Nem viselik el a macsók a sikeres nőket

Azon macsó beállítottságú férfiak, akik alacsonyabb fizetést kapnak partnerüknél, kevésbé kiegyensúlyozott párkapcsolatról számolnak be, mivel a jövedelemkülönbség feszélyezi őket - derül ki egy új amerikai kutatásból.

Az egyesült államokbeli Fordham Egyetem munkatársainak vizsgálata azt is elárulja, hogy a férfiasságukat kevésbé hangsúlyozó urak nem tulajdonítanak ekkora jelentőséget a bérbeli eltérésnek, így harmonikusabb otthoni légkörről beszélnek. Patrick Coughlin és Jay Wade közös tanulmánya a című online szakfolyóiratban jelent meg.

A kenyérkereső szerep a hagyományos normák értelmében az erősebb nem tagjaira hárul, ami segít a családon belüli tekintély megteremtésében. Így hát logikusnak tűnik, hogy a párjánál kevesebbet kereső férfi kizökkenhet a klasszikus szerepkörből, és úgy érezheti, képtelen megfelelni a társadalom elvárásainak. A valóság ennél jóval árnyaltabb, hiszen a háztartások többségében mindkét fél kenyérkereső, s egyre valószínűbb, hogy hasonló összeget visznek haza, vagy a feleség akár többet is, mint a férj.

A két szakértő azt vizsgálta, hogy ez a trend miként befolyásolja a házastársi viszony megélését és minőségét, illetve hogy a maszkulin ideológia - tehát az érzelmek kordában tartása, a siker, a dominancia, az erőszak, a hatalom, az antifeminizmus és a homofóbia - hogyan érinti a mai párkapcsolatokat.

A kutatásban 47 olyan férfi vett részt, aki nála többet kereső nővel élt együtt. Az internetes kérdőív mérte a maszkulinitáshoz fűződő viszonyukat, a párkapcsolatuk minőségét és a jövedelmi különbség okozta feszültség mértékét. Az eredmények szerint egyfelől minél erősebb volt az adott egyén elkötelezettsége a hagyományos családmodell iránt, annál gyengébb minőségű érzelmi viszonyról számolt be, és annál súlyosabbnak érezte a pénz miatti stresszt. Másfelől azonban a nyitottabb hozzáállású férfiak, akik nem ragaszkodtak a tradicionális szerepfelfogáshoz, harmonikusabb párkapcsolatról és kevesebb jövedelem miatti vitáról számoltak be.

"Az adatok minden férfi számára elgondolkodtatóak lehetnek, hiszen javarészt az ő hozzáállásukon múlik, hogy párkapcsolatukat megmérgezi-e a jövedelemkülönbség" - magyarázta Coughlin és Wade.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: