Ősanyáink receptje: a babahordozó kendő

Nem is hinnénk, milyen régi az eszköztár, amivel gyermekeinket gondozzuk, derült ki egy kutatásból.

Már az ősember is használt babavivőkét, amit valószínűleg ugyanúgy kötött magára a szavannán vagy a havasokban, mint manapság az anyukák a parkokban vagy a bennszülöttek az Amazonas esőerdeiben. Legalábbis egy több ezer éves lelet vizsgálata erről tanúskodhat – írta az IFL Science a Journal of Archaeological Method and Theory című folyóiratban megjelent tanulmányt szemlézve.

babahordozó kendő
Nem is hinnénk milyen régi az eszköztár, amivel gyermekeinket gondozzuk. Fotó: Getty Images

Alighanem minden szülő tudja, hogy még egy csecsemő hosszú ideig tartó karban hordozása is kimerítő foglalatosság lehet (vö. édes teher). Még inkább így lehetett a történelem előtti időkben, amikor a szülőknek folyamatosan vadászni és gyűjtögetni kellett. Azt azonban, hogy korai őseink hogyan oldották meg nemes feladataikat a csecsemőkre vigyázás mellett, nem tudjuk, mivel erről kevés bizonyíték állt rendelkezésünkre. Egészen mostanáig, mert a tudósok magyarázatot találhattak a kínzó kérdésre.

Ősi háttér

A kanadai Université de Montréal kutatócsoportja analitikai módszerekkel vizsgált egy 40-50 napos lánycsecsemőt, amelyet még 2017-ben találtak az észak-olaszországi Arma Verirana barlangban. A kislány a Neve becenevet kapta, ami havat jelent és onnan kapta, hogy egy ragyogó kis gyöngyfüzérrel együtt temették el. A sírban díszes szövetanyag-maradványokat is találtak, amelyeket mikroszkóppal és mikro CT-vel vizsgálva kiderült, hogy rájuk fűzték fel a gyöngyöket. A kutatók feltételezései szerint a szövet nem egy ruhaféleség vagy temetkezési dísz lehetett, hanem egy takarókendő, leginkább egy babahordozó. Mindezt a csecsemő lábtartásából gondolják, amelyeket teljesen beburkolt a kendő. Illetve néhány gyöngyöt is találtak a csecsemő felkarján felfelé ívelve, amely talán a hordozókötél körvonala lehetett.

Fenti elméletet erősítik a néprajzi megfigyelések is, amelyek szerint egyes vadászó-gyűjtögető népcsoportok – például az Amazonas mélyén élő törzsek – hasonló módon díszítik a babahordozóikat. A kutatók szerint az eredmények hozzájárulnak az őskor jobb megértéséhez, és rávilágítanak a történelem előtti idők gyermekgondozási szokásaira. Amelyek ezek szerint nem is nagyon térnek el a maitól.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: