben élő pároknál azonban elég ritkák, mivel kapcsolatuk a kölcsönös együttműködésre épül. Ezzel szemben a szenvedélyszerelem intenzív és teljesen áthatja a partnereket. Ebben a szerelemben az erőteljes érzelmi állapot, a szexuális túlfűtöttség, a féltékenység, a feldobottság és a fájdalom egyszerre jelenik meg. A szenvedélyszerelem kezdetben felfokozott érzelmi élményt jelent, de hosszú távú párkapcsolat kialakításához és fenntartásához vezető út gyakran megerőltető és nem túl izgalmas a partnerek számára.

Az egyenlőségre törekvő társszerelem a tipikus formája a tartós szerelmi kapcsolatnak.

A szenvedély- és társszerelmen kívül azonban léteznek a szerelemnek más osztályozásai is.

Stenberg 1986-ban megalkotta a szerelmi háromszögelméletét, melyben a szerelmet 3 összetevőre bontotta: intimitás, szenvedély, elkötelezettség. E három tényező alapján nyolcféle szerelemtípust különböztetett meg (lásd táblázat).

Míg az intimitás az érzések kölcsönösségét, az érzelmi összetevőket mutatja, addig a szenvedély a szexuális vonzalmat, a szerelem romantikus érzését jelöli. A harmadik komponens, az elkötelezettség pedig a személy szándékát tükrözi, hogy megmaradjon-e kapcsolatban. Stenberg a szenvedélyszerelemnek két típusát különbözteti meg: a vak és a romantikus szerelmet. Mindkettőt alacsony elkötelezettség és erős szenvedély jellemzi, a vak szerelem intenzitása azonban alacsony, míg a romantikusé magas.

A szerelem kialakulását sok kutató biokémiai folyamatnak tekinti. Felfokozott érzelmi állapotban, pl. bizonyos illatanyagok, kémiai vegyületek szabadulnak fel, melyek fogékonnyá teszik az embert e nemes érzésre.

A szerelem azonban ennél sokkal bonyolultabb és kiismerhetetlenebb érzelem ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk milyen összetevők befolyásolják kialakulását és elmúlását.

Szerelem fajtája Intimitás Szenvedély Elkötelezettség
Nincs szerelem alacsony alacsony alacsony
Szeretet magas alacsony alacsony
Fellobbanó alacsony magas alacsony
Romantikus magas magas alacsony
Üres alacsony alacsony magas
Társ magas alacsony magas
Vak alacsony magas magas
Beteljesült magas magas magas

XII.évf./2.sz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra