Mennyi idő alatt fertőződik el a seb?

Akár már a kisebb bőrsérülések is kaput nyithatnak a különböző kórokozóknak, amelyek a szervezetben elterjedve súlyos fertőzést válthatnak ki.

A sebfertőzést mikroorganizmusok, baktériumok, gombák vagy vírusok okozzák. Arra, hogy egy sérülés következtében szaporodásnak és terjedésnek indultak, különböző tünetek hívhatják fel a figyelmet. Az érintett terület fájdalmassá, vörössé válik, megduzzad, meleg, váladékozó felszínű lesz, de előfordulhat kellemetlen szag, szédülés, heves szívverés, láz, valamint rossz közérzet is, de előfordulhat kellemetlen szag, szédülés, heves szívverés, láz, valamint rossz közérzet is. Szintén figyelmeztető jel, ha a seb gyógyulása stagnál, esetleg romlani kezd.

A sérülések elfertőződési ideje változó; befolyásolja a keletkezés módja, mérete, elhelyezkedése, a sebbe kerülő szennyezések típusa és mennyisége is. Nem mindegy a sérült életkora, valamint egészségügyi állapota sem. Amennyiben azonban a tünetek súlyossá vállnak, vagy túlságosan elhúzódnak, kérjünk mielőbb orvosi segítséget, hiszen akár antibiotikumra, speciális kötszerekre, vagy egyéni kezelési módra lehet szükségünk.

sebkezelés, sérülés, elfertőződött seb
A helyes sebkezelésre még a legapróbb sérülések esetén is figyelmet kell fordítani. Fotó: Getty Images

Nem mindegy, hogy milyen sérülésről van szó

Sebkezelésre minden esetben szükség van, akár egy kisebb, felületi horzsolást követően is. Nem szabad elbagatellizálni, hiszen gyakran erős szennyeződés kíséri, ami megemeli a fertőzésveszély kockázatát. A horzsolások, az időjárás okozta apróbb berepedezések, a kisebb vágások vagy a - túlzott súrlódás miatt kialakuló - vízhólyagok többnyire otthon is hatékonyan kezelhetőek.

Azonban a súlyosabb vérzések vagy fekélyek – például az előrehaladott felfekvések –, valamint a harapások már minden esetben orvosi ellátást igényelnek. A felfekvések következtében akár bőrrészek halhatnak el, míg a harapásoknak a nyálban lévő mikroorganizmusok miatt is lehetnek akár életveszélyes következményei.

A sebkezelés első írásos nyomait már négyezer éves agyagtáblákon is felfedezték a kutatók, az orvoslás hosszú utat tett azonban meg az első, gyógynövényből és sárból készített pakolások használatától a modern kötszerekig.

A fertőzés elkerülhető

A sérülésekből adódó fertőzésveszély elkerülhető, ha a sebkezelés alapvető szabályait betartjuk. Mielőtt hozzáfognánk, mindig alaposan mossunk kezet, és csak ezt követően tisztítsuk meg a sebfelületet a látható szennyeződésektől. Fontos lépés a fertőtlenítés is. A klórhexidin-tartalmú készítmények hatékonyan elpusztítják a leggyakoribb sebfertőzést okozó baktériumokat, a dexpantenol hatóanyagúak pedig a bőr sejtjeiben – az újraképződést segítő – pantoténsavvá (B5-vitaminná) alakulnak át.

Azok a készítmények, amelyek lanolint (gyapjúviaszt) tartalmaznak, réteget képeznek a bőrön, így biztosítva a légcserét, miközben segítik a vízpára távozását, hogy támogassák a bőr természetes védőszerepét. A patikában kapható sebkezelő készítmények között elérhetőek olyan korszerű változatok, amelyek használata nemcsak fájdalommentes, hanem egyenesen fájdalomcsillapító hatású is. Hűsítik a sebet, miközben védőréteget képeznek a bőrön, hogy megakadályozzák a felülfertőződést.

Nedves sebkezelés és hámosítás

Az úgynevezett intelligens hidrogéleket tartalmazó sebkezelők szintén a korszerű, nedves sebkezelést segítik elő azáltal, hogy megelőzik a sérült bőr varosodását, illetve berepedezését. Az általuk biztosított savas – alacsony pH-értékű – környezet csökkenti a mikrobák elszaporodásának kockázatát, és elősegíti a mielőbbi regenerálódást. Bőrsérülésekre érdemes olyan hámosító hatású krémeket is használni, amelyek meggyorsítják az új bőrszövet kialakulását.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: