Így befolyásolhatja a koronavírus a gyerekvállalást

A koronavírus-fertőzés várható demográfiai következményeiről készített elemzést Lyman Stone amerikai népességkutató. Véleménye szerint a járvány súlyosságától függően negatív, de akár pozitív hatás is elképzelhető.

Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány kapcsán - a nyilvánvaló egészségügyi hatásokon kívül - egyelőre nagyrészt még csak a gazdasági következményekről esett szó. Több országban rendkívüli intézkedésekkel segítik a bajba jutott munkáltatókat és munkavállalókat, de így is egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik a világszintű gazdasági visszaesés, válság. Mindezek mellett azzal is nagyon fontos tisztában lenni, hogy a járvány milyen hatással lehet a népesség alakulására - erről beszélt Lyman Stone demográfus a Magyar Nemzetnek.

Olasz orvos: a legrosszabbra kell készülni Egy torinói kórház intenzív osztályán dolgozó aneszteziológus az elmúlt napokban többször is beszámolt az általa tapasztaltakról YouTube-on, most pedig hazánkat is figyelmeztette, hogy fel kell készülnünk a járványhelyzet súlyosbodására. Részleteket itt olvashat.

Mint elmondta, rövid távon, tehát jelen esetben a demográfiailag döntő 9 hónappal később szinte szabályszerűen várható a születésszám csökkenése. Ez szinte minden jelentős negatív esemény után megfigyelhető. A szakértő véleménye szerint egyedül akkor lenne elképzelhető emelkedés, ha az egész világ visszavonulna otthonába és csak egymással lenne elfoglalva, valamint a fertőzöttek száma közben nem emelkedne. Ám a jelenlegi járványügyi adatok sajnos nem ezt mutatják.

Rövid távon valószínűleg csökkenni fog a születésszám. Fotó: Getty Images
Rövid távon valószínűleg csökkenni fog a születésszám. Fotó: Getty Images

Sok múlik azon, mit lép a kormány

Ám nemcsak a Covid-19 betegségben elhunytak emelkedő száma ront a népesedési adatokon. Lyman Stone hangsúlyozta, hogy sokan elestek bevételüktől a járvány miatt, ez pedig csökkenti a gyermekvállalási kedvet. Ennek ellenére egy járványnak közép-és hosszú távon pozitív demográfiai hatásai is lehetnek. Tapasztalatok szerint ugyanis, ha valamiért sokan elhunynak egy társadalomban, gyakran 1-3 év elteltével megugrik a születések száma.

Az amerikai demográfus véleménye szerint sok múlik azon, hogy egy adott ország mennyire képes a gazdasági megújulásra. Ha egy kormány a válsághelyzet után igyekszik elősegíteni a gyors fellendülést, és már a veszélyhelyzet idején is támogatja a családokat, az segíthet népesség téren is.

"Arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy a járvány alatt kiegyensúlyozott maradjon a háztartások bevétele, és a munkáltatók ne bocsássák el azt a munkaerőt, amelyikre pillanatnyilag nincs szükségük" - magyarázta a szakember, és hozzátette, jelenleg Magyarországon speciális a demográfiai helyzet. Ez többek között a babaváró támogatásnak köszönhető, amelyet sokan igényeltek, emiatt elkötelezettek a gyerekvállalás felé. Így tehát a korábban elindult családtámogatási intézkedések segíthetnek most ellensúlyozni a koronavírus negatív hatásait.

Már a piacon is korlátozzák a tömeget - részleteket az nlc.hu cikkében olvashat arról, mire kell számítani bevásárláskor.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső