Miért van annyi válás karácsony után?

A válásokkal foglalkozó szakemberek beszámolói szerint a válóperek jelentős hányadát közvetlenül a karácsonyi ünnepek után kezdeményezik - avat be a statisztikába Bene Zsuzsa pszichológus, akitől az okokat is megtudhatjuk.

Az angolszász országokban már nevén is nevezik a jelenséget, január első munkanapját "Divorce day"-nek, azaz a válások napjának hívják. Felmerül a kérdés, hogy mivel magyarázható mindez? Hogyan kapcsolódhat az év legfontosabb ünnepe a párkapcsolat felbomlásához vagy megtartásához?

Ünnep kérdőjelekkel

A karácsonyi időszak a valóságban ritkán hasonlít a médiában sugallt idealizált képhez. A reklámokban és a filmekben a karácsony - és már az azt megelőző készülődés is - boldog, emelkedett, csillogó és mindenekelőtt társas esemény, ám a valóság gyakran eltér a képzelt világtól .

Még mindig nincs eléggé a köztudatban, de az ünnepek időszaka nemcsak a megnyugvást, kikapcsolódást jelentheti, hanem krízist is hozhat, kiváltképp, ha a pár egyik, esetleg mindkét tagját stressz , csalódás vagy veszteség érte az előzőekben. A hétköznapok strukturáltságából kiszakadva még erőteljesebb lehet a szembesülés a nehézségekkel, és ez természetesen kihívások elé állítja a párkapcsolatot is. Ha a felek közti légkör eleve feszült, vagy kevésbé jellemzi az intimitás, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a kapcsolat nem tud eléggé megtartó, támogató lenni az ezekkel való megküzdésben.

Maga a helyzet sem mondható mindennapinak: a szervezés, az ünnepi készülődés is könnyen stresszforrássá válhat. Ennek különböző okai lehetnek, a kiadásoktól kezdve a rég nem látott családtagokon át, egészen a túlhajszoltságig, és mindezek áthidalásához szükség lenne arra, hogy a felek között megfelelő legyen az együttműködés.

A szervezés, az ünnepi készülődés könnyen stresszforrássá válhat
A szervezés, az ünnepi készülődés könnyen stresszforrássá válhat

Gyermekek leszünk újra

Ehhez kapcsolódik egy másik lehetséges problémaforrás, ami a karácsonyi sztereotípiák, elvárások és a valóság összeegyeztetéséről szól. Ebben a rövid időszakban természetes a gyermeki léthez való visszatérés, és az ünnepi varázs megélésének vágya, és ennek biztosítását a párok sokszor egymástól várják, nagy elvárásokat támasztva egymás felé. Elkeserítő ilyenkor azzal szembesülniük, hogy párjuk nem tudja ezt a támogatást, "csodát" biztosítani, így érzékletesebb is lehet a kontraszt vágyak és a realitás között. Ennek eredményeként más színben tűnik fel a kapcsolat is, a helyzet a ténylegesnél is reménytelenebbnek mutathatja magát.

Itt a vége?

Mindez ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szakítás, válás az egyetlen járható út. Sok esetben igenis van megoldás, még akkor is, ha azt élik meg a felek, hogy nem kapják meg a kapcsolattól azt a gondoskodást, stabilitást, amire szükségük lenne.

Ilyenkor fontos a nyitottság a problémák feltárására, hiszen a karácsonyi szakításokat kiváltó konfliktusok inkább amolyan "utolsó csepp a pohárban" jellegű helyzetek, nem előzmény nélküliek, valószínűleg lett volna mit helyrehozni már az ünnepek előtt is.

Reális célok

A saját igények megismerése, elfogadása legalább ennyire fontos, hiszen az alapját jelenti a másikkal való párbeszédnek.

Ahhoz, hogy a karácsony a megnyugvást, befelé figyelést hozza el, és a lelki feltöltődés szolgálatában álljon, fontos az is, hogy a pár által kitűzött célok összeegyeztethetőek legyenek a lehetőségeikkel, és hogy tudjanak örülni a közösen megtett kis lépéseknek is. Személyessé téve ezt az időszakot és maguk és a külvilág elvárásait felülvizsgálva lehetséges, hogy az ünnep kiemeljen a szürke hétköznapokból, és az új év a kapcsolat megújulását, ne törvényszerűen az új kapcsolat keresését hozza el.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)