Koronavírus: a lakásunkban is megfertőződhetünk

A gyakori szellőztetés a járvány alatt nem csak azoknak fontos, akik egy beteggel élnek egy háztartásban. Egy friss tanulmány szerint a koronavírus akár a szomszédos lakásból is eljuthat hozzánk.

A légúti betegségek gyakorisága miatt a rendszeres szellőztetést eddig is javasolták az orvosok a téli-tavaszi időszakban, a koronavírus-járvány ideje alatt viszont még fontosabb lehet, hogy időnként friss levegőt engedjünk be. Az El Pais cikke szerint erre akkor is nagy szükség van, ha egyedül élünk egy lakásban: bizonyos társasházakban ugyanis a lakások közötti csőhálózaton is átjuthat a koronavírus.

Ezért fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk

A cikk régebbi építésű, spanyolországi társasházakat hozott fel példának, melyekben a fürdőszobák közös csatornákkal vannak összekötve. Ezeken azonban nemcsak a pára áramolhat ki, de az ott keletkező aeroszol is utat találhat a szomszédos lakásokba. Habár nem nagy az esélye, de előfordulhat, hogy a köhögéssel levegőbe kerülő vírusok ezeken a csatornákon keresztül egy másik helyiségbe is eljutnak.

A kórokozó a szellőzőrendszeren keresztül is átjuthat. Forrás: El País
A kórokozó a szellőzőrendszeren keresztül is átjuthat. Forrás: El País

Főképp azoknál a régi építésű lakásoknál állhat fenn ez a veszély, ahol a fürdőszobáknak nincsenek ablakai, valamint a vezetékekben nincsen valamilyen légszűrő, illetve a levegőt kifelé hajtó ventilátor. Ha a szomszédos lakásban kinyitnak egy ajtót, vagy elindul a lakásban az elszívó, a légmozgás alig 5 perc alatt átlökheti a vírusokat is tartalmazó aeroszolt a szomszédos lakások egyikébe. Valószínűleg így fertőződhetett meg nemrég egy szöuli társasházban is nyolc ember, akik öt különböző lakásban éltek, és mindössze a szellőző kötötte össze őket, személyesen nem is találkoztak egymással.

Nem kell azonban kétségbe esnünk, pláne nem szabad letakarnunk a szellőzést biztosító rácsokat. A szakértők szerint csak nagyon behatárolható, speciális feltételek mellett képes a koronavírus eljutni ilyen módon az egyik lakásból a másikba. Ráadásul a fertőzött lakásban a levegőben lévő vírusok mennyiségének nagyon magasnak kell lenni ahhoz, hogy a fertőzéshez elegendő mennyiség juthasson át belőle. Ha rendszeresen szellőztetünk, gyorsan kicserélődik a lakás levegője, így minimális az esélye, hogy ilyen módon jusson a szervezetünkbe a vírus.

A leggyakoribb higiéniai bakik Talán soha nem volt még olyan fontos, hogy mindent megtegyünk a megfelelő higiéniáért, mint most, a koronavírus-járvány idején. Azonban több olyan hiba is van, amit néha még azok is elkövetnek, akik kifejezetten ügyelnek az ilyen dolgokra. Kattintson a részletekért!

Csukjuk le a vécé fedelét is

A cikkben megszólaló szakemberek azt is tanácsolják, hogy a vécé fedelét érdemes lecsukni, amikor nem használjuk, de különösen akkor, amikor lehúzzuk azt. Öblítéskor ugyanis szintén egy aeroszol képződhet a vécében felgyülemlő kórokozókból (nem feltétlenül a koronavírusból), ami a levegőbe kerülve a szervezetünkbe juthat. Erről bővebben egy korábbi cikkünkben is írtunk.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)