Koronavírus: minden diákot bevonnak a távoktatásba

Azokat a tanulókat is bekapcsolják a távoktatásba, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy internet-hozzáférésük - hangsúlyozta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A napilap hétfői számában megjelent interjúban az államtitkár úgy vélekedett, hogy egyes országokban kényszerűségből a tanítás teljes elengedése mellett döntöttek, mert nem tudták volna elérni, hogy a tanulók többsége továbbra is részt vehessen az oktatásban. "Magyarországon viszont felelős és ambiciózus döntés született a digitális oktatás bevezetésével" - mondta. Mint ismeretes, Orbán Viktor március közepén rendelte el az iskolák bezárását és a távoktatásra való átállást. Ez hatalmas kihívást jelentetett mind az intézményeknek, mind a családoknak. Sok helyen pedig problémába is ütközött, hiszen a szegényebb régiókban nem adott a feltételek az interneten keresztüli oktatáshoz.

Ez a szerepe a maszkoknak A koronavírus elleni védekezés érdekében egyre többen viselnek sebészi vagy házilag készített szájmaszkot. A védőeszköz szerepéről Müller Celcília országos tisztifőorvos beszélt az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Részletek itt.

Solymár Károly Balázs úgy fogalmazott, hogy Magyarország az emberi élet és egészség védelmének elsőbbsége mellett sikerrel célozta meg az oktatási rendszer minél kisebb sérelemmel járó átállítását. Hangsúlyozta, hogy a segítségnyújtás folyamatban van azon tanulók bekapcsolásáért is, akiknél a megfelelő eszközök vagy az internetkapcsolat hiánya miatt még felmerülhetnek nehézségek.

heti egyszer oktatást tartanak azoknak a tanulóknak, akiknek nem áll rendelkezésére megfelelő felszerelés, hogy részt vegyenek a digitális oktatásban. MTI/Vajda János
heti egyszer oktatást tartanak azoknak a tanulóknak, akiknek nem áll rendelkezésére megfelelő felszerelés, hogy részt vegyenek a digitális oktatásban. MTI/Vajda János

Az államtitkár a tapasztalatokról szólva elmondta, hogy az intézményvezetők, pedagógusok azonnal reagáltak a rendkívüli helyzetre. Mára összességében eredményesnek nevezhető ez a példa nélküli akció. Feladatokat kiküldeni, házi feladatot visszaküldeni, a virtuális térben tanórát tartani az intézmények nagy többségében már üzembiztosan sikerül - összegzett.

Digitális összefogás a járványhelyzetben

Az ITM elindította a Digitális jólét program koordinálásával a Digitális összefogás kezdeményezést, amelyben a digitális ágazat szereplői a magyar polgárokra nehezedő terhek csökkentésén dolgoznak. A szektor mára több mint 180 digitális megoldással, alkalmazással, szolgáltatással áll rendelkezésre, egymillió munkavállaló otthoni munkáját, valamint közel 1,6 millió diákot és kétszázezer tanárt segítve.

A felajánlások hozzájárulnak ahhoz is, hogy a több mint kétmillió 65 évnél idősebb állampolgár digitális úton kapcsolatot tarthasson családtagjaival, barátaival, így mérséklődjön a korosztály veszélyeztetettsége. Ingyenesen elérhetővé váltak vírusirtó rendszerek, dolgozatírás-hitelesítő rendszerek, filmadatbázisok és az egészségügyben dolgozókat támogató alkalmazások is.

A Volánbusz arra kéri az érettségizőket, lehetőleg elektronikus úton vásárolják meg jegyeiket. Az erről szóló hírt társportálunkon, az nlc.hu-n olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső