Négy tipp: a nedves sebgyógyítás rejtelmei

Általános tévhitnek számít, hogy a kisebb sebekkel nem kell foglalkozni, maguktól begyógyulnak. Azonban az egészen apró, felületi sérülések is könnyen elfertőződhetnek. És ha nincsenek kitisztítva, a kórokozók is könnyedén elszaporodhatnak bennük.

Ha a bőr védőrétege megsérül – vágás, horzsolás, égés, műtét vagy például megnyílt hólyagok következtében – a különböző szennyeződések, kórokozók akadálytalanul behatolhatnak, és eljuthatnak akár a bőr mélyebb rétegeibe is. Mindez sebfertőzést idézhet elő, ami további károsodásokhoz, szövődményekhez, valamint a gyógyulási idő elhúzódásához vezethet. Éppen ezért még a legkisebb sérülés esetén sem szabad kihagyni fertőtlenítés előtt a sebtisztítást.

Távolítsuk el a nagyobb szennyeződéseket!

Amennyiben a sérülésben nagyobb szennyeződés – például sóder, föld, szálka, üvegcserép – található, alapos kézmosást követően óvatosan öblítsük ki hideg folyóvízzel, majd finoman törüljük szárazra a felületet. Ha a sebben beágyazódott tárgy van, semmi esetre se hagyjuk benne! Ha úgy ítéljük meg, hogy magunk is el tudjuk távolítani, használjunk hozzá például tiszta szemöldökcsipeszt. Ha viszont túl mélyen vagy nagy felületen szúródott bele, kérjünk orvosi segítséget.

Használjunk sebspray-t!

Apró vagy szemmel nem látható szennyeződések esetén, használhatunk praktikusan és kíméletesen alkalmazható sebspray-ket. Ezek a praktikus csomagolású készítmények akár a zsebünkben vagy a táskánkban is elférnek, baj esetén pedig egy lépésben képesek megtisztítani és fertőtleníteni a kisebb sérüléseket. A gyógyszertárakban kapható színtelen, szagtalan oldatok többsége a gyermekek érzékeny bőrre is alkalmazható; jóval kisebb traumát okoznak, mint a folyóvíz alatt végzett, drasztikusabb sebmosási műveletek. Használatuk egyszerű: általában nagyjából 10 centiméter távolságból kell befújni az oldattal a seb egész területét, amely hatékonyan eltávolítja az idegen részecskéket. Természetesen alkalmazásuk előtt mindig figyelmesen olvassuk el a termékhez csatolt tájékoztatót.

Válasszunk bőrbarát hatóanyagú terméket!

Nem mindegy, hogy a sebtisztításhoz milyen hatóanyagtartalmú készítményt választunk. Bár az alkohol- vagy a klórtartalmú készítmények eltávolítják a szennyező anyagokat, de használatuk fájdalmas lehet. Ráadásul ezek a hatóanyagok nemcsak a kórokozókat pusztítják el, hanem az élő bőrszöveteket is károsíthatják. Helyettük érdemes például – a világ számos kórházában is alkalmazott – polihexanid (PHMB) tartalmú sebspray-t választani, mivel a bőrbarát összetételét az emberi szövetek jól tolerálják. Szintén előnyös tulajdonsága, hogy nem színez el a ruházatot, mint például a jód vagy az eozin.

Minden sebbel foglalkozni kell. Fotó: getty images
Minden sebbel foglalkozni kell. Fotó: getty images

A cél a nedves, de nem vizes sebgyógyítás!

Tévhit, hogy a seb fedetlenül, a szabad levegőn jobban gyógyul. Éppen ellenkezőleg: az úgynevezett nedves sebgyógyítás nemcsak gyorsítja a regenerációs folyamatot, hanem megakadályozza a hegesedést és a varasodást. Az ellátás fő célja egy olyan optimális nedvesség létrehozása és fenntartása, amely segíti a bőr megújítását, azaz a sérülést bezáró friss sejtek növekedését és osztódását. Egy olyan sebben, amelyet nedves sebtapasz fed – és ezáltal nem szárad ki, hanem megmarad a rugalmassága – akár 50 százalékkal gyorsabb a gyógyulási idő, ráadásul nem alakul ki a felületen kérges var sem. Ráadásul, a nedves sebgyógyítás biztosítja az is, hogy a sebtapasz eltávolítása vagy cseréje fájdalommentes legyen, mivel a folyamat közben nem sérül meg újonnan kialakult szövet sem.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a nedves sebkörnyezet nem egyenlő a vizes környezettel. Az optimális nedves sebgyógyulást olyan speciális sebkrémekkel tudjuk megteremteni, amelyek bőrbarát összetétele elősegíti a sérülések természetes gyógyulását. Ezzel szemben a vízzel átáztatott kötözőszerek kifejezetten hátráltatják a regenerációs folyamatot. A víz nemcsak baktériumokkal szennyezett lehet, de olyan anyagokat tartalmazhat – mint például a klór -, amelyek késleltethetik a sebgyógyulást. Ráadásul a vízzel való áztatás hatására a bőr megduzzad, ami még tovább lassíthatja a sebzáródás folyamatát és a fertőzések kialakulásának a kockázatát.

Éppen ezért fontos, hogy az átázott sebtapaszt a lehető legrövidebb időn belül cseréljük, helyette pedig szükség esetén alkalmazzunk vízálló változatot. Valamint elérhetőek már olyan komplex tapaszok is, amely praktikus módon eleve krémes hatóanyagokat tartalmaznak, így egy lépésben lehet biztosítani a sérülés gyógyulásához szükséges legoptimálisabb környezetet. 

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)