Így zajlanak majd az érettségik a koronavírus miatt

Ha mindenki betartja a védekezéshez szükséges előírásokat, akkor nem lesz fertőzésveszély a vizsgákon - ezt Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke mondta az idei érettségi vizsgákról. A szakember a digitális oktatással kapcsolatos tapasztalatokról és az új Nemzeti Alaptantervről (NAT) is beszélt.

Hajnal Gabriella a Növekedés.hu-nak adott interjút, amelyben úgy fogalmazott: felkészültek az érettségi vizsgákra. Megvannak a szükséges védőfelszerelések mind a diákok, mind a tanárok részére, és megszervezték, hogy több iskola vegyen részt a lebonyolításban, éppen azért, hogy egy intézményen belül se legyenek sokan. Nagy termekben helyezik el a gyerekeket, a folyosóügyeletet és a takarítást is megerősítették. Minden iskolát kifertőtlenítettek, és mindenhol kint lesznek a vedőfelszerelések. Kiemelte továbbá, hogy ha mindenki betartja a védekezéshez szükséges előírásokat, akkor nem lesz fertőzésveszély a vizsgákon.

Koronavírus: veszélyesen hihető hazugságok A koronavírus-járvánnyal együtt megjelentek a konspirációs teóriák is. Néha nyilvánvaló őrültségek terjednek, de nem egyszer veszélyesen hihető hazugságok is, amelyek gyakran politikai célok érdekében kerülnek előtérbe, leginkább az online térben. Részletek itt.

Nem lesz kötelező a maszk

Arra a kérdésre, hogy a diákoknak kötelező lesz-e végig maszkban lenniük, úgy válaszolt, hogy nincs ilyen szabály. Ha felállnak és kimennek a teremből, akkor fel kell venniük a maszkot, de ha a helyükön maradnak, akkor két méter távolságra lesznek a többiektől, és levehetik azt.

Bár a korábbi érettségikhez képest kétszer annyi tanárra lesz most szükség, arra figyelni fognak, hogy a 60 év fölötti vagy krónikus beteg oktatókat ne osszák be felügyelni - mondta Hajnal Gabriella. A tantermekben nem lesznek rendőrök, ellenben az intézmények környékén lehetséges, hogy igen, leginkább azért, hogy megakadályozzák a csoportosulásokat.

Ha mindenki betartja a védekezéshez szükséges előírásokat, akkor nem lesz fertőzésveszély a vizsgákon.
Ha mindenki betartja a védekezéshez szükséges előírásokat, akkor nem lesz fertőzésveszély a vizsgákon. A kép illusztráció, forrás: Getty Images

30-35 ezer tanuló nem tudta igénybe venni a digitális oktatást

A digitális oktatással kapcsolatban a szakember úgy nyilatkozott, hogy a tanulók mintegy 0,1 százaléka nem tudta igénybe venni, közülük minden bizonnyal sokan külföldön tartózkodnak. Akit nem tudtak digitálisan oktatni, ők a 750 ezer állami rendszerben tanuló általános és középiskolás közül öt százalék, azaz 30-35 ezer tanuló. "Nem feltétlenül csak az eszköz hiánya miatt van ez, hanem a családi háttér és a hiányzó infrastruktúra is problémát jelenthet" - húzta alá Hajnal Gabriella, majd hozzátette: ezeket a tanulókat papír alapon érik el, így kapják a feladatokat, tehát ők sem maradnak ki az oktatásból. Szerinte a digitális oktatás jól vizsgázott, bár tény, hogy van mit javítani rajta. A tapasztalatok alapján azt már egyébként biztos, hogy a jövőben felgyorsul a digitális tananyagtár elkészítése.

Évzárók várhatóan nem lesznek, de reményeik szerint a szeptemberi évnyitókat meg lehet majd tartani. Tájékoztatása szerint a középiskolai felvételik rendben lezajlottak, ám az általános iskolai felvételik például jelenleg is folynak, két szakaszban, ez egy hosszabb folyamat.

A megújult NAT várhatóan elindul szeptemberben

Hajnal Gabriella a megújult NAT-ról is beszélt, ő nem látja akadályát annak, hogy szeptembertől az is elindulhasson. "A kerettantervek készen vannak, fent vannak az Oktatási Hivatal honlapján, a helyi tanterveket pedig az iskolák készítik" - árulta el, és arra bátorított mindenkit, hogy akinek kérdése van a nemzeti alaptantervvel kapcsolatban, az tegye fel, válaszolnak rá. Egyébiránt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a megújult NAT-ban kiemelt hangsúlyt kap majd a pénzügyi tudatosságra való nevelés.

Összefogás a korona idején: te kinek segítettél már? - olvassa el a részleteket az nlc.hu oldalán!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)